STROJNISTVO.com • Poglej temo - Legalizacija doma izdelanih spojlerjev

Legalizacija doma izdelanih spojlerjev

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Legalizacija doma izdelanih spojlerjev

OdgovorNapisal/-a Ice Man » 23.7.2005 16:16

Mogoče kdo ve kako bi se dalo kaj ukreniti glede tega? Naša zakonodaja je tako zategnjena, da ne smeš sam izdelati niti pokrovčka za rezervoar brez da bi za to potreboval nešteto homologacij in še česa.
Osebno mislim, da bi se glede tega morali zgledovati po Nemcih ali Američanih. Tam lahko zunanjost avtomobila predelaš po svojih željah, tako kot tebi ustreza brez da bi te zaradi odprtin za zrak na pokrovu motorja vsak kifelc, ki ima pet minut časa j***l.
Prepričan sem, da bi marsikdo vozil veliko počasneje oziroma previdneje, če bi v svoj avto vložil nekaj ur dela in goro denarja.
Torej:
Spoštovani politiki in policisti!
Kako zmanjšati število nesreč na slovenskih cestah?
Dovolite nam imeti manj dolgočasne avtomobile!!!!
Koliko smrtnih nesreč oziroma nesreč na sploh se je v zadnjih 100 letih v Sloveniji zgodilo neposredno zaradi doma izdelanega praga???
Ice Man
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a MattX » 24.7.2005 9:55

Od kot pa ti infomacija, da lahko v Nemciji predelas avto kakor ti pase. Tam je zadeva se bolj zakomlicirana kot v Sloveniji. Tam moras homologirati vsako predelavo + vse predelave skupaj. Da sploh ne govorim o papirjih, ki jih za to potrebujes (papirje o materialu,...).
V Ameriki sicer nimajo tehnicnih pregledov, imajo pa super zakonodajo. Ce obstaja samo sum, da se je prometna nesreca zgodila zaradi tvoje predelave, bos do konca zivljenja delal, da bos povrnil sodne stroske :D .
Mislim pa, da se ni zgodila samo ena nesreca zaradi tega ker je nekomu na avtocesti odletel del avtomobila....
Drugace pa poklici podjetje RTI v Mariboru pa ti bodo pomagali s homologacijo.
MattX
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Ice Man » 24.7.2005 15:45

No, mislim, da je veliko ceneje predelovati avtomobil v Nemčiji kot pri nas. Poleg tega pa niso tako natančni in "zaj***ni" glede tega...kakor koli že, a ne bi bilo fino, če bi lahko svoj avto še nekoliko olepšal. Res da je zaradi tega tuning pri nas bolj priljubljen, saj s tem pokažeš da imaš debelo denarnico ampak bi bilo pa fino,če bi imeli tuning na nivoju Nemcev!
Ice Man
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Mustang » 26.7.2005 7:16

Tuning je pri Nemcih BOLJ priljubljen.
Mustang
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Ice Man » 26.7.2005 16:59

Saj, kaj sem pa jaz napisal?
Pri nas bi tudi bil priljubljen, če bi lahko sam izdelal avto po svojem okusu, da bi bil zares edinstven in da bi lahko ponosno rekel, to sem pa jaz naredil!
Se strinjaš?
Ice Man
Pripravnik
Pripravnik

Varna vožnja!

OdgovorNapisal/-a eustahije » 27.7.2005 9:06

A ti bi vozil bolj počasi (???), ko bi naredil odprtino za zrak na pokrovu motorja, težko verjamem... komaj takrat imaš nekaj drugačnega in to bi takoj hotel tudi pokazati, nabijanje gasa, novo ozvočenje, barve NFS Underground II, vožnja po mestu z več vrtljaji kot je normalno... to vse pride zraven :)!
Sicer ne opravičujem zakonodajo, le trditev, da bi vozil previdneje, ni pravilna!

(Ice Man je povezano z/s F1?)
Zadnjič spremenil eustahije, dne 1.8.2005 11:59, skupaj popravljeno 1 krat.
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Ice Man » 27.7.2005 16:12

Osebno bi dvakrat premislil preden bi zapeljal čez neko luknjo v cesti, če bi v svoj avto vložil določeno količino časa, dela in denarja. Zdaj z avtom delam (skoraj) kot svinja z mehom. Še toliko raje pritisnem na gas, da gre hitreje čez luknje in ostalo sr..je pa se mi prav malo je...e :)
Počasneje - mogoče niti ne a previdneje zagotovo! Sicer je pa odvisno od posameznika. Nekdo bi bil zadovoljen tudi če bi imel školjko od lamborginija motor pa od fička. Za takšnega pozerja je dovolj, da ga folk opazi in reče le "lej, kera lepa mašin'ca" in bo zato namenoma namesto 50 vozil v naselju 20, da ga bo ja vsak lahko vidu :). Nekdo drug pa bi pa seveda rad videl, da bi puncam prihajalo ko bi z lepo makino izvajal burnoute in drifte po BTCju :)))

