STROJNISTVO.com • Poglej temo - Jezik na risbah

Jezik na risbah

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Jezik na risbah

OdgovorNapisal/-a ivans » 27.2.2017 23:57

V podjetju za katerega delam je bilo dogovorjeno, da bomo na risbah v bodoče uporabljali isključno (samo) angleški jezik.

Ta problematika je zame tako globoka, da se ne morem dokopati do jasnega stališča "za" ali "proti". Bom navedel nekaj razlogov, ki me izmenično postavljajo na eno ali drugo stran:

Kontra:
- Vse emocije, ki so vezane na materin jezik se izničijo. Če gremo v to smer bom jutri jecljal tudi v trgovini angleško.... To se je zgodilo v Abu Dabi-ju kjer bogati Arabci (domačini) gredo v trgovino s prevajalcem.
- Angleščine niti približno ne obvladam tako dobro kot materinega jezika in zaradi tega, ko govorim angleško se počutim kot, da bi me pol manjkalo.
- Osebno mi je angleški jezik zelo "grd" v nasprotju z italijanščino, ki mi je zelo melodična in "lepa".
- Danes je pri nas v modi Angleščina. Ali bomo čez dest let prevajali risbe v nemščino? :-?

Pro:
- Dokumentacija v enem jeziku je mnogo bolj enostavna.
- Mladi sprejemajo angleščino brez problemov ali zadržkov in na jih stoji svet.
- Z "angleškimi" risbami se brez problemov komunicira po celem svetu.

Izkušnje, ki sem jih do sedaj imel na tem področju:
Pred dvajsetimi leti sem konstruiral za eno veliko italijansko podjetje. Vsa tehnična dokumentacija je bila do zadnje pike dvojezična italijansko-angleška. Vodje so bili izredno občutljivi, če sem na risbi zagrešil kakšno slovnično napako pri italijansem tekstu. Pri pregledu angleškega teksta niso bili tako natančni.
Po dajsetih letih se je stanje v istem podjetju korenito spremenilo: sedaj nekateri konstrukcijski oddelki uporabljajo na risbah samo angleščino. :-?

Z veseljem bom prebral vaša razmišljanja na to temo.

Lep pozdrav,
Ivan
ivans
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Jezik na risbah

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.2.2017 6:14

Moje "zastarelo" mnenje: To je stvar "pogodbe" o izdelavi načrtov za predmet (objekt).

1. Načrti, ki so predvideni za superkontrolo imajo zapise v skladu s pogodbo o superkontroli. Tu je danes običajno angleščina univerzalna.
2. Načrti namenjen izdelavi predmeta (objekta) morajo imeti zapise v materinem jeziku proizvajalca.
3. Načrt, ki je namenjen vzdrževanju in uporabi objekta mora imeti zapise v materinem jeziku uporabnika.
4. ...

Seveda je lahko načrt v katerem koli jeziku, če je s pogodbami določeno, da si prevod priskrbi uporabnik načrta.
Lahko so zapisi dvojezični.
Lahko je načrtu (načrtom) priložen slovarček s prevodi v več jezikov.

Primer: Ko smo dobavljali vilični žerjav za Tovarno amortizerjev Priština, so nekateri načrti bili trojezični: slovenščina zaradi izdelave v MB, srbohrvaščina v cirilici zaradi "vodilnih v tovarni" in v albanščini zaradi uporabnikov in vzdrževalcev.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 28.2.2017 22:46

Moje mnenje Slovenščina ne bo izumrla kot si mislimo,ker je jezik naše kulture.Angleščina postaja jezik našega posla,delam za tujo firmo in uporabljamo enako angleško dokumentacijo ker smo Multinacinalka in je ta jezik za vse sprejemljiv,edina izjema so Francozi,ponudbe prevajamo v lokalni jezik ker je to stvar kulture,
oddat ponudbo v lokalnem jeziku,enako navodila za delo na stroju.Naša interna dokumentacija je v angleščini, čeprav angleščina tam ni materin jezik kar je še bolj zanimivo vsi ljudje govorijo brez težav vsaj 3 jezike, svoj materin jezik,angleščino,nemščino,francoščino kot standard.Mi se moramo prilagodit svetu ker drugače bo svet šel mimo nas,oz svet okrog nas postaja večjezičen,kar se tiče uporabe angleščine oz pravilne uporabe angleščine.Pravi Angleži pravijo,da jim ostali svet uničuje materin jezik.
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 2.3.2017 15:36

Če delam za Nemce, je dokumentacija v nemščini, če delam za druge je v angleščini, za Slovenijo pa v slovenščini.
Mi je bilo pa zelo tuje, ko sem v slovenskem podjetju moral delati v angleščini ali nemščini delavniško dokumentacijo za izdelke, ki so bili narejeni v Sloveniji.
Torej, kadar je le možno uporabljam slovenščino, ne pričakujem pa od Nemcev, da bodo razumeli slovensko...
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov