V podjetju za katerega delam je bilo dogovorjeno, da bomo na risbah v bodoče uporabljali isključno (samo) angleški jezik.
Ta problematika je zame tako globoka, da se ne morem dokopati do jasnega stališča "za" ali "proti". Bom navedel nekaj razlogov, ki me izmenično postavljajo na eno ali drugo stran:
Kontra:
- Vse emocije, ki so vezane na materin jezik se izničijo. Če gremo v to smer bom jutri jecljal tudi v trgovini angleško.... To se je zgodilo v Abu Dabi-ju kjer bogati Arabci (domačini) gredo v trgovino s prevajalcem.
- Angleščine niti približno ne obvladam tako dobro kot materinega jezika in zaradi tega, ko govorim angleško se počutim kot, da bi me pol manjkalo.
- Osebno mi je angleški jezik zelo "grd" v nasprotju z italijanščino, ki mi je zelo melodična in "lepa".
- Danes je pri nas v modi Angleščina. Ali bomo čez dest let prevajali risbe v nemščino?
Pro:
- Dokumentacija v enem jeziku je mnogo bolj enostavna.
- Mladi sprejemajo angleščino brez problemov ali zadržkov in na jih stoji svet.
- Z "angleškimi" risbami se brez problemov komunicira po celem svetu.
Izkušnje, ki sem jih do sedaj imel na tem področju:
Pred dvajsetimi leti sem konstruiral za eno veliko italijansko podjetje. Vsa tehnična dokumentacija je bila do zadnje pike dvojezična italijansko-angleška. Vodje so bili izredno občutljivi, če sem na risbi zagrešil kakšno slovnično napako pri italijansem tekstu. Pri pregledu angleškega teksta niso bili tako natančni.
Po dajsetih letih se je stanje v istem podjetju korenito spremenilo: sedaj nekateri konstrukcijski oddelki uporabljajo na risbah samo angleščino.
Z veseljem bom prebral vaša razmišljanja na to temo.
Lep pozdrav,
Ivan