Ice Man - Kimi Räikkönen McLaren Mercedes - sem njegov navijač :)
Ice Man
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Kleno » 27.7.2005 16:57

V Nemciji nimajo veliko razlik v zakonih glede predelav, saj je Slovenija vecino zakonov prevzela od njih oz. od EU (EU pa od Nemcev).
Vendar je vseeno ena velika razlika, ljudje v Nemciji, ki delajo preglede so glede tega znalci in imajo razciscene pojme kje in kaj mora kako stati in katere papirje potrebujes za kaj. Pri nas pa si `strokovnjaki` g. Jager (mislim, da je ta sel v penzijo), oz. Lovec, oz. Zajec in se kaksna gozdna posast, malo po svoje razlagajo pravila, ki so jih prevedli `strokovni` politiki.
Npr.: trdijo, da imajo enaka pravila kot v Nemciji. Potem jih vprasas, ce das lahko toliko in toliko siroko gumo gor in pravijo, da lahko ce le imas TUF. Pa ga opozoris, da platisca imajo TUF, ampak bi to ven strlelo. "Aja, pol pa ne!" Kako sedaj ne, ce ima TUF? "Ja samo ce ne bo bolj izpostavljena od blatnika." In da nic na avtu ne sme biti bolj izpostavljeno od blatnika (kaj pa ogledala?). V Nemciji je pomembno, da je zgornji del tekalne povrsine gume pod blatnikom. Kar pomeni, da dajo Nemci kolo malo pod kot in spodnji del kolesa je sirsi od blatnika. Koliko je potem avto vozen je druga stvar (eni trdijo, da celo bolje).

Pa se eno cez zakonodajo: ce je kdo natancno prebral zakon, ta veleva, da nobena naprava ali dodatek v ali na avtu ne sme biti brez (tako imenovanega) TUFa.
Ce bi to upostevali, bi tudi okvircki za tablice morale imeti TUF, pa radiji in zvocniki, vsa drobnarija, ki se nahaja v predalu za rokavice in bog ne daj, da bi prevazal pralni stroj...
Kleno
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tu480 » 27.7.2005 18:15

Sej pri nas lahko tudi narediš z avtom kar hočes, toda za to moraš biti v krogu tapravih ljudi 8) 8) 8)

LP
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ice Man » 29.7.2005 16:55

Mogoče kdo ve, kaj vse moraš narediti, da lahko na cesto postaviš svoj doma izdelan avto...koliko bi to stalo?
Ice Man
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Kleno » 1.8.2005 5:28

Ice Man napisal/-a:Mogoče kdo ve, kaj vse moraš narediti, da lahko na cesto postaviš svoj doma izdelan avto...koliko bi to stalo?

To sem spraseval ze pred kakimi tremi leti in dobil odgovor:˝Prepovedati vam ne moremo..., ampak ta avto ne boste nikoli registrirali.˝
Po dolgem tezenju naj mi vendar pove, kako bi teoreticno lahko naredil A test, mi je povedal, da bi morali vsi delujoci elementi biti narejeni po standardu iz leta 97 (se enkrat opozarjam, da sem to spraseval pred tremi leti). Pa sem ga vprasal:`ce vzamem podvozje od BMW serije 5 letnik 91 in namontiram danes kupljene ABS zavore za to podvozje - bo dovolj dobro?` Odgovor je bil seveda ne, ker niso bile narejene po standardu iz leta 97. ` OK, kaj pa ce uporabim zavore recimo danes kupljenega Matica?` Odgovor: ` ja to bi pa slo, vendar morate imeti se luci, pa airbag, pa motor s katalizatorjem, ki ustreza danasnjim standardom...` V bistvu najlazje naredis svoj avto, ce kupis novega in te dele uporabis na predelanem. Pa se pol moras iti v MB, ker ga samo tam lahko toliko stestirajo (LPP lahko potrdi samo kaksno dodatno opremo). Ce pa vzames en ze registriran avto (recimo hrosc) in ce mu samo obliko spremenis za vec kot 30%, si na istem, kot da bi naredil cel avto sam.
Slisal sem, da so A testi v Angliji veliko bolj cloveku prijazni. Imas neke normative, ki se jih moras drzati, ampak ce zavore delajo, pac delajo - ni vazno po katerem standardu so bile narejene.
Sicer pa A teste podpiram, kam pa pridemo, ce bi vsak po svoje mal posvasal, pa bi kolesa stran padala in spoljerji po avtocesti leteli. Ampak to kar se pa grejo tukaj pri nas, je pa eno samo napihovanje Zajcev in Lovcev; siljenje ljudi, da si kupujejo originalne dele; in seveda - hoces biti malo drugacen? Imas prevec denarja? Na pol pa placaj se nam!
Kleno
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 1.8.2005 7:26

Pri teh predelavah avtomobilov je problem, če bodo vse komponente, ki jih zamenjate, delovale dobro kot celota. Ni nujno, tudi če kombinirate dele od Mercedesa, Audija, BMW, Toyote. . . , da bodo kot celota delovale dobro, še težje je pa pri domačih predelavah. V tujini obstajajo firme, ki se ukvarjajo s predelavami in tesno sodelujejo s proizvajalci avtomobilov tako da so predelave izvedene zares strokovno.
Glede atestov je pa tako, da če daš nekomu atest dejansko odgovarjaš za to, da je bila sprememba dobro narejena in da praktično ne bo vzrok za nesrečo. Najbolj enostavno je da ti rečejo NE, potem ni odgovornosti.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Podpora!

OdgovorNapisal/-a eustahije » 1.8.2005 12:11

Enostavno je tehtnica preveč na njihovi strani, bi rekel, razumljiva je pa stvar odgovornosti, jaz bi bil 'rigorozno natančen' ko gre za promet, res pa je da bi morali biti dosledni, pravilo ali zakon jasno povedati in ga zapisati, brez diplomatskih (iz)odgovorov. Treba bi bilo ustvariti določene mehanične delavnice, katere bi v primeru neustreznosti proizvedenega (friziranega) stvar predelali oz. dodelali(ob soglasnosti lastnika) in bi tako izdali potrdilo o veljavnosti, lahko bi izvedli nekaj preizkusov, po mojem bi z organizacijo to šlo precej bolje, problem je če ni interesa, kar je ponavadi nažalost res. Ali je možno priti do kakšnega strokovnjaka na tem področju, da bi stvar razjasnil oz. kateremu lahko podate vaše predloge? Sam nisem lastnik predelanega vozila, Vas pa podpiram!

Ice Man, trenutno boš moral počakati...ko pa boš imel tudi malo več denarja, boš lahko prilagodil avtomobil po svojih potrebah in njihovih zahtevah, z originalnimi dodatki, nalepkami,... pa čestitke KR in JPM - srebrni puščici!
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Kleno » 1.8.2005 12:36

Glede takih in drugacnih delavnic in strokovnjakov, bom spet jaz dal en primer:
Imamo dva sportna odbijaca. Popolnoma enaka, od istega proizvajalca. Enega lahko namontiras in naredis A test, z drugim ne!? En ima TUV in en ne!? Pa kako, saj sta enaka enake kvalitete, noben se ne bo odlomil na avtocesti!!!
Ja resitev je zelo preprosta, za enega je proizvajalec placal prispevke in dobil zanj TUV, za drugega ne. Vsak TUV izdelek, naj bi sedaj imel serijsko stevilko in originalne papirje s to stevilko, tako, da se ne da vec kopirati TUVov in s kopijo opraviti A testa.
Se pravi sploh ni vprasanje kvalitete ampak placanih prispevkov. Tudi proizvajalci dodatne opreme imajo tezave s tem, ker morajo za vsak izdelek dobiti TUV, kar se pa jim amortizira sele po neki kolicini prodanih izdelkov.
Aja se nekaj, odbijac s TUVom je stal 250E, brez pa 100E.
Ja taksen je ta hec, brez konca...
Kleno
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Ice Man » 2.8.2005 16:16

No Juan je v nedeljo odstopil :( ...a vseeno hvala za čestitke :D

Res je, da ne bi bilo pametno na cesto spustit vsega kar bi si kakšen norec zamislil (z žvečilko nalepljene vile na pokrovu motorja :D )ampak neumno je, da imaš toliko problemov, če karoserijo spremeniš tako, da del privariš (recimo da so to blatniki in pragovi) na karoserijo. Recimo, da pragove izdelaš iz pločevine, kar pomeni, da bi jih enostavno privaril na karoserijo in zagotovo ne bi odpadlo pri 100km/h. Seveda ne da bi fičko imel meter in pol široke blatnike...za takšne stvari bi morali biti določeni ljudje, ki to pogledajo.

In to, kar je napisal Kleno, se mi zdi najbolj butasto. imaš dva dela, ki sta identična (po možnosti še od istega proizvajalca) s to razliko, da si ju kupil od različnih prodajalcev in da ima eden vse potrebne homologacije pa je stal trikrat toliko kot drugi, ki jih nima.
Ice Man
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost