STROJNISTVO.com • Poglej temo - Računanje kompresijskega razmerja

Računanje kompresijskega razmerja

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Računanje kompresijskega razmerja

OdgovorNapisal/-a getriba » 29.9.2010 10:26

zdravo, spet rabim vašo bazo znanja ;) na kosilnici, dvotaktni motor, bi rad izračunal kompresijsko razmerje. imam tehnično dokumentacijo za ta model, vendar imam podan samo hod in premer pa prostornino. hod je 32 mm, premer 38 mm, prostornina 36,3 cc.

vsaka formula pa zahteva še prostornino zgorevalnega prostora, predvidevam da je to prostornina med batom in 'glavo'/pokrovom ko je bat na zgornji mrtvi točki ... ? mogoče se motim, no zato pa sprašujem tule. :) kako lahko pridem do tega podatka, ko gre za dvotaktni motor ki ima cilinder v enem, brez pokrova? se ga sploh da kako izračunat iz zgornjih podatkov?

mašine nimam razdrte, gre pa za večjo motorno koso husqvarna 235R.

hvala vsem za pomoč. ker nisem ekspert, prosim za razumevanje, če sem zgoraj slučajno ustrelil kakšno bedarijo.
getriba
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a superpsiho » 29.9.2010 11:37

Odviješ svečko in skozi luknjo pomeriš s šublerjem- pomičnim merilom:P
superpsiho
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a s57nnt » 29.9.2010 12:06

Iz Kako deluje, 2. del
Slika
s57nnt
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a getriba » 29.9.2010 13:34

hvala lepa!! to da bi zmeril na rustikalen način z vlivanjem bencina, sem že mel v glavi ampak ker sem po naravi bolj take sorte da se mi hitro zgodi, da se dve ali tri iste meritve razlikujejo med sabo sem mislil da obstaja kak fool-proof način osnovnega izračunavanja. vem da se ne da predvidet oblike komore, če je vsaj ne vidiš, zato je tu spet več ugibanja kot pa merodajnosti

bom kar z dohtarsko brizgalko zmeril.
getriba
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a s57nnt » 29.9.2010 21:36

getriba napisal/-a:...ampak ker sem po naravi bolj take sorte da se mi hitro zgodi, da se dve ali tri istemeritve razlikujejo med sabo

Saj tu nimaš kaj zgrešit, pazi samo, da boš s tekočino napolnil zgolj kompresijsko komoro, ne pa tudi izvrtine od svečke, pri teh majhnih kubaturah bi to lahko bila že kar velika razlika ;)

Edit: zakaj pa te tako zanima kompresijsko razmerje?
s57nnt
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov