STROJNISTVO.com • Poglej temo - Peč na zemeljski plin - etažno ogrevanje

Peč na zemeljski plin - etažno ogrevanje

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Peč na zemeljski plin - etažno ogrevanje

OdgovorNapisal/-a rbojan » 1.10.2008 16:14

Želim narediti etažno ogrevanje. Volumen prostorov je ca 200 m3. Peč bi bila pod tlemi v kleti, stenska, dimnik skozi steno. Okna zamenjana, klasični zidovi 40 cm. Kakšno kapaciteto kondenzacijske peči s pretočnim bojlerjem priporočate? Razdalja do pip je ca 3m. Hvala, pozdrav!
rbojan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a PeterM » 9.1.2009 21:48

Imam podobno situacijo, kot si jo ti želiš, samo da jaz uporabljam UNP (propan) v zunanjem rezervoarju in navadno plinsko peč s prisilnim vlekom (koaksialen dimnik) moči 24 kW kar zadostuje za 200 m2 slabo izolirane stavbe. Trenutno ogrevam samo spodnjo etažo, 100 m2. Investicija prehoda na plin - cca. 3000 €.

Opozoril bi te, da dobro premisliš, če se ti izplača takšen način ogrevanja, ker je postal zelo drag. Pred kratkim sem naredil primerjavo z ostalimi energenti in izračun stroškov gretja do 31.12.2008.Če sem prav izračunal, bi se ceneje ogreval z el. energijo. Poglej preglednico in razmisli.

1231534035_Preracun_stroskov_ogrevanja.zip
PeterM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Krpan » 10.1.2009 6:36

Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.1.2009 8:10

Če sem prav izračunal, bi se ceneje ogreval z el. energijo. Poglej preglednico in razmisli.
Ali si prav izračunal? Tabeli sta enaki.

V teh tabelah pa manjka še amortizacija in lastno vloženo delo. Investicija in rok trajanja ni enako za vse sisteme ogrevanja. Zelo verjetno bodo drva prišla na 1. mesto. Cena in rok trajanja peči na drva je sigurno ugodnejša od TČ. Cena lastnega dela (odvisno, koliko ga kdo ceni) pa lahko zopet spremeni vrstni red še temeljiteje.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PeterM » 10.1.2009 13:31

Preračunal sem dokaj natančno za tiste energente, ki bi mi ustrezali. Če primerjam Krpanovo tabelo sem približno v teh mejah. Hočem povedati, da je plin postal zelo drag energent. Lani sem plačal za 1m3 plina po 1,6 € povprečno , letos je ta cena 2,55€. Nafta se je pocenila, plin pa podražil. Kako bo naprej ne ve nihče. Se pa cena el. energije ne dviguje tako hitro, kot nafte.

Kar se tiče lastnega dela in amortizacije ju nisem upošteval. Res je ogrevanje na drva najcenejše. V mojem primeru bi za prehod na drva moral investirati v izgradnjo nove kurilnice in dimnika, dobro peč in drvarnico. Če seštejem te stroške, sem že blizu cene toplotne črpalke, ki bi jo lahko montiral pod obstoječo plinsko peč. Resno razmišljam o tem, ker imam zraven hiše vodnjak na podtalnico, ki bi jo uporabljal. Plin bi še vedno uporabljal za dogrevanje v bolj mrzlih dneh. Dobrodošla vsaka dobra ideja ali izkušnja.
PeterM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Krpan » 10.1.2009 21:15

Poleg cene energenta, investicije v opremo in življenske dobe, bi jaz upošteval še politično stabilnost energenta.
Tega ne moreš pretvotiti v evre, pa vendar so po mojem mnenju na prvem mestu drva, sledi elektika, potem nafta in glede na zadnje dogodke sem uvrstil plin na zadnje mesto. (če bi zgrajen južni plinovod, bi ga postavil pred nafto)
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov