STROJNISTVO.com • Poglej temo - "Več jezikov znaš, več veljaš"

"Več jezikov znaš, več veljaš"

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Re: "Več jezikov znaš, več veljaš"

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 29.5.2024 20:51

Še ena pesmica za strojnike...

V majhni vasici pod goro je živel,
fant po imenu Janez, ki sanjal je in verjel.
Strojništvo je študiral, s strastjo in zanosom,
iskal je znanje, kot ptič po nebesnem prostranstvu.

Motorje in stroje je z ljubeznijo sestavljal,
v delavnici je ure in ure z veseljem prebival.
A svet se je obrnil, načrti so se zrušili,
vsi so ga pozabili, sanje se izgubile.

Zdaj sedi na klopci, pogled mu tava v daljavo,
v mislih vrti se preteklost, spomini nanesli to težavo.
Skrb ga preveva, kako bo jutri preživel,
žep je prazen, a srce še vedno upanje greje.

"Bil sem strojnik, ustvarjalec čudes," si misli,
"Zdaj pa življenje postavlja svoje meje in pasti."
A v očeh mu še vedno tli iskrica malega fanta,
ki verjame, da bo nekoč spet našel pot do zlata.

Sanjaj, Janez, naj te stiska ne zlomi,
življenje gre naprej, sreča se še rodi.
Čeprav si reven zdaj, sanje te dvignejo višje,
v srcu nosiš moč, ki se ne meri z bogastvom niti z bliščem.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 30.5.2024 13:20

Pravi Prešerni smo... Še flaša in Julija, pa bo. :D

Težko se tole bere, ni nekega jambskega ritma in rim.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 30.5.2024 14:19

Slika

Fixed....

Težko si zamislim, čez 5 let bo šef takole napisal....
"vzemi tole konstrukcijo, tole skrajšaj za toliko, malo optimiraj in posodobi risbe in kosovnice" in bom brez šihta :D
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.5.2024 7:22

ktm2002 napisal/-a:Težko si zamislim, čez 5 let bo šef takole napisal...."vzemi tole konstrukcijo, tole skrajšaj za toliko, malo optimiraj in posodobi risbe in kosovnice" in bom brez šihta :D
Hvali boga! Dokler bodo navodila taka, boš imel delo in skromno plačo.
Boj se časov, ko bo kaka "grlica" izdala odredbo o le treh dimenzijah industrijske hale za obremenitev snega 250 kg/m2. Podobno tudi za most, stolp, ...Takrat boš imel delo le še za dve leti.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 31.5.2024 8:58

Mislim, da se ne razumeta...

Če se ti AI zrine v delo, potem imaš delo, ki je za en *urc. Jaz bi dal vse, da bi mi odnesla to sekundarno delo oz. bi mi pomagalo pri njemu, pa mislim da še nekaj časa ne bomo tam, vidim da se to v praksi najlažje rešuje s študenti, ki se, če imajo voljo, počasi izučijo za naprej - seveda če ima podjetje potencial, ne pa da samo podaljšuje pa skrajšuje neke štahl packarije iz nekih grezrelajev.

Za programerje je pa drugo, ti si bodo pa sami jamo skopali. Tam ni toliko interakcije z živim svetom, pa se ti to lažje vrine noter. Je pa vprašanje koliko škode naredi pri resnem programiranju - beri Boeing 737 MAX in podobno.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.5.2024 11:15

grega09 napisal/-a:Če se ti AI zrine v delo, potem imaš delo, ki je za en *urc. Jaz bi dal vse, da bi mi odnesla to sekundarno delo oz. bi mi pomagalo pri njemu, pa mislim da še nekaj časa ne bomo tam,.

Le moje mnenje: Pri projektiranju in konstruiranju bo UI prevzela rutinsko delo (po šabloni), podobno kot so avtomati in roboti prevzeli fizično delo v proizvodnji. Bo pa potrebnih še več brihtnežev, da se bodo ukvarjali z izboljšavami že znanih rešitev.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 31.5.2024 13:18

Jebiga... tule kjer sem, nas imajo 5.

In samo prilagajamo obstoječo dokumentacijo. Vse sloni na starih dizajnih izpred 50 let.

Ko je blo treba malo simulacije uporabit, sem jih pa že jst reševal. Potem so dali pa še enemu zunanjemu za naredit, ker mi niso verjeli.

Direktor je začel sedaj pa inovativnost propagirat, celo firmo s citati pomalal. :lol: Tisto je bolj za kupce, da preplačajo zadeve za 3x v primerjavi s kitajci.

Slika

Druge firme pa tudi roko na srce, niso kaj boljše. Tudi, če se bo vsak trkal po prsih kake inovacije je naredu. Nismo amerika, kjer imaš res samo oddelek za par mojih firm kjer na novo kaj razvivajo, simulirajo in testirajo.

Jaz razumem AI, da ga boš naučil da bo razumel mašino. Potem, ko boš spreminjal mere se ti bo vse prilagajalo sproti(sedaj se pač model sesuje), pa še kako metodo končnih elementov bo sproti delalo. Kar sploh ni kako precenjevanje, kar vidim kaj že zna. Risbe + kosovnice je pa tudi samoumevno, da bo sam popravljal.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.5.2024 20:26

ktm2002 napisal/-a: Nismo amerika, kjer imaš res samo oddelek za par mojih firm kjer na novo kaj razvivajo, simulirajo in testirajo..

Ne biti tako poniževalen. saj smo vsaj enakovredni Američanom, le primernega kreditorja nimamo. Za vrhunsko projektiranje rabiš ekipo vsaj 5 vrhunskih projektantov za skupinsko delo, ki nekaj let še ne bo nič prodala. Ne pozabimo, da smo v Sloveniji na področju strojne industrije imeli vsaj dva vrhunska projektna biroja podprta z ustrezno proizvodnjo. Izdelke se je prodajalo po vsem, svetu, kjer ni bila bistvena le nizka cena dela, čemur moramo prišteti še visoke stroške transporta. Naložiti končan kontejnerski žerjav na barko in ga peljati čez pol oble, kjer ga le odpelješ na obalo in prične z delom, prav gotovo ni poceni. Tudi plovni žerjav izdelan v SLO za strego naftnih ploščadi je ob izdelavi bil največji na svetu (1200 t je lahko dvignil, deluje v kaspijskem morju, kamor je kot katamaran potoval iz Rijeke v dveh delih - kanal Dnester - Volga)).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 31.5.2024 21:14

Jaz sem za svojo firmo govoril...

Tale je zlo podobna...
Slika

5 konstruktorjev, popravlja staro dokumentacijo.... in zadeve laufajo, kupci so zadovoljni. Vsake nekaj let se nekaj novega pogrunta, kar je bolj markentiški trik. Vseh skupaj je pa mogoče 100 zaposlenih. Mislim, da take zadeve se bo pa kmalu dalo avtomatizirati z AI (če bo interes pri sofweraših Dassault, Autodesk, Siemens). Da boš kaj podaljšal na hitro, kaj zoožal, zamenjal kaka vrata, zamenjal motor etc....V parih minutah, namesto da 1 dec sedaj klika en teden.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.6.2024 9:06

Tu nekaj manjka. Če samo staro dokumentacijo popravljaš in prenašaš v nove sisteme, potem ti en kup možne efektivnosti zmanjka vmes. Nimaš stvari tehnološko dodelanih za moderne procese, ne delaš na praktičnih izboljšavah, ki jih nihče ne vidi - lažje vzdrževanje, večja zanesljivost, itd. To pri takšnih stvareh potegne en kup razmišljanja za sabo, pa lahko pozabiš da bo kakšen AI to kmalu naredil. No, mogoče bo, samo jaz ga bom v 5ih minutah z boljšo rešitvijo pohodil. Da pa to izpelješ pa vodstvo ne sme biti preveč zahojeno, kar večinoma pri nas je. Potem mora pa še prodajna ekipa kupce prepričati. Tega se pa tu v večini primerov ne zna. Pa mali narod smo že zgodovinsko in to s kreditorji, kar je Žerjavar omenil, kar velja.

No, po drugi strani me pa ne preseneča da je tako. Se vsake toliko pogovarjam s kom iz naših vrlih podjetij in ne moreš verjeti, kaj vse še ljudje delajo na roke. Meni to vse pade na koncu ven, kar eden tam en teden klika. Tako je to, ko so ljudje prepoceni...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 1.6.2024 14:18

To si pa malo narobe razumel...
Modele imamo že v 3d.... V časih, ko se je na roke risalo je bilo 3x več risarjev. Vendar mašine se niso kaj spremenile v 50ih letih.

Sedaj nas je 4-5, kateri urejamo dokumentacijo. Samo za vsako banalno spremembo gre vsaj teden. Npr. če hoče naročnik zaščitno ograjo 20cm višjo gre 1 teden. Moraš 5-6 sestavov poštimat, risbe ter kosovnice. Ni tok enostavno, da klikneš dimenzijo na modelu in napišeš +200. :D Tisto je čist prvi korak potem moraš pa še ene 15 drugih zadev porihtat.

Tipična mala firma z enim katalogom, katera gre na roko kupcem z malimi spremembami.

Za take stvari, pravim da bo AI prišel prov. Potem bodo rabili mogoče samo še 2 konstrukterja. Ki bosta samo pisala navodila, kaj naj naredi noter.

Če že sedaj AI računalniške programe zna na novo bolj optimalno prepisat, ni vraga da ne bo znal 5 sestavov med sabo prilagajati s tehnično dokumentacijo. Jaz si predstavljam, da bodo modeli dosti bolj stabilni postali in bo samo sestave med seboj prilagajalo. Nismo še tam, se bo pa enkrat zgodilo.

Kaka brizgalna orodja se bo pa še lažje avtomatiziralo.... Ko se enkrat začneš s chat GPT igrat vidiš, da ni več za podcenjevati zadeve. Pa je ven mogoče eno leto. Sedaj so ljudje komaj začeli tuhtat, kje se bo dalo uporabiti.

Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.6.2024 20:46

No, ja seveda. Za takšne stvari komaj čakam, ker so duhamorne in rabiš risarje ali pa že malo utečene študente.
Že za moj nivo predelav strojev in novih stvari pa lahko kar pozabiš, da bo tole šlo. Pa seveda še večji mojstri obstajajo. Tam pa še manj.
Za pesmice pisati pa risbe čečkati pa je, to se pa se strinjam. Samo tisto je, saj veš, umetnost, za enega okvir iz dil, malo platna, pa barve, za drugega pa miljon €. Kakor se nekomu zazdi.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.6.2024 5:52

... Predvsem bi morali znati pravniškega. Brez angleščine danes ne moreš nič, niti prebrati navodil za razpakiranje kupljenega artikla ne. Nemščina - ni več pomembna.

Medtem ko se vse začne in konča v nekem "pravniškem" jeziku. Razumem kaj hoče@Ktm povedati. Danes je zelo težko plasirati na trg neko uporabno domislico, npr. paličko za ušesa pucat. Tosama jih je raje nehala delat ... Če nimaš nekje v navodilih za uporabo napisano tudi, da jo je forbiden vtakniti v električno vtičnico, te lahko čisto vsak tip na tej Zemlji odre pri živem telesu :roll: . Čeprav vsi točno vemo zakaj se tista palička uporablja.

Za sestavo takih učinkovitih navodil oz. spremljajoče dokumentacije pa rabiš celo ekipo posebnih strokovnjakov, s profesorjem za angleščino vred. Vsekakor tudi pravnika, strojnika morda še najmanj.

Ko sem v začetku 90. let začel s svojimi pečmi, sem rabil tri izvedence iz varstva pri delu (tehnični del sem opravil sam), pa sem porabil kar dve leti časa in tudi tehničnih prilagajanj, da je bila zadeva na koncu kolikor-toliko spodobna. To košta, zares ni poceni. Slovenija pa enostavno nima dovolj kapitala za financiranje takih podvigov, je premajhen trg, ter davčne obremenitve previsoke. Takrat sem bil mlad in malce naiven, danes se nikakor ne bi več spustil v takšen podvig.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.6.2024 14:23

Ali pa rabiš koga z iz tujine izkušnjami kako to izpeljati - od tehničnega vidika do finančnega in na koncu pravnega, kot praviš. Obstajajo ljudje, samo tisti ki gredo ven, jih bolj malo nazaj pride, veliko tudi zato ker jih ne znajo nazaj zvabiti. Da bi pa kdo iz tujine prišel sem zaradi lepšega in potem tu gradil neko zgodbo, je pa skoraj nemogoče. Enostavno te okolje zaustavi in drugje so možnosti boljše.
Se pa najdejo posamezniki in verjemi mi da znajo marsikaj skupaj spraviti, kar se posla tiče. Da se boš pa to samo tule pri nas naučil, lahko pa kar pozabiš.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 6.6.2024 18:31

V jodlariji bom v 5 letih našparal za eno začetno stanovanje (čist banalen primer, slovensko razmišljanje). Pa zdriblal so me že, da se znam malo obrnit. Pa tule sem Herr, mi šef vsak dan da roko. (.... hecam se, smešno se pa sliši). Turkom pa res.

V ljubljani, tudi v 25 letih nevem, če bi. Potem se pa pejt.

Firm sem pa tudi menjal enkup okol recesije. Zmeraj je blo slabše. No nekje se je dalo nekako delati, samo denarja pa ni blo. Potem je pa direktor raje v novo bajto investiral, da nas je par odpustil, da je bil na pozitivni ničli.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov