STROJNISTVO.com • Poglej temo - Friziranje motorja Tomos m 14 - Kako?

Friziranje motorja Tomos m 14 - Kako?

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Friziranje motorja Tomos m 14 - Kako?

OdgovorNapisal/-a bebo » 10.11.2002 18:30

rad bi cimbol sfriziral motor tomos m 14-kako
bebo

friziranje motorjev

OdgovorNapisal/-a bebo » 14.11.2002 15:11

RES bi rad videl če mi kdo pomaga na tem področju
bebo

OdgovorNapisal/-a ProE » 15.11.2002 8:50

Na Googlu je samo ena stran o Tomos M 14.
Poklici strica v Vojvodinu:
Prodajem za delove Tomos M 14, delovi za kaisara. Tel: 024/546-215.*

Kaki motor je to ?
PRO/blemi
ProE
Strokovnjak
Strokovnjak

friziranje motorja tomos 14 m

OdgovorNapisal/-a bebo » 15.11.2002 17:10

RES STE DOBRI;NITI ENGA MODELA NI K BI MI POMAGU!!!!!!!!!!
bebo

OdgovorNapisal/-a Gost » 15.11.2002 21:41

No,ti bom jaz pomagal.Toda najprej povej kaj bi rad imel.Za Tomose je cel kup verzij predelav,od tako zvanega "rezanja škarika",do konkretnejših stvari.
Jaz sem imel pred leti v lasti petko s katero so bili leta 86 državni prvaki v kategoriji do 50 ccm.Ob idealnih pogojih je letela s 160 kmh.
Vendar taka predelava ni poceni.

LP MIHA :evil:
Gost

OdgovorNapisal/-a bebo » 16.11.2002 18:57

dej Miha a mi mal poveš kako ste nardil de ste ga tko nabril,ne sej jest drgac ne bi rad de bi mi glih tok letu,ze okol 100 bi blo dost,če bi blo vec pa se bolj,aja pa a mislš de se pr mutorju temu loh kej clindr pregreje,kr sm meu 38,5 bat pa sdej k mam 40vertex se skor nč ne pozna oz, je kr isto
bebo

OdgovorNapisal/-a ProE » 16.11.2002 20:43

Jaz sem imel APN6 S in se ga imam.
Standardni APN gre 50-60 km/h.
Sfriziran leti 100 km/h.
Spremembe:
- bat fi 39 z L obrocki firme Koenig. 7000 sit
- cilinder s stare specijalke- povecani izpuh, dovodni kanal in sesalni kanal. rabljen 5000 sit
- fergazer od specialke lahko tudi od BT. rabljen 6000 sit
- izpuh kromiran od specialke ali MF power cene ne vem se mi zdi da je okoli 10.000 sit
- prilagojen predvzig
- stranski pokrov od BT. rabljen 3000 sit
-------------------------------------------------
31.ooo sit .- Seveda ce sam montiras in imas 5 prestavo.

Tako modificirana masina ima rok trajanja odvisno od vozje, max.
6 mesecev. Nato gre lager na motorni gredi - ojnica. S casom menljalnik, sklopka.....
V extreme nad 100 km/h pa se nisem spuscal.
PRO/blemi
ProE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bebo » 16.11.2002 21:23

Hočes rec de si dal clindr pa frgazr od SLC 15??kok si pa dal velk frgazr,a mislš de se mi to splačat al pa kr E90 masino gor dav,aja kako si pa vzig prilagodil,jest mam zdele not 40L vertex bat sam mi nikamor ne gre,lih ene tok,a mislš de je clindr pregret al kej taga,eni pravjo de se ne morjo pregret drugi spet ce so v clindru lise de je pregret in ga loh sam stran vrzem
bebo

OdgovorNapisal/-a Gost » 16.11.2002 21:53

No tega s 160 kmh nisem jaz štimal,sem ga zamenjal za nek drugi moped in je bil zariban.Deli so bili naslednji in precej opazni tako da se s tem ne bi vozil mimo policajev:cilinder je bil Simoninijev fi 39.2 mm v kompletu z batom na katerem je pod obrockom še nekaj pretočnih izrvrtin.Gib bata je krajši od tomosovega za 3 mm,zato je treba predelat motorno gred.Ojnica je bila Minarelijeva z nekimi specijalnimi ležaji, katerih nisem dobil nikjer.Vžig Ducatijev z sredinskim magnetom,kot pri kros motorjih.Vplinjač Mikuni fi 22 mm.Kompresijsko razmerje tocno določeno,in nastavljivo z distančniki med glavo in cilindrom.Izpuh tocno preračunan na volumen in območjem največje moči.Obrati motorja nekje do 18000.Čas delovanja:NEKAJ UR.
Za cestno uporabo neprimerno.Tudi na hrbet me je skipalo.
MIHA :evil:
Gost

OdgovorNapisal/-a bebo » 17.11.2002 17:04

ffaaak,huuuudooo! pa maš ti še ta motor doma,dej mi ga prodaj al pa če mas slučajn kej delov od tega doma,frgazr al kej taga,pa kako si preracunu auspuh k jest mam tist program exhaust calculator doma sam ne vem tocn kako se ga uporablja(a ves kko bi loh zracunu kok ma moj motor obratov(je ze neki predelan)) kok si pa dal za vse to,a clindr je bil dirkaln,kva pa če bi dal E90 masino,a se pr uni tud da kej knale navit
bebo

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.11.2002 21:01

Ne tega motorja nimam več,če pa bi ga rad vidu ti povem kje je.Če boš dal mašino E 90 verjetno ti je ne bo treba predelavat saj je že tako preveč navita za samo konstrukcijo motorja.
Finta friziranja dvotaktnih motorjev ni v večanju kanalov in povečanju delavne prostornine ampak v zvečanju kompresijskega razmerja POD batom,to je v ohišju motorne gredi.Če dviguješ kanale povečaš obrate na račun stiskanja zmesi saj se izpusni kanal kasneje zapre.
Kanale moraš širiti,ne dvigovati.Vendar jih moras prilagoditi batu,tako da se slucajno ne zatakne v kanal na tistem mestu kjer je obrocek skupaj.
Z malo natancnosti se da narediti se tretji pretocni kanal nad sesalnim kanalom.Tega odpira izvrtina na batu tik pod obrockom.
Za povecanje kompresije pod batom se tiste luknje na motorni gredi zapolni z kaksnim lahkim materialom Aluminijem ali plastiko ki jo vtisnes v luknjo.Poleg tega lahko na blok pritrdis aluminijeve ploscice tako da cim bolj zapolnis prostor med blokom in motorno gredjo.
A si predstavljas kako?
Zelo pomembno je tudi ulezajenje ter balansiranje motorne gredi,saj vibracije zavirajo vrtenje.
Ce bi se dalo tukaj kako slikco gor zalimat bi jo.
Samo ce ne poveš tocno kaj bi ti friziral ti ne morem kaj dosti pomagat.
Gost

OdgovorNapisal/-a bebo » 18.11.2002 13:35

ja dej ce res ves kej un motor mi prosm povej,de ga grem gledat,drgac glede friziranja je pa tko,jest bi rad vse kar se da na mojmu motorju tko nastelat de bi ltel,sam nebi nc menu,za t prve ce mi mal poves kko se frgazar nastela optimalno,drac za poj pa se kako si z uno gredjo mislo,pa kko bi strom nastavu,clindr,bat,v glavnem use,use
bebo

OdgovorNapisal/-a Gost » 18.11.2002 22:32

Kaj imaš mogoče kakšen e-mail,kamor ti lahko pošljem odgovor?
MIHA :evil:
Gost

OdgovorNapisal/-a bebo » 19.11.2002 9:59

JA,ja dej na dejan.hribar@siol.net mi prosim pošlji odgovor,pa za ostale tud velja če imajo kakšne nasvete!
bebo

OdgovorNapisal/-a bebo » 21.11.2002 14:42

JA KAJ JE ZDEJ A STE SPET ZASPAL!!! ps, lamo cilinder mam pa a res de 10 sorna blajerca ni dobr de das 42 bat gor,kko bi u mutor nastelu 12 sorno blajerco
bebo

Naslednja

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost