STROJNISTVO.com • Poglej temo - Friziranje APN 6s

Friziranje APN 6s

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

OdgovorNapisal/-a -M- » 22.8.2008 7:47

In zakaj eno in isto sprašuješ 100x?

Pojdi lepo do mehanika in v trgovino (v trgovini si že bil, torej veš kje je).

Poglej malo nazaj po foromu, saj včasih sprašuješ neumnosti...Premisli malo, preden vprašaš.

Kaj pa izpit za kolo z motorjem imaš?
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 22.8.2008 11:06

markec, če imaš moped zato, da ga predeluješ, popravljaš itd... (ne samo za vozit), ne bo krize, če bo kakšen teden ali dva stal razdrt.
Na spletu si najdi sestavno risbo za motor svojega mopeda, stvar naštudiraj pa bo.
Potem pa orodje v roke pa lepo počasi podirat, kaj vmes poslikat, označit... pa bo šlo. Prvič boš verjetno pri sestavljanju kdaj pa kdaj zgrešil vrstni red ampak počasi bo šlo.
Če boš pa vse vozil k mehaniku se pa prav veliko ne boš naučil, tudi če ga boš med delom opazoval... najbolje pa bo če imaš kakšnega prijatelja, ki ima že malo več izkušenj z mopedi pa skupaj naredita.

Zagotovo ti bo pa uspelo :wink: Jaz in pa prijatlej včasih podirava kakšna (kitajska) čuda tehnike, za katera je nemogoče dobiti sestavne risbe, preden odpreš ohišje se ti običajno tudi sanja ne kaj te v njem čaka, pa nama je do zdaj še zmeraj uspelo dobiti napako, pa tudi vse nazaj sestaviti. Pa nisva nobena genialca pa tudi veliko starejša od tebe ne.

Zdaj pa orodje v roke pa na delo :wink:
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a markec » 22.8.2008 18:18

Kaj pa izpit za kolo z motorjem imaš?

Ja, imam !!
markec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Klamzi » 4.9.2008 12:05

No, ker še imam skoraj mesec dni časa do pričetka šole, sem se odločo da spet malo posežem po mojem Tomosu... Ker že imam bat fi42, športni izpuh ter nekaj drugih majhnih predelav, ne mislim delat nekih nevem kako velih posegov, le kanale bi malo obdelal. Pa me zanima če ima kdo mere predelanih kanalov in s kakšnim orodjem bi se tega lotil?
Kakšna skica bi bila tudi dobrodošla. :)
Klamzi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Jordy » 4.9.2008 13:52

racer napisal/-a:Žio jast imam eno uprašanje imam apn6s in ko naredim par sto klometrovu mi začne krivit zadnjo os ne vem za kaj je mašina je predelana tko da ma blazno hude pospeške. kaj naj naredim?????

Zamenjaj puše v zadnjih vilicah, stanejo par evrov :wink:
Teorija brez prakse je kakor kolo brez akse.
Jordy
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a majstor9 » 10.9.2008 20:52

Tudi jaz imam APN-ja, sicer malo starejšega vendar sem ga obnovil. Registriral sem ga in se z njim vozim v službo.(zelo priročno). Seveda pa ni šlo brez predelav:
lama cilinder, L bat, doma narejen izpuh, delorto 16 vplinjač.
Zanima me, če kdo ve kako se predela glavo cilindra, ki se jo sicer navari in nato postruži.(slike oz. mere)
majstor9
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 11.9.2008 6:05

majstor9 napisal/-a:
Zanima me, če kdo ve kako se predela glavo cilindra, ki se jo sicer navari in nato postruži.

Zakaj pa bi navaril glavo? Ponavadi se je samo malo pobrusila, da je bila nižja zaradi večje kompresije...
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a majstor9 » 11.9.2008 15:06

Ne ne. Vem da se da glavo navariti in jo potem drugače obdelati vendar ne vem kako. V nekem priročniku sem nekoč prebral, kako se to naredi vendar so bile slike zelo slabe, da si nisem mogel predstavljati prave oblike.
Saj je vseeno - sem mislil, da kdo ve??!!
majstor9
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 11.9.2008 16:35

majstor9 napisal/-a: Saj je vseeno - sem mislil, da kdo ve??!!

In kaj bi rad sploh naredil? Kako bi glavo drugače obdelal??

Glavo ti lahko teoretično zvije-potem se pač porezka naležna površina. Možno je tudi, da ti uniči navoj za svečko- v tem primeru so se dale delat navojne puše.

Prosim, povej, kaj bi rad sploh naredil, preden začneš širit zmotno prepričanje, da nihče nima pojma na foromu o kolesih z motorjem.

Veš, nekateri niti ne odgovarjajo na dvoumna vprašanja.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Maister913 » 1.11.2008 18:15

-M- napisal/-a:
majstor9 napisal/-a: Saj je vseeno - sem mislil, da kdo ve??!!

In kaj bi rad sploh naredil? Kako bi glavo drugače obdelal??

jasno da se da. mogoče ne veste vsega! glava je zelo pomembna in če greš v hujše predelave potem je potrebno več kot le znižat glavo.
v izgorevalni prostor se pač navari aluminij in se potem na stružnici lepo oblikuje nov izgorevalni prostor, ki je seveda manjši in s tem omogoča večje stiskanje plinov.
seveda se nesme pretiravati ker zaradi prevelike kompresije motor lahko klenka. to pomeni da se zaradi prevelikega pritiska plini sami vžgejo preden pride bat do ZMT.
zgornja meja komopresijskega razmerja je 12:1. zračunatega ga pa tako da volumen kompresijskega pristora delite z volumnom valja oz. celindra.

lp
Tomos je zakon!
Maister913
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a -M- » 1.11.2008 20:25

g. Maister913, mao ste hitri z odgovorom.

Izgorevalni prostor je v cilindru, med batom in glavo, torej, kam bi po vašem mnenju naj človek navaril aluminij- na glavo ali cilinder?

Lahko prilepite kakšno sliko, ker si tega ne morem predstavljat.

Že dolgo nisem gledal, koliko je tovarniško kompresijsko razmerje, tako da o tem ne morem modrovati.In zakaj je zgornja meja ravno 12:1 in ne malenkost več
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Maister913 » 2.11.2008 16:05

-M- napisal/-a:g. Maister913, mao ste hitri z odgovorom.

Izgorevalni prostor je v cilindru, med batom in glavo, torej, kam bi po vašem mnenju naj človek navaril aluminij- na glavo ali cilinder?

Lahko prilepite kakšno sliko, ker si tega ne morem predstavljat.

Že dolgo nisem gledal, koliko je tovarniško kompresijsko razmerje, tako da o tem ne morem modrovati.In zakaj je zgornja meja ravno 12:1 in ne malenkost več

no mogoče malo prehitro... aluminij se jasno da navari v glavo in se s tem oblikuje izgorevalni prostor( točno-mislil sem izgorevalni prostor, ker plini se vžgejo v trenutku in potem ko bat potisnejo navzdol ne izgorevajo več - seveda če je uplinjač pravilno nastavljen da dobi motor pravilno razmerje zraka in goriva ter tudi pravilno količino)

glede slik: gotovo najdete kaj na kakšnih forumih ali na brskalnikih. sam imam tako predelano kapo vendar je trenutno na motorju in nimam nobenih slik. sicer pa nevem kaj si je tukej težko za predstavljat. s tem da navariš materijal zmanjšaš volumen izgorevalnega prostora kot sem povedal. postruži in oblikuje se seveda zato da imajo izgoreli plini boljšo usmeritev in odboj ter da ne prihaja do dodatnega trenja in s tem posledično tudi večjega gretja motorja.( tako oblikovano kapo imajo huje predelani motorji kot so legendarne tomosove specialke, zato se ni nobenemu potrebno trudit to razumet če mu je samo do prijetne vožnje 45 km/h. če bi pa rad od svojega tomosa nekaj več bo potrebno bolje spoznat vse dele in tudi vse možnosti predelave, imet domišlijo in lastne ideje, ker je vsak motor nekaj posebnega in se vsak obnaša drugače)

no pa še kompresijsko razmerje. zgornja meja naj bi bila okrog 12:1, nebom trdil da to drži ker je spet vsak motor zgodba zase. do tega pa so pač prišli tisti ki razvijajo motorje. pač s poizkušanjem. je pa spet vse relativno-lahko imaš slabše obročke, glava na cilinder ne tesni dobro, različne svečke.... torej ob idelanih pogojih naj bi bilo najvišje možno razmerje za pravilno delovanje 12:1. s tem tudi zaključujem debato otem razmerju ker ga nisem sam določil oz. ugotovil. lahko samo povem kakšna je strokovna ugotovitev, glede ostalih motorjev pa je to svar pozameznika saj je od njega odvisno kako predeluje svoj motor in kakšne dele kupuje.

pa drugič ni potrebno toliko komplicirati jasno da neboš po valju variu ipd.
Tomos je zakon!
Maister913
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a majstor9 » 4.11.2008 5:23

Gospod M. Prosim, da se vzdržiš takšnih komentarjev o širjenju zmotnega prepričanja, kajti če nečesa ne rarumeš potem ne komentiraj!!!! Majster 913 ve nekaj o temu in pozna zadevo, kar pomeni, da lahko tudi komentira. Je tako?
Sam sem našel neke stare slike kako se navari glava in jih bom za mospoda M-a tudi prilepil na forum malo kasneje. Ja, res je specialke so imele takšno glavo. Moram se pozanimati kje naj jo dobim. Hvala majster.
majstor9
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a markec » 4.11.2008 16:46

mene zanima če obstaja kakšen športni filter za apn?? sem že mislil dat gor na apn športni filter od mini motoja(pocket bike)pa mi je edn rekel da ga potem začne morit(dušit)kakšne lastnosti ima potem motor??poraba goriva?pospeški?končni?doba motorja? lp :D
markec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Maister913 » 4.11.2008 17:50

majstor9 napisal/-a:Gospod M. Prosim, da se vzdržiš takšnih komentarjev o širjenju zmotnega prepričanja, kajti če nečesa ne rarumeš potem ne komentiraj!!!! Majster 913 ve nekaj o temu in pozna zadevo, kar pomeni, da lahko tudi komentira. Je tako?
Sam sem našel neke stare slike kako se navari glava in jih bom za mospoda M-a tudi prilepil na forum malo kasneje. Ja, res je specialke so imele takšno glavo. Moram se pozanimati kje naj jo dobim. Hvala majster.

točno tako, če se ti neka ideja ne zdi realna jo nemoreš takoj obsojat na propad. pri tomosu se vse da in kot sem prej napisal morš met sam domišljijo pa veselje in nesmeš obupat.

zdj glede kape ki so jo imele specialke. dobit jo je seveda zelo težko, ker dirkalniki niso bili delani serijsko zato takih delov takorečeno sploh ni. imajo jih seveda kakšni lastniki teh motorjev oz. predelovalci ki pa te redke dele težko dajo iz rok. ni pa nemogoče tako da se splača potrudit in dobit tako kapo!

je pa spet problem ker če imaš valj brušen na 42mm bo taka kapa močno premajhna oz. imela bo premajhen izgorevalni prostor za tako kubikažo. lahko si vse izračunaš - v razmerje 12:1 ki je nekako zgornja meja vstaviš volumen valja ki je v tvojem primeru okrog 60ccm. tako dobiš najmanjšo možno prostornino izg. prostora ki bi še dopuščal normalno delovanje pri tvojem mopedu.
ni potrebno da je nevem kako točno. moje razmerje ki ga imam je naprimer 11:1, da je v mejah normale.

tako če vas še kaj zanima glede friziranja, tudi če imate nenavadne ideje- predstavite jih da skupaj podebatiramo in najdemo pravo rešitev. nič ni narobe če se zmotiš, narobe je, če v napačnem vztrajaš in drugim ne dopuščaš razmišljati in jim dati neko vzpodbudo pri delu
Tomos je zakon!
Maister913
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov