STROJNISTVO.com • Poglej temo - python

python

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Re: python

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 29.10.2025 9:54

ktm2002 napisal/-a:A kdo v resnici programira na šihtu?

Ja... python je orodje ki ti s pravimi knjižnicami lahko avtomatizira obdelavo podatkov. Najbolj uporaben je kot zamenjava za Excel ko bi rad iz podatkov potegnil kaj pametnega. Še posebje če si podatke pridobil z merilno kartico in jih dobil izvožene v CSV datoteki kjer imaš preko 500.000 vrstic (Excel pozabi)

Odličen je za preračune, če znaš fizikalni model prepisati matematično.

Moj nasvet bi bil, da si vsak potegne zadnjo verzijo Anaconde in prične s pisanjem kratkih zvezkov:

Za začetek lahko v jupyter ampak za karkoli resnega takoj preklopi v Spyder. Programe shranjujete v formatu .py in jih poganjate s spyderjem, lahko pa tudi z Anaconda Shell če se komu tožijo časi UNIX-a.

Kar se tiče knjig... so rahlo zabijanje časa. S Chat-GPT, Copilot, ali katerimkoli drugim LLM se pričnite pogovarjati o konkretnih problemih in prosite za razlage v kodi. LLM modeli umetne inteligence se tu izkažejo kot hitri vodič skozi dostopno dokumentacijo programskega jezika.

Za samo programiranje niso tako zelo bistri ampak se pa da nek prototip kode narest če imaš navodila dovolj eksplicitna.

Največ se naučiš če delaš "hands on" primere. Torej delaš stvari v praksi. Pomjnenje sintaks na pamet je mal brezveze ker se tudi jeziki spreminjajo na 10 let... ampak s časom se itak naučiš kjer postavljati podpičja, oklepaje, kako uporabljati sezname, terke, ... zanke.

Tko kokr pri vsaki stvari. Namesto da zabiješ pol leta da se odločiš kakšen pristop boš uporabil začneš delat, par zvezkov vržeš beg ali v arhiv in enkrat na mesec napišeš na novo. Tako iterativno izboljšuješ kodo.

Če v prvo ne napišeš popolnega izdelka, who gives a shit ? Naredi delujoč prototip. Kasneje ga probaj z AI asistenti izboljšati. Ni važno kateri programski jezik uporabljaš. Ampak s Pythonom se da za razvojno raziskovalni kšeft narest že skoraj vse če si se le pripravljen pogolbit v primere.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 29.10.2025 19:45

Katere knjižice pa recimo največ uporabljaš? Predvidevam da kak pandas, numpy, scypy,...?
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 30.10.2025 10:39

Pek napisal/-a:Katere knjižice pa recimo največ uporabljaš? Predvidevam da kak pandas, numpy, scypy,...?

Največ: Pandas, os, numpy, tkinter in matplotlib - dodatno lahko Seaborn za lepše izrise.

ANACONDA paket ima v bistvu vse naštete že nameščene, sicer pa po potrebi dodajaš.

recimo...
Anaconda shell:
pip install numpy

Uradna stran:
https://www.anaconda.com/download

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 30.10.2025 16:54

Anaconda mi ni delala... chatgpt mi ni znal popraviti.

pyCharm mi zgleda kompliciran in jupyter ni v zastonj verziji integriran.

Na koncu sem na Visualcode ostal, pa se poznam iz tecajev.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov