Citroen 1.6 16v predelava
Moderatorji: -M-, čopi, eustahije
21 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Citroen 1.6 16v predelava
kod naslov pove je problem v citroenovem (ali peugeotovem ali ... ) bencinskem motorju (l.98). omenjen motor ima 90 km .
Kaj je sploh možno narediti da bi motor bol vlekel, mogoče pridobil kakšn Nm navora ali pa kakšno konjsko moč?
problem sicer ni moj, bi pa rad pomagal.
baje da obstajoajo podjetja ki tako kod dizelske motorje "navijejo" tudi bencinske, vendar jaz ne vidim učinka v tem, mogoče 5km pridobiš ali ne ?
še kakšni predlogi dobrodošli
Kaj je sploh možno narediti da bi motor bol vlekel, mogoče pridobil kakšn Nm navora ali pa kakšno konjsko moč?
problem sicer ni moj, bi pa rad pomagal.
baje da obstajoajo podjetja ki tako kod dizelske motorje "navijejo" tudi bencinske, vendar jaz ne vidim učinka v tem, mogoče 5km pridobiš ali ne ?
še kakšni predlogi dobrodošli
- jambo
- Strokovnjak

sej avto mu služi dobro, vendar bi lahko šel bolše (usaj tko pravi), "več za hobi kod zares" s to "predelavo".
sicer je avto pa še v garanciji, tako da pomoje ga ne bo menjl, če ga ne razbije ali pa zariba zaradi "predelav"
še kakšn predlog?
sicer je avto pa še v garanciji, tako da pomoje ga ne bo menjl, če ga ne razbije ali pa zariba zaradi "predelav"
še kakšn predlog?
- jambo
- Strokovnjak

Upam da tvoj kolega ve kaj se zgodi z garancijo če kaj šaraš po mašini....Prodaja se veliko avtomobilov ki imajo že serijsko toliko konjev da ne rabiš predelav!
Če bo kaj spreminjaj nas obvesti o rezultatih...
LP!
Če bo kaj spreminjaj nas obvesti o rezultatih...
LP!
"Bomo vidli" so rekli slepi...
- aaron007
- Strokovnjak

Če sem prav razumel je avto star 11 let in ker je v garanciji pomeni, da ga je kupil od posrednika. Zato sklepam, da ne ve celotne zgodovine avtomobila.
Pred kakršno koli posegom naj kolega preveri dejansko stanje motorja na "valarjih".
Pred kakršno koli posegom naj kolega preveri dejansko stanje motorja na "valarjih".
- gregors2
- Strokovnjak

Iz takega motorja bi se verjetno tudi brez turbine dalo izvleči še kar nekaj več moči.
Menajva šob, menjava lopute, preprogramiranje vbrizga, potem se lahko zgodi, da bo treba menjati še črpalko za bencin... potem je spet vprašanje kako bi se ujel izpušni kolektor in pa celoten izpušni sistem s predelanim vbrizgom...
Spet druga možnost je montaža "frgazerjev" na vsak cilinder, kolega je to predelavo "študiral" kar nekaj mesecev, teoretično in pa s podatki od ljudi, ki so to poizkusili je prišel do zaključka, da bi se sicer iz enakega motorja dalo izvleči nekaj več kot samo z menjavo šob,,, samo potem je poraba
Lahko poskusita zmanjšati masni vztrajnostni moment vztrajnika, s tem bo avto nekoliko bolj živ, posledica bo ta, da bo treba zvišati višino obratov prostega teka, koliko in kako pa to zmanjšati je pa umetnost in pa verjetno stvar preizkusov...
Lahko poskusita samo potegniti cev za zajemanja zraka tako, da bo zrak bolj hladen, odstranita tisto loputo, ki dovoljuje vstop toplemu zraku iz okolice izpušnega kolektorja... samo potem za pozimi ne bo ravno, bosta pa mogoče opazila kakšno razliko...
Vendar, pa se po mojem mnenju ne izplača "navijati" motorjev v avtomobilih namenjenih vsakodnjevni vožnji...
Za vse skupaj nič razlike, bo porabil ogromno €, časa... dobro, pri TDI motorjih se "čipanje" malenkostno pozna tudi pri zmanjšanju porabe, pri 16V atmosferskem bencinarju bo pa z vsako predelavo poraba samo še rastla
Sam imam trenutno že tovarniško kar fino navitega 1.4 16V, pa saj ne rečem, da je avto len, ampak kaj meni pomaga, da se mu "strga" pri 4000 obratih, poraba pri varčni vožnji okoli 7.5l (pa še to samo zato ker se vozim dnevno 100km skoraj samo po avtocesti, pa menjan menjalnik, tako da je 5. prestava "varčna").
Tako, da ko bo možnost enega TDI. Včasih sem bil čisto proti TDI, ko sem pa videl kaj se da narediti z naprimer audijevim (A3) 1.9(110km) motorjem z bosh pumpo, kjer je zamenjal samo dozo na turbini, vklop turbine za malenkost spustil v nižje obrate, ter vgradil nekakšno vezje (TuningBox), ki prekrmili samo signale za delovanje bosh pumpe; avto pa ima porabo od 4,8-5,4l/km (pa še tistih 5,4 je uspelo doseči samo meni, ker sem pač navajen 16V)
, največjo izmerjeno končno hitrost 217km/h, 0-100 pa 8.3s ... da ne govorim o razliki v sami vožnji, predvsem na avtocesti ko se lepo s 5. pelješ 130, želiš prehiteti rahlo pohodiš, pa avto "potegne", dobro v bregu je pa tako ali tako dizel razred zase,
bo naslednji kar lepo dizelski
za zraven se pa tako ali tako igramo z enim bolj resnim bencinarskim projektom, samo tisti avto bo pa samo za ob nedeljah 
Menajva šob, menjava lopute, preprogramiranje vbrizga, potem se lahko zgodi, da bo treba menjati še črpalko za bencin... potem je spet vprašanje kako bi se ujel izpušni kolektor in pa celoten izpušni sistem s predelanim vbrizgom...
Spet druga možnost je montaža "frgazerjev" na vsak cilinder, kolega je to predelavo "študiral" kar nekaj mesecev, teoretično in pa s podatki od ljudi, ki so to poizkusili je prišel do zaključka, da bi se sicer iz enakega motorja dalo izvleči nekaj več kot samo z menjavo šob,,, samo potem je poraba
Lahko poskusita zmanjšati masni vztrajnostni moment vztrajnika, s tem bo avto nekoliko bolj živ, posledica bo ta, da bo treba zvišati višino obratov prostega teka, koliko in kako pa to zmanjšati je pa umetnost in pa verjetno stvar preizkusov...
Lahko poskusita samo potegniti cev za zajemanja zraka tako, da bo zrak bolj hladen, odstranita tisto loputo, ki dovoljuje vstop toplemu zraku iz okolice izpušnega kolektorja... samo potem za pozimi ne bo ravno, bosta pa mogoče opazila kakšno razliko...
Vendar, pa se po mojem mnenju ne izplača "navijati" motorjev v avtomobilih namenjenih vsakodnjevni vožnji...
Za vse skupaj nič razlike, bo porabil ogromno €, časa... dobro, pri TDI motorjih se "čipanje" malenkostno pozna tudi pri zmanjšanju porabe, pri 16V atmosferskem bencinarju bo pa z vsako predelavo poraba samo še rastla
Sam imam trenutno že tovarniško kar fino navitega 1.4 16V, pa saj ne rečem, da je avto len, ampak kaj meni pomaga, da se mu "strga" pri 4000 obratih, poraba pri varčni vožnji okoli 7.5l (pa še to samo zato ker se vozim dnevno 100km skoraj samo po avtocesti, pa menjan menjalnik, tako da je 5. prestava "varčna").
Tako, da ko bo možnost enega TDI. Včasih sem bil čisto proti TDI, ko sem pa videl kaj se da narediti z naprimer audijevim (A3) 1.9(110km) motorjem z bosh pumpo, kjer je zamenjal samo dozo na turbini, vklop turbine za malenkost spustil v nižje obrate, ter vgradil nekakšno vezje (TuningBox), ki prekrmili samo signale za delovanje bosh pumpe; avto pa ima porabo od 4,8-5,4l/km (pa še tistih 5,4 je uspelo doseči samo meni, ker sem pač navajen 16V)
bo naslednji kar lepo dizelski
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Lepo in prav, Nicomajstr, le nečesa ne razumem: Kako da stotine inženirjev, ki razvijajo motorje koncerna VW + Audi + ... ne naredijo tega, kar je z levo roko na TDIju našušmaril ta tvoj znanec? Misliš, da ne znajo?? Tu nekaj zelo ne 'štima' !?
- Slavcr
- Strokovnjak

Slavcr napisal/-a:Lepo in prav, Nicomajstr, le nečesa ne razumem: Kako da stotine inženirjev, ki razvijajo motorje koncerna VW + Audi + ... ne naredijo tega, kar je z levo roko na TDIju našušmaril ta tvoj znanec? Misliš, da ne znajo?? Tu nekaj zelo ne 'štima' !?
Zato, ker morajo inženirji narediti motor, ki bo pri 250kkm še v enem kosu. Pri predelavah pa to ni glavni pogoj, važno je le, da po predelavi "leti ko sneta skira".
- xstrojnik
- Strokovnjak

xstrojnik napisal/-a:Slavcr napisal/-a:Lepo in prav, Nicomajstr, le nečesa ne razumem: Kako da stotine inženirjev, ki razvijajo motorje koncerna VW + Audi + ... ne naredijo tega, kar je z levo roko na TDIju našušmaril ta tvoj znanec? Misliš, da ne znajo?? Tu nekaj zelo ne 'štima' !?
Zato, ker morajo inženirji narediti motor, ki bo pri 250kkm še v enem kosu. Pri predelavah pa to ni glavni pogoj, važno je le, da po predelavi "leti ko sneta skira".
Točno tako.
Pa saj včasih naredijo (npr. motor 1.4 16V iz Golfa4 55kW (APE) je do dela za vbrizg goriva identičen motorju iz 74kW Polota z motorjem AUA, tudi po kataloških številkah delov, to pa vem zato ker smo se enkrat ravno nekaj prerekali okoli tega kje je sedaj na tem motorju razlika (pač nisem verjel da je to kar tako rekoč isti motor), pa sem se potem poglobil v ETKO... in ugotovil da so še glava in pa odmične gredi iste...)
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

VIP napisal/-a:Kaj se tiče tuning boxa- kolikor vem gre le za navaden upor, zavit v večji škatli, da si lahko misliš, da si kupil ne vem kakšno čudo elektronike... Gre za dejansko zmanjšanje signala od motorja do elektronike, ki upravlja vbrizg.
Mogoče... o elektro stroki nimam pojma, samo zgledal ni podoben samo uporu, bolj podoben temule: http://media.photobucket.com/image/tuni ... 009122.jpg je pa verjetno tudi odvisno od tega katero komponento "prekrmili"...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

arron007 in ostali ki vas zanima.
zamenjal je komplet dovod zraka od filtra, lopute (injectorje je pustil original), na izhodni strani pa še kolektor in rezultat avto gre občutno bolše
Glede nekega upora ki ga je VIP omenjal, kolkor jaz vem (lahko se tud motim) je pri turbo dizelskih motorjih upor, ki se ga montira na senzor pretoka zraka.
Če ima gdo še kakđšn predlog o "predelavi" ali pa izkušnje, prosim za nasvet.
zamenjal je komplet dovod zraka od filtra, lopute (injectorje je pustil original), na izhodni strani pa še kolektor in rezultat avto gre občutno bolše
Glede nekega upora ki ga je VIP omenjal, kolkor jaz vem (lahko se tud motim) je pri turbo dizelskih motorjih upor, ki se ga montira na senzor pretoka zraka.
Če ima gdo še kakđšn predlog o "predelavi" ali pa izkušnje, prosim za nasvet.
- jambo
- Strokovnjak

za becinarja ti predlagam boš pa presenečen
100% preverjeno .Metanol v bencin do 30% rezultat je fascinanten .Drugi način je da ga vbrizgaš v sesalni kolektor kot dodatek kar ima za posledico odvzema temperature vstopnega zraka s tem večji volumen zraka polnenja cilindra.Strokovna razlaga je enostavna CH3OH tisi (O) v molekuli -oxidant .Sigurno bi šlo tudi pri dizel motorju,če uporabljaš z vrizgom metanol toplo priporočam zagrevanje le tega na 50 s/celz
- zauran
- Strokovnjak

21 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov