STROJNISTVO.com • Poglej temo - Tomos flexer

Tomos flexer

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Tomos flexer

OdgovorNapisal/-a dejan » 26.2.2003 13:56

A je komu poznan tomosov moped flexer? Mopeda ni treba registrirat ker ne dosega hitrosti večje od 25km/h. Obstaja pa tudi isti moped, ki dosega 45km/h. Zanima me če kdo ve kako je izvedena blokada hitrosti na tem modelu in kako se jo da odstranit.

Lp, Dejan
dejan

tomos flexer

OdgovorNapisal/-a Vojc » 27.2.2003 15:05

Hja kar nekaj je razlik, čeprav so neopazne.

Npr. zadnji zobnik je 33 zob namesto 24, saj je sam motor manj močen.

Drugi je izpušni sistem: tanjše in bolj zvito koleno in daljši dušilec.

Sesalni sistem je tudi različen. S tem mislim na vplinjač in dušilec vsisnih šumov.
Vojc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a The_1 » 27.2.2003 15:45

izpuh MF Powa' Cobra, pa zadnji zobnik od obicajnega "Frchija", pa mas zaenkrat dost - 60 km/h garantiranih! :wink:

ja, pri originalnem flexerju je moc zmanjsana na 1 kW, kar za 25 km/h povsem zadostuje, vprasanje pa je, ce zadostuje 25 km/h...:) kot je Vojc napisal, je to narejeno s spremembami na izpusnem in sesalnem sistemu, zaradi spremenjenega prestavnega razmerja sekundarnega prenosa pa je najvecja hitrost omejena na 25 km/h, stroj pa je zaradi tega dovoljeno voziti brez registracije in izpita kategorije H. ce bi recimo bila hitrost omejena na 50 km/h, s H kategorijo pa neomejena, bi bili mopedi (s spremenjenim zavornim sistemom) veliko varnejsi.

p.s.: da me ne bo spet kdo napadal, da nakladam: pri 50 km/h vsak kar caka, da te bo prehitel, in samo cakas lahko, kdaj te bo kdo zapel ali izrinil iz ceste.
Ce gre vse proti tebi, nehaj prehitevat!!:D
The_1
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: ponikva

tomos flexer

OdgovorNapisal/-a Vojc » 27.2.2003 18:58

Mislim da le z zamenjavo izpušne cevi in prenosa bi bilo še slabše. Moč motorja je namreč omejena tudi v sesalnem sistemu. Z večjim prenosnim razmerjem sicer bi dosegel nekoliko večjo končno hitrost, nikakor pa ne 60 km/h in ne glede na menjavo izpušne cevi. Vendar tak motor ne bi imel moči, saj ne bi dobil dovolj bogato mešanico goriva in zraka. tako da bi se bistveno poslabšali pospeški in vožnja v klanec.

Bilo bi pametno oddušiti dušilec sesalnih šumov. Znotraj komore dušilca se nahaja dodatna gumijasta cev (v obliki trnka), katera služi kot omejitev pretoka zraka. Odstrani jo. Vendar samo to cev in sestavi dušilec nazaj kakor je bil. Nato je tu še vplinjač, ki ima manjšo glavno vsisno šobo kakor močnejša različica flexerja 45 km/h. Premer kolena vplinjača pa je še omejen z ožjim tesnilom, katerega je tudi pametno menjati oziroma povečati odprtino starega tesnila, seveda če ni poškodovano.

S tako predelavo sesalnega sistema, z menjanim zobnikom na zadnjem kolesu iz 33 na 24 ali 26 (od "frčota" - odvisno od leta izvedbe), krajšanim dušilcem oziroma z izpušnim sistemom od flexerja 45 km/h, bo ta "zverinca" šla realnih 45 do max. 50 km/h.

Seveda lahko menjaš drugi resonančni izpuh, tako bo šlo do 60 km/h, vendar je ta predelava dokaj vidna, za motor, ki ga ni potrebno registrirati.

Seveda nato so pa bolj drastične predelave, ki že zahtevajo predelavo bata, cilindra in glave motorja.

No ja kakorkoli, odločitev je tvoja.
Vojc
Novinec
Novinec

Tomos flexer

OdgovorNapisal/-a Dejan » 28.2.2003 12:49

Hvala za ideje. Mopeda sicer še nimam, me pa mika ravno zaradi tega ker ga ni treba registrirat, pa tudi čelade ni treba nosit. Zdi se mi v redu stvarca za poleti v službo in v mesto vozit, edino 25km/h se mi zdi res nekoliko prepočasi, saj se celo s kolesom vozim 30km/h.

Zanima me kje se nahaja dušilec vsisnih šumov, ki ga omenjata?

P.S.
Če kdo prodaja flexerja naj mi sporoči.
Dejan

OdgovorNapisal/-a The_1 » 28.2.2003 21:20

med okvirjem in agregatom, takoj za uplinjacem je taka plasticna skatlica, popularno imenovana "airbox" (ce jo lahko pri taksnih dimenzijah tako poimenujemo), ki pa ima funkcijo povecanja moci (k nej bi slo manj bencina iz vplinjaca nazaj v zrak - tako razlago sm js slisu), pr tomosih je crne barve, vsaj na mojem frchotu je bla.
Ce gre vse proti tebi, nehaj prehitevat!!:D
The_1
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: ponikva

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 9 gostov