STROJNISTVO.com • Poglej temo - Penzionisti - S.P.

Penzionisti - S.P.

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Re: Penzionisti - S.P.

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 17.6.2019 8:15

vili napisal/-a:demz:
ti bom dal, penzionisti raus :evil: :evil: ...., za to šolsko leto lani niso dobili "kao" mladega učitelja strokovnih predmetov, potem sem bil pa dober jaz, podobno je bilo v Črnomlju, učitelja so dobili šele na drugi razpis...???, pa bodi pameten... :o :o

Razumljivo je, da mladih strokovnjakov ni.
Vajeništvo so ukinl, prenos znanja, danes v firmah..., slabo. Tako je blo v firmi kjer sem v vzdrževanju delal čez trideset let. Na moje predloge vodstvu, dejte mi inženirja, da ga dam "za pas"...
Vedno isti odgovor. Ne da se. Danes pa..., problemi..., deca pa hodjo k men na dom po instrukcije.
Ja tako je. Kmečka logika, pač.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 17.6.2019 9:13

"Ja tako je. Kmečka logika, pač."

Ne bi rekel kmečka logika (pameten kmet vzgoji naslednika), ampak šparanje pa naj stane kar hoče. Požar se pa gasi tedaj, ko nastane.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.6.2019 9:24

Demz napisal/-a:Kar se mene tiče, naj penzionisti kar delajo. Nič šparat.

Seveda, tudi jaz sem za. Samo na način kot sem ga opisal. Ker tole zdaj je spet eno reševanje problema prenizkih penzij s strani države na način, ki na dolgi rok ne pelje nikamor. Seveda pa tule malo pametujemo in vsi vemo kaj bi bilo treba storiti, realizirati je pa hudič... :roll:

Je pa spet več možnih pogledov na tole. Imaš ljudi, ki so v pisarnah in nekaj počnejo celo življenje, milsim bolj na intelektualno delo. To bi se dalo početi, mogoče v manjšem obsegu še naprej, da oseba ostane malo aktivna in koristna s prenosom znanja za generacije naprej. Drugo je pa plezati po gradbenih odrih in armaturo vezati in podobno. Tisto je pa bolj hudič pri višjih starostih.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.6.2019 13:24

Penzionist je tako kot tisti, ki skoči na glavo iz skale v morje. Reče "štrbunk", potem pa "flok, flok, flok". Ko pa nazaj ven prileze, ti pa po pravici naloži, da si ga zayebal pri kalkulaciji, ker nisi upošteval fiksnih stroškov dela, pa Francelj v brusilnici je nekam bolj počasi onegal itd.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.6.2019 19:22

Vidim da ste vsi penzionisti nekaj nos zavihnili :o .
Če bote taki, še nekaj časa ne bom hotel iti zraven v kompanijo :-? .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivans » 17.6.2019 20:07

Rad bi še dodal, da s tem, ko mi prepovedujejo delat mi kršijo osnovno človeško pravico do dela.

Prvi, za katerega vem, da je v zgodovini prepovedal delati določeni skupini ljudi je bil gospo Adolf. V enem njegovih hujskaških govorov je rekel: V Nemčiji imamo 5 milijonov brezposelnih in imamo 5 milijonov judov. In pridni nemci so v trenutku doumeli kaj morajo storiti, da se rešijo brezposelnosti. Kot veste, projekt se ni končal uspešno.

Smisel te krvave blodnje je bil: Odstranimo iz skupnosti določeno skupino ljudi, da bodo preostali lahko bolje živeli.

To "blodnjo" o prepovedi dela določeni skupini ljudi (to pot upokojencem) so prepisali v njihove zakone za upokojevanje ljudje, ki so vodili prejšnjo državo. In naši slovenski politiki so to od njih dobesedno prekopirali.

In sem razmišljal po svoji dobri balkanski naravi: Ne boste me ugnali. Bom šel v Italijo, tam bom odprl S.P. in bom naprej pošteno delal. Ni šlo! V zadnjem usklajevanju zakona o penzijah so napisali v posebno vrstico: da slovenski penzionisti ne smejo delati nikjer v Evropi! Priznam, da razumevanja te prepovedi preseg moj inteligenčni kvocijent. :D

Mislim, da je bil minister, ki je to premetenost sprejel iz vrst janševe stranke. Ta človek me je tudi po televiziji ozmerjal, da sem dvoživka! Torej žaba, ki živi od penzije in dodatnega dela! Ni ozmerjal samo mene temveč vse penziče, ki smo še malo migali.

Naj povem kako imajo to urejeno v Italiji: Tisti penziči, ki imajo pokojnino nižjo od 1200€ lahko delajo - brez kakršnih koli dajatev - dokler jim skupni dohodek ne doseže 1200€. Če prekoračijo to mejo jih obdavčijo po določeni lestvici. Lestvice žal ne poznam.

Sam sem delal 40 let! Začel sem delat, ko sem bil star 14 let kot delavec težak. Pri obračunu penzije mi je birokrat pojasnil, da mi penzije ne bo obračunal za čas dokler nisem dopolnil 15 let neglede na to, da sem plačal vse dajatve tudi za ta umestni čas. Obrazložil mi je, da otroci do petnajstega leta ne smejo delati. Birokratu sem zelo hvaležen za njegovo skrb za moje troštvo. :lol:

Pred leti je krožila krilatica: kdor gre v penzijo ne sme delati, ker s tem odžira kruh mladim.
Mislim, da sem v tem svoje sestavku dokazal, da je ta trditev plehka.

Lep pozdrav,
Ivan

(P.S. Vili, dajatve za avtorsko pogodbo so za penziče 50.3%. Za vse ostale pa nekaj nad 65%).
ivans
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.6.2019 20:21

Ok, sedaj resno.
Če je trg, ga je treba peljati. Ko ti nekdo reče, da ne smeš delat, je ta človek v buči bolan ! Delaj, če si pri volji in hvalabogu še zdravju, vsekakor pa pri volji - delaj ! :D Ljudje na oblasti so tam samo zaradi oblasti in ne zaradi narodovega blagorja, to se vidi iz vesolja. Delavec je kapital in naj dela ! Od tega imamo čisto vsi vrhunsko korist, država pa najvišjo Toda - NE ! Država bo to zatirala, ker se ji ne ljubi ali zakwa že?

Vsak naj dela, dokler mu je volja. In to brez meja, po enotni in znani obdavčitvi. Imamo obrtno in gospodarsko - zbornici, ki sta tu zopet sami sebi namen in ne znata niti tega osnovnega vprašanja pred oblastniki rešiti. Pa ju krepko plačujemo :evil: ! Za nedelo.

Politiki se pa vsake toliko oglašajo, kako je delo na črno družbeno škodljivo itd ... bla bla bla, da so pa oni še najbolj škodljivi v sistemu, ki ga ravno gospodarstvo živi, tega pa ne priznati! :evil:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.6.2019 7:34

ivo, prilimal sem faximile "kao uradnega" obračunskega lista podjemne pogodbe, dobivam jih vsak mesec..., saj ni nevem kaj :( :( , ampak vsak evrić šteje... :D :D

tisto veste o amerikancih: ej stari, kdaj boš ti meni vrnil tisti "$" (dolar), dobro imeli smo dinar, ma ja, da bi kdo vračal en dinar, malo morgen...

grega:
ja kar si napisla je "živa istina" (gola resnica), ko sem zaprl s.p., sem eno leto samo pihdil, nisem vedel kaj bi sam s seboj..., noro..., no pol so se pa spet odprli "posli", pol je pa šlo... in tudi zdaj še malo "šušmarim"..., pa vam "mulcem" odžiram delo, jebiga, kot pravijo naši bivši, "na lovi ne piše čija je" (prvod: na denarju ne piše čigav je)...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.6.2019 19:13

Bravo Vili, evo dokaz, da kopriva ne pozebe. Sej pa tamladim itak ni do dela, ... naj se še malce igrajo, tastar pa naj kar potegne, sej ima čas, pa še pravi vseskozi, da je najbolj pameten - torej naj kar onega! :D Imam znanca in prijatelja, ki si je ohranil stare mašine spodaj v kevdru (zgoraj so malce modernejši CNC-ji, s katerimi komandirajo že tamladi. Je rekel, da se tako tam spodaj počasi privaja na lukno itd ... :lol: , pa še pravijo, da zemlja revmo ven vleče, vsekakor tako nekako gre. :D
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.6.2019 21:38

:lol: , pa še pravijo, da zemlja revmo ven vleče

hvala bogu, revme res nimam..., res..., dobro se je že kaj malega tudi navleklo, ampak tenis še tedensko..., smo začeli...
ampak za vse phdarije, ki nas še čakjo, pa reuma, pa ishiadis, pa vrtoglavica, pa kolajna..., so pa najboljša "arcnija" iz cipresnih koreninc, klinično preverjeno... :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 19.6.2019 5:13

vili napisal/-a:so pa najboljša "arcnija" iz cipresnih koreninc, klinično preverjeno... :D

to misliš gin? sam danci so tolk nori da so začeli delat šnosp iz cipres :lol: :lol:
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 19.6.2019 5:44

Ni gin, :lol: , pomisli malo. :lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 20.6.2019 13:54

Demz napisal/-a:Ni gin, :lol: , pomisli malo. :lol:

Ja, ciprese rastejo na brithofu.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 24.6.2019 15:44

Tisti, ki so že v penzionu in imajo še zdravja in volje do dela, lahko uradno delajo naprej. Odprejo dejavnost za 25% delovnega časa in tudi plačajo samo 25% dajatev državi.
Stopite na ZPIZ pa vam poleg ostalega tudi to uredijo !

Mladi pa malo pazite na besede, da se vam ne bo preveč kolcalo, ko pridete na vrsto za penzione ( če še bojo ), kar bo kmalu.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregor24 » 26.6.2019 13:04

CNC tehnologija napisal/-a:Tisti, ki so že v penzionu in imajo še zdravja in volje do dela, lahko uradno delajo naprej. Odprejo dejavnost za 25% delovnega časa in tudi plačajo samo 25% dajatev državi.
Stopite na ZPIZ pa vam poleg ostalega tudi to uredijo !

Mladi pa malo pazite na besede, da se vam ne bo preveč kolcalo, ko pridete na vrsto za penzione ( če še bojo ), kar bo kmalu.

Tako je, lahko se dela, vendar je tudi za 25% prislužene penzije manj.
gregor24
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov