STROJNISTVO.com • Poglej temo - Znižanje obratov variomata (CVT)

Znižanje obratov variomata (CVT)

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Znižanje obratov variomata (CVT)

OdgovorNapisal/-a Oldi » 15.8.2018 7:14

Tajvanski 4kolesnik E-ton Yukon EXL-150, predvsem za 90letnega očeta za gobe in zelišča nabirat. Rad bi, da gre počasneje, zato sem nabavil zobnika 12/38 namesto 15/34. Ideja je, da bi do cca 30km/h imel približno iste obrate kot dosedaj, zato bi moral znižati obrate, ko se v variomatu začne "dogajati". :)

Sem spregledal, da centrifugalna sila narašča s kvadratom hitrosti, torej bi za nadomestitev povečanja prenosa zaradi zobnikov, rabil dvojno težo rolerjev, kar ne gre. Polni bakreni gredo nekje do 20g, edino lažje nafilati s svincem samo to je pri 8000 obrath huda centrifugalna sila.
Druga varianta je 20g utež in na 70% zmanjšati silo vzmeti na desni strani variomata. To pomeni manjši pritisk na jermen in možno spodrsavanje, samo ker je zaradi zobnikov potreben navor za isti klanec tudi 70% manjši, ne bi smelo biti nek hud problem. Če bi vzmet samo skrajšal in jo naredil bolj progresivno, bi sila na jermen, pri visokih obratih, ostala enaka.

Sklopki bi dal mehkejše vzmeti, da bi prej prijela. Sedaj se začne nekaj dogajati pri 3000, pri 3300 začne opazno grabiti, pri 3660 pa ima 300N vleka vozila. S tem in zobnikoma bi znižal hitrost pri katerih sklopka že drži iz 10 na ~6km/h.

Kukajoč skozi izpušno odprtino ohišja variomata sem za silo pomeril delovanje variomata.
Pri 3000 obratih napne jermen oziroma se le ta malenkost vgrezne v jermenico.
Pri 3300 obr. začne razširjati zadnjo jermenico
Pri 4500 se do maximuma razširi.
Vprašanje pa ostane, kdaj dovolj zagrabi oziroma ali se vse drsenje res dogaja samo na sklopki. Tole usklajevanje sklopke in variomata ne bo tako simpel.

Kaže torej, da pri speljevanju v hud klanec, variomat že zmanjšuje prenosno razmerje, kar ni ravno optimalno.

Čudno se mi zdi, da se je jermen po 2000km in 10 letih obrabil za 1mm. Nov je širok 20mm, pri 19 naj bi se pa menjal. Morda pa pri dobrih 3000 obrati še drsi in se zato obrablja. Itak ga je treba menjati zaradi let?
Na netu dobim jermen (743 20 30K) za od 4€ do 150€?? Kje do OK nakupa za pametno ceno?

Kaka ideja, morda kje kiksam, kdo koga pozna, ki bi mi lahko pomagal? Morda z nasvetom kje dobiti vzmet po naročilu oziroma kako obstoječo skrajšati. Se jo segreje....
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Znižanje obratov variomata (CVT)

OdgovorNapisal/-a dakomat » 15.8.2018 8:44

Oldi napisal/-a:Morda z nasvetom kje dobiti vzmet po naročilu oziroma kako obstoječo skrajšati. Se jo segreje....

Živjo. Vzmeti se izdela po naročilu pri izdelovalcih vzmeti. Pokažeš vzorec pa izdelajo. Poveš če želiš krajšo ali daljšo. Pomembne veličine so debelina žice, zunanji in notranji premer, dolžina proste vzmeti in dolžina obremenjene. Se pa lahko tudi malo poračuna glede sile stiskanja.
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 15.8.2018 9:36

Bo treba CVT razdreti in pomeriti dolžine in karakteristiko N/cm vzmeti. Računati je po moji logiki treba nazaj, iz karakteristike izračunati debelino in število ovojev žice z znano vzmetnostjo.

Vzmeti prodajajo na Ebayu samo vsi gredo na trše, za zvečanje obratov https://goo.gl/images/Ca8pSj

A je varianta, da jo sam navijem. Po spominu je premer cca 3cm, prosta dolžina 18cm. Ali se to da z navadno fleksarco odrezati in pobrusiti?
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.8.2018 12:43

naviješ na stružnici, če imaš možnost in pobrusiš, zakaj ne..., no ne bo ti pa ratalo iz prve... :(
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 16.8.2018 21:08

Sem bil prejle pri lokalnem serviserju skuterjev in podobne krame :). Pravi, da mora variomat grabiti od 0 obratov naprej in da naj ga pustim na miru, vključno z vzmetjo. Ta vzmet ni kar tako, verjetno zaradi vrtenja, in bi z izdelavo imel veliko dela tudi mojster. Še bolje, manj dela.

Pri njem sem dobil vzmeti šibkejše sklopke. Malo sem jih raztegnil in dobil pol lažje glede na originalne. Ju3 bom probal dobiti jermen in zadevo sestaviti, ter zamenjati zobnika.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 17.8.2018 23:14

Pri Nahtigalu v Kranju naletel na zlo prijaznega prodajalca. Dobil sem jermen in gumi cevi za bencin oziroma vse okrog vplinjača, večina njih je na pol preparetih. Ima tudi razne vzmeti.
Pol mehkejše vzmeti za sklopko so povzročile, da je sklopka minimalno grabila že pri minimalnih obratih. Z njimi imam itak probleme, težko jih nastavim & nestabilni so. Malo sem jih prekrivil in naredil težje in sedaj za silo gre. Sedaj spelje z zelo majhnim gasom, če pa rabim hiter štart pa samo gas, itak nekaj časa spodrsava, ker je sila premajhna za ful grabljenje.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 20.9.2018 23:25

Poročilo o zadovoljstvu:
Kmalu po zadnji objavi sem zamenjal zobnika 12/38 namesto 15/34. Končni efekt je, da se prek korenin dal veliko bolje peljati, pri 6km/h sklopka že kar resno grabi in hitrost ni tako odvisna od grbin. Po klancu dol vedno zavira z motorjem in to kar konkretno, zato uporabljam zavoro le pri slabi cesti s hudim klancem.
Glede pospeševanja in hudega klanca ni problemov, potegne več kot preveč že za moje potrebe.
Edino glasnejši je, zaradi več obratov; zobniški prenos se kar sliši.
Pa še info, če mislite menjati prvi zobnik. Le ta ni pritrjen na gred z vijaki, slednji samo držijo ploščico, ki preprečuje, da zobnik ne bi zlezel iz gredi. Zato bi lahko nabavil zobnik z drugačno razdaljo lukenj, samo ploščico mora biti ob zobniku.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost