STROJNISTVO.com • Poglej temo - Plače inženirjev strojništva v 2020

Plače inženirjev strojništva v 2020

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Re: Plače inženirjev strojništva v 2020

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 12.1.2021 23:32

Saj to je ajnfoh-ko bodo iz občin poa ministrstev začel prehajat v proizvodne firme, bo pa vse jasno-pa še nisem slišal, da bi kdo z občine odpoved dal pa šel v Revoz delat, al pa h kakšnemu privatniku. Al pa da bi kakšna tajnica z ministrstva šla v Merkator za trgovko. Al pa da bi policaj šel za zidarja al pa drejarja.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.1.2021 7:14

SAJKO napisal/-a:Saj to je ajnfoh-ko bodo iz občin poa ministrstev začel prehajat v proizvodne firme, bo pa vse jasno.
To urediti pa je nemogoče. Ne vem razmerja, sem pa prepričan, da je zelo malo poslancev iz proizvodnje. Edino poslanci pa bi lahko spremenili zakon, da bi plače neproizvodnih državnih podjetij (institutov, ...) bile vezane na povprečni dohodek proizvodnih podjetij. Pa še za posamezno stopnjo izobrazbe bi morali meti nižji povpreček. Vemo, da si umetno dvigujejo potrebno izobrazbo za delovno mesto, da pridobijo na plači.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 13.1.2021 7:26

Pozdravljeni,
glede plač strojnikov je tako: Dokler nam kruh režejo ekonomisti, bo rezina tanka in bolj ko jim bomo nože brusili, tanjše kose nam bodo rezali. Zamenjal sem 6 šihtov in na koncu ugotovil, da sem na istem kot sem začel... Torej sem šel na svoje in to je bil korak v pravo smer! Na evropskem trgu primanjkuje strojnikov! K temu še ena zanimiva zgodba: Podjetje v katerem sem nekoč delal, me je spet najelo, tokrat za 4x višjo urno postavko kot sem jo imel kot zaposleni XD

Plače v javnem sektorju (pišem po spominu, zato vira ne morem navesti) so v razvitih državah cca. 20% nižje kot v industriji - v razvitem svetu se ljudje zavedajo, da ima varnost zaposlitve svojo ceno! Pri nas ima javni sektor 20% višje plače! Poznam elektroinženirja in dva strojna tehnika, ki so bili zaposleni na carini. Ko so carino na meji ukinili, nobeden ni niti pomislil, da obstajajo tudi službe v industriji. In govorim o ljudeh, ki imajo delovne navade, znajo marsikaj narediti; na kmetiji vzdrževalna dela na strojih delajo sami, pa še kakšen pripomoček zraven. Take bi industrija še kako rabila, ampak saj niso nori. Državna službica, popoldan pa kaj konkretnega za hobi! Pa jim nisem fouš; v bistvu je škoda življenja, da bi večino ustvarjalnega časa izgubil na delu katerega bi opravljal z odporom.
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 13.1.2021 8:08

Žerjavar napisal/-a:... Ne vem razmerja, sem pa prepričan, da je zelo malo poslancev iz proizvodnje. ...

Na žalost je to res. Vodja ene slovenske stranke ni v življenju še nikoli nikjer nič uporabnega delal, se je pa zase dobro znašel. Imel pa je sledeče funkcije:

Delovne izkušnje:

2018– poslanec v Državnem zboru

2014–2018 poslanec v Državnem zboru

2012–2014 direktor Inštituta za delavske študije

2012–2013 Koordinator Delavsko-punkerske univerze na Mirovnem inštitutu

2009–2011 Predsednik Študentskega politološkega društva Polituss

2008–2010 Predsednik Kluba študentov Selške doline
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.1.2021 9:16

Ja res je, tale žepna država ima kar nekaj problemov. Za teh bogih dva miljona vaščanov je sistem veliko premalo optimiran. Dalo bi se sicer zgledovati po podobnih državah, ampak imamo prevelike tumpce na oblasti (kadarkoli in katera koli stran), da bi šli kam drugam pogledati kako kakšne stvari funkcionirajo. Še posebej pa trenutna oblast, ki hoče biti neka avtoriteta, ko pa blekne neumnost na Twitterju, se jim pa cela država smeji :D. Res neka avtoriteta, ki ni vredna, da jo pes poščije.

Druga stran je pa, da bi bilo dobro v gospodarstvu malo bolj glave vklopiti in narediti kakšen izdelek, ki je na trgu vsaj kaj vreden in ne samo delati polizdelke za švabe in ostale podobne. Ker navzgor skoraj ni meje s ceno, če imaš nekaj dobrega za trg, navzdol se pa s stroški približuješ asimptoti, ki jo ne boš nikoli prebil, ker nujne stvari so pač nujne. Povečuješ samo slabo voljo pri vodstvu in pri delavcih.

Je pa res, da če v večini (razen redkih izjem) podjetja sežejo do tega, kakšno maržo in rabate bodo imela pri preprodaji (štacunarji) in kakšnega BMW-ja ali Audi-ja si bo direktor kupil, potem pač je kakor je... Pa naj bo dovolj za zdaj :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha98 » 15.2.2022 18:06

Jaz sem imel Največjo plačo z izobrazbo strojnika, kot šofer kamiona špedicije. 2200 neto... je pa res da sem bil sam med vikendom doma...
miha98
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 11.4.2022 13:21

Zgleda, da se teme o plačah selijo drugam lol

https://www.reddit.com/r/Slovenia/comme ... strojnika/
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 12.4.2022 21:47

Grega, mi sploh nimamo tumpce na oblasti-še zdaleč ne, lej kako znajo zase poskrbet. Mi smo tumpci, k vso to golazen po državnih službah živimo. Poslancev je res bolj malo iz proizvodnje, pa še če je kakšen, je bil najbrž kakšen sindikalist v firmi. Ampak pokažte pa enga, k je šel iz parlamenta nazaj v proizvodnjo-to bi bila šele ena redkost-cel svet bi nam bil fouš.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.4.2022 8:55

Verjetno imaš delno prav. :D Samo, da pa tako za*ukaš državo in vse kar spada zraven, pa tudi govori o določeni nesposobnosti. Sicer je pa res, da tisti, ki so na vrhu so bolj obsedeni z oblastjo. Pametni so malo nižje in se ne izpostavljajo, kradejo pa na veliko.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 13.4.2022 9:48

Ima kdo dostop do časopisa Finance? Če ima kdo dostop lahko zapiše kakšne načrte imajo stranke za normirance? Hvala! Link do prispevka: https://www.finance.si/8998857/Volitve- ... o-obdavcil
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 13.4.2022 13:00

Načrti strank glede normiranih s.p.-jev:
-Gibanje svoboda: Sistem normiranih s. p. bi obdržali, je pa potreben prenove z namenom
povečanja davčne pravičnosti. Strinjamo se z ugotovitvijo, da sistem, kot je zdaj, ni pravičen do
ostalih subjektov na trgu, zato načrtujemo prenovo obdavčitve normiranih s. p. z namenom povečanja davčne pravičnosti.
-SDS: obdržali trenutno stanje + zvišanje prihodkovnega praga za vključitev v sistem pavšalne obdavčitve s 100.000 na 150.000evrov za zavezance, pri katerih je bila obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovana vsaj ena oseba za polni delovni čas neprekinjeno najmanj pet mesecev. Dodatno je treba prispevke, ki jih popoldanski s.p. vplačajo v pokojninsko blagajno, všteti v osnovo za izračun pokojnine.
-SD: sistema normiranih s. p. ne bi obdržali, a je to odvisno od socialnega dialoga.
-NSi: v NSi si bomo vsekakor močno prizadevali za ohranitev sistema normiranih s. p. Sistem normiranih s. p. je dober.
-Levica: treba je najti novo sistemsko rešitev. Zavzemamo se za postopno izenačitev davkov in prispevkov na dohodke samozaposlenih z davki in prispevki dohodkov iz zaposlitve.
-Povežimo Slovenijo: sistem normiranih s. p. bi obdržali. Trenutna ureditev je med bolj ugodnimi v Evropi, kar pomeni, da imamo potencial za razmislek o višjih obremenitvah oziroma bolj pravični porazdelitvi bremen.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.4.2022 19:32

Iz tega se iz aviona vidi, kateri voluharji od politikov imajo največ "fuša" preko normiranih s.p.-jev. Sistem, ki so si ga spet sami nastavili, da iz lufta leti v malho... Skoraj tako kot cerkev.
:evil:
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.4.2022 6:51

Življenje vzami tako kot je. Nedavno sem videl simboličen prikaz: bil je spisek maturantov gimnazije, zraven pa fotka sožitja modre vijolice in rumene trobentice. Sem takoj sklepal: nekateri od njih bodo postali modri, nekateri pa trobilci. Oboji morajo živeti, vsak pa se skuša ukvarjati v področju, ki ga obvlada.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 14.4.2022 7:29

Pameten nasvet, Žerjavar.
Je pa včasih treba tudi kaj povedati. Jaz kdaj kaj bleknem, pa ne samo na forumu. Tudi v obraz, pa se velikokrat opečem, pa kaj hočemo. Če tega ni, določeni ljudje drugače počasi pozabijo kje jim je mesto... Večinoma in dolgoročno gre to potem na škodo drugih, kot se lahko naučimo iz zgodovine.
Saj veš, v zgodovini so največjo škodo delali trobilci, ali kako jim ti praviš. Gobcači po moje. :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 14.4.2022 9:26

Lahko bi rekli, da eni bolj hitro mislijo, kot pa govorijo, drugi pa govorijo bolj hitro, kot mislijo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov