STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izpuh

Izpuh

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Izpuh

OdgovorNapisal/-a Nejko » 19.4.2006 19:49

živjo.
imam peugeotov motor 1.6 8v in sicer v modelu 106 rallye.
original ima 103 konje.
kolektor imam 4-2-1 supersprint, tako da to je rešeno.
ostalo je bilo original.
fi cevi je 47mm
odstranil sem katalizator, in pa srednji lonec-(sesut)
in se mi zdi da je avto zgubil na navoru, vendar se lažje zavrti na obrate. zadnji lonec je original.
torej uprašanje...
rad bi povečal navor in konje (ne samo konje na nekih visokih obratih...)
kako narediti izpuh od kolektorja do zadi?
slišal sem da se naj fi cevi manjša roti koncu, ker plini tako pospešijo...
delal bi iz rostfreia.
hvala za odgovore.
lp
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 255 znakov.
Nejko
Strokovnjak
Strokovnjak

Izpuh

OdgovorNapisal/-a B.P » 19.4.2006 21:02

Motor ne izgubi navora pač pa se ta pomakne na višje vrtljaje, kar ti da ta občutek, da motor ne potegne, pa še temperatura izpušnih plinov se poveča, kar ti skuri izpušne ventile (efekt lavalove šobe). Za tako željo, kot jo maš ti je najboljše katalizator pomakniti čist naprej, tako da je del kolektorja - izvedbo poglej pri novejših avtih. Prav tako morajo biti vsi lonci čim bolj pomaknjeni proti motorju, tako da gre nazaj le še cev. Najbolj idealno bi bilo, če bi imel katalizator ter dušilec v istem ohišju, tako da kar najhitreje opraviš z vsemi upori in dušitvami, samo pol boš dobil tisti rezek zvok, tako da je fajn zadi dati absobcijski dušilec. Pa ne delaj izpuha iz rostfraja, ker je pretog in rad poka, predvsem tam, kjer pride cev na lonec. In ne pozabi med katalizatorjem ter preostalim delom izpuha montirati pletenice. Premera pa ne manjšaš ker bi plini pospešili, pač pa ostaja zaradi odvoda toplote ter s tem zmanjševanja volumna izpušnih plinov hitrost konstantna. Vendar pa brez dobrega programa za simolacijo (FIRE, BoosT ....) boš težko v prvo naredil dober izpuh, ker bi moral vse skupaj tako uglasiti, da se v trenutku odprtja izpušnega ventila v sistemu pojavi podtlak in ti dodatno izboljša polnitev. Seveda se to pojavi le v eni obratovalni točki in to moraš glede na tvoje želje spratiti čim nižje (okrog 1500 - 2000min-1)
Obilo uspeha.
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nejko » 19.4.2006 21:18

hvala za hiter in "kvaliteten odgovor."
nameravam biti brez katalizatorja.
srednji lonec je še pod uprašajem... zadnji pa bo absobcijski :wink:
kje dobiti ta program, in če mi zaupaš točno ime?
in če misliš da si "sposoben" ta izpuh spraviti na papir, in bi ti biu to izziv, oz. kakorkoli drugače pomagaš, me prosim kontaktiraj na privat.
hvala
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 255 znakov.
Nejko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a B.P » 20.4.2006 20:31

Mogoče je bilo slišati, kot da sta ta dva računalniška programa namenska za takšne stvari, vendar je FIRE splošni programski paket dinamike tekočin, boost pa program za 1D simulacijo motorja. Oba sta od firme AVL. Da jih naštudiraš rabiš kar kake pol leta, zato je boljše, da greš do kakega asistenta na faksu ali kaj podobnega. Jaz sem prišel v stik z temi programi prav tako na faksu, kjer smo izvajali ene simulacije motorja, vendar sam brez kakega meseca študiraja mislim da nebi spelal zadeve, prav tako ti trenutno pa vsaj še kako leto ne morem pomagati, ker ves prosti čas namenim prenovi bajte.
Če pa se boš slučajno lotil zadeve na tak način, pa moraš najprej v boostu simulirati delovanje tvojega motorja, kar ti da robne podatke za program fire v katerega vneseš model izpušnega sistema, takega kot si si ga zamislil in ga narisal s pomočjo CAD programa. V analizi potem vidiš razne tokovne karakteristike vdolž izpušnega sistema, ter sproti odpravljaš nepravilnosti.

Lep pozdrav!
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CRX-ZC » 21.4.2006 7:39

Zdravo,
B.P, predvidevam da si študent višjega letnika fakultete za strojništvo, ali se motim? So tvoje navedbe tvoja teorija ali tvoja praksa? Ne me narobe razumeti, ne provociram, le ne zaupam teoriji brez podkrepitve - dokazov, oziroma osebam, katerih izkušenj ne poznam.

Lep pozdrav,
Miha
CRX-ZC
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a B.P » 21.4.2006 20:04

L.p

Ma ne iz raznih knjig prepisujem teorijo, da vam glavo solim z raznimi forami :lol: . No za mano je tako dodiplomski kot podiplomski študij, oba posvečena motorjem . In ker se v Sloveniji na tem področju nič ne dogaja, jaz pa imam veliko željo da delam na tem področju pač šraufam avte,obnavljam glave motorjev , starim traktojem prigrajujem turboje, predelavam dizle na rabljeno rastlinsko olje..... ter poskušam na tak način uporabiti svoje znanje - iz tega pa lahko sklepaš da niti slučajno nisem teoretik ampak čisti praktik, ki prav tako ne verjame drugega kot vidi, ker teorija in praksa skoraj nigdar ne klapata. Veliko bolj kot tuning me zanima uporaba raznih alternativnih goriv v MNZ od lesnega plina, alkoholov, RRO ter še kaj bi se našlo.
Adijo !
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 4.8.2006 14:51

Pozdrav!!!

Vidim, da je tukaj na tem forumu kar nekaj stručkotov. Zato bi prosil enega, ki ima kakšno sliko od dušilca za izpuh (kako izgleda) ali pa da mi vsaj opiše dušilec.

Za iziv delam izpuh za motor 400ccm 4 takten. In rad bi dobil iz njega pravi glas - Podoben od kake yamahe YZ450 z Akrapovičevim izpuhom. :lol:

Zato se raje prej pozanimam, da ne bo več urnega dela šlo v nič.

Lp, hvala
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a Nejko » 6.2.2008 23:44

Slika
Slika

notranjo cev naluknjaš (fi 3), okoli naviješ rostfrei gobice iz euro spina - 24 konadov 8 eur hehe, obložiš s kameno volno in zatlažiš zunanjo cev - ohišje čez.
mam na avtu tko, pa mi je kr ušeč zvok :)
Nejko
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov