STROJNISTVO.com • Poglej temo - FRIZIRANJE MOPEDOV V POSAVJU

FRIZIRANJE MOPEDOV V POSAVJU

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

FRIZIRANJE MOPEDOV V POSAVJU

OdgovorNapisal/-a zavarimvsekardobim » 8.2.2012 21:15

ZDRAVO MENE PA ZANIMA KDO FRIZIRA MOTORJE V POSAVJU
KER BI IMEL ZA FRIZIRAT ENEGA PONY EXPRESSA MOJ SOSED PA BI RAD IMEL FRIZIRAN TOMOS APN3 NAJLEPŠA HVALA

VARENJE JE TEŽJE OD LEŽANJA
zavarimvsekardobim
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a uros99 » 9.2.2012 6:34

Nisem iz posavja, pa sem vseeno videl, da pod okencem piše:

Spoštujte mnenja ostalih obiskovalcev.
V objavah je obvezna uporaba pogovorne slovenščine.
Prepovedana je uporaba več kot 10% VELIKIH ČRK.

Ideja: Verjetno misliš na klasično predelavo : Večanje cilindra, poliranje kanalov ipd. Kaj pa če bi za foro gnal motor na npr. metanol :D Pomoje bi res izpadel frajer :D:D
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zavarimvsekardobim » 10.2.2012 8:39

če ti po pravici povem nimam pojma kva je zdej spet ta metanol kolk sem pa malo pogooglu pa je baje strupen in nevaren tist ka pa dodajajo k mešanci je baje etanol
zdej mi pa lahk to nekdo razloži

1.kje bi to lahko nabavo (ampak res tist ko bi lahk zmešu k mešanci)?
2.bi to dal motorju kakšno večjo moč ali pa pospešek pa tudi brez friziranja ?
3.približna cena?
4.možni problemi z policaji??????
zavarimvsekardobim
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a uros99 » 10.2.2012 12:12

Načeloma sem jaz to predlagal tako "bajduvej". Metanol je strupena spojina in se lahko tudi uporablja kot pogonsko gorivo. (Nekateri uporabljajo celo mešanico metanol - voda). Nekoč se je to dalo nabavit v Nafti Lendava, sedaj pa mislim, da bi se dalo pri modelarjih. Praktičnih izkušenj z metanolom in etanolom(v sklopu pogonskih goriv :D) nimam. Ceno na pamet ti nebi vedel povedat, lahko pa se pozanimaš pri kakšnem prijatelju, znancu, ki je modelar - tam se uporabljajo alkoholi.
Problemi s policjo - imel jih boš tako ali tako - če boš mimo njega šel z normalno hitrostjo in metanolom, še prej pa če boš pridrvel 70 km/h in 110 dB v auspuhu.

Primerjava metanola, bencina, etanola (gledam po zgorevalnih vrednostih):
bencin - 42,7 MJ/kg
etanol - 26,75 MJ/kg
metanol - ???

Torej je etanol slabši od bencina.
Ugibam pa, da ima metanol podobno zgorevalno vrednost kot etanol.

Drugače pa imaš formulo za izboljšanje moči motorja:
"mehki ukrepi":
Poliranje kanalov, povečanje dize ipd.
"trdi ukrepi":
Večanje cilindra - pazi, ker boš potem moral nastavit uplinjač, ali pa naštimat novega
zamenjava izpuha z večjim notranjim presekom.

Vedi pa, da z trdimi ukrepi, predvsem povečanjem cilindra močno zmanjšaš življensko dobo motorja, ker se povečajo obremenitve na notranjih sklopih (kolenasta gred in ojnica).

Prosim pa ne delaj sledečih gluposti kot so: vrtanje ojnice in zobnikov zaradi manjše mase.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Relanium » 10.2.2012 14:24

uros99 napisal/-a:Prosim pa ne delaj sledečih gluposti kot so: vrtanje ojnice in zobnikov zaradi manjše mase.

A mularija je že tako daleč, da ojnice vrtajo? :lol:

Zobnike vem da so že vrtali, da je menda bolj odziven motor ker baje so dirkalni tomosi to imeli.

Svašta....

Drugač pa najbolj klasična in najlažja predelava je seveda brušenje cilindra in menjava z večjim batom.
Popolnoma nobene zajebancije in neopazna predelava, razen seveda na gasu se pa konkretno pozna :)

Ko boš pa enkrat mal odrastel, pa spoznaš da s tem samo krajšaš življenjsko dobo motorja, zato ga nafriziraš samo v mejah normale in stvar še dolgo gre.

Sam se s 40 batom in MF izpuhom vozim že proti 20.000km brez kakršnih koli težav na motorju - beri: nisem šel s ključem zraven, razen kadar sem gume menjaval od normalne obrabe.

Če bi šel takrat, ko sem to delal na 42 bat, bi bilo vprašanje kako bi stvar po tolikih km izgledala.
Relanium
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka32 » 12.2.2012 12:19

Pravilno friziranje je z večanjem kanalov v cilindru. Povečanje izvrtine ne da dosti rezultatov. Povečani kanali + večji fergazer in dober auspuh so ključ do uspeha.
luka32
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Relanium » 12.2.2012 18:06

Povečanje izvrtine ima za posledico povečanje delovne prostornine motorja.
(theree's no replacement for displacement)

Povečani kanali povzročijo hitrejši dovod mešanice goriva kar je prav tako dobro.
Ampak enkrat sem to delal (vrjetno nisem naredil prav) in je motor izgubil vse navor, res pa da se je visoko vrtel.
Meni taka karakteristika potem sploh ni bila všeč in sem rekel nikoli več.

Vsaj take so moje izkušnje iz otroštva

Res pa da večje kot so luknje, boljše je (ponavadi) :lol:

(če pa kdo ve kako se pravilno poveča kanale na APN cilindru za večji navor pa se priporočam za informacije)
Relanium
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 12.2.2012 19:02

Skratka: Poglej v stare AMZS revije, avto magazine, mislim, da je bilo enkrat tudi v reviji TIM objavljeno. Drugače pa povprašaj tudi na mopedforumu. Moje izkušnje od tam so bile: Večinoma so tam neki mezinčki (se mi dopade reklama od snikersa), ki bi če bi se dalo na štirko namontirali fi 60 cilinder in fergazer od reno 5, potem pa na forumu pisali raznorazne štorije ...

Vsak ki je tam pa bo rekel podobne stvari ki smo ti jih že mi sodelujoči povedali iz izkušenj.
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 14.2.2012 16:43

@zavarimvsekardobim

Lahko ti pošljem priročnik o friziranju mopedov v hrvaškem jeziku...
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zankrzan » 14.2.2012 16:50

dakomat napisal/-a:@zavarimvsekardobim

Lahko ti pošljem priročnik o friziranju mopedov v hrvaškem jeziku...

Tudi jaz bi se priporočal za priročnik.
Mail: krzan.zan@gmail.com
Hvala
Kdor maže, ta vozi
zankrzan
Sodelavec
Sodelavec

Priročnik

OdgovorNapisal/-a zavarimvsekardobim » 15.2.2012 20:37

kakšne vrste priročnik? če ga imaš na računalniku te prosim da ga pošlješ na gmail, ki se glasi: ivan.klemencic2@gmail.com

Če pa je v hrvaškem jeziku se niti najmanj ne sekiram, ker hrvaški jezik razumem in govorim.

lep pozdrav in najlepša hvala.
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a borisk » 15.2.2012 21:12

borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a supersonic » 4.3.2012 13:53

glede na to da da zavariš vse kar dobiš:) bi ti priporoču da is zavariš in izpuh....lahko rečem da je to edina predelava kjer boš dejansko čutu da motor boljš gre.

formule dobiš v knjigi od graham bell-a two stroke tuning, ostalo je pa sam valjanje pločevine pa švasanje.

Slika
supersonic
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov