STROJNISTVO.com • Poglej temo - Plača konstrukter-razvojnik

Plača konstrukter-razvojnik

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Plača konstrukter-razvojnik

OdgovorNapisal/-a maregol » 5.9.2017 17:52

Pozdravljeni, imel bi eno vprašanje glede plače.

Sedaj sem 6 let delal kot samostojni podjetnik (konstrukter) in nimam nobene osnove kakšne so plače kaj konstrukterjev v podjetjih? Sedaj si iščem zaposlitev za polni delovni čas in bi mi kakšna informacja zelo prav prišla, da se malo pripravim na razgovore.
Zanima me za širšo območje Ljubljane.

Najlepša hvala!
maregol
Novinec
Novinec

Re: Plača konstrukter-razvojnik

OdgovorNapisal/-a axyz » 7.9.2017 19:33

Vprašanje kakšen razvoj je v špilu. Variantno razvijanje je bistveno lažje kot resničen razvoj kjer je treba razvit izdelek od ideje do realizacije iz ''nič''. Seveda je tukaj spet vprašanje obsežnosti ideje. Če je treba rešit razvoj ene zelo kompleksne zadeve, za katero rabiš 10 let in nevem koliko miljonov je razlika kot, če se razvija nekaj za 5 jurjev. Hočem povedat da je zelo odvisno od tega kaj se rabi in kaj se lahko ponudi.
Plače so po moje od 1800-e do 3500-e bruto.
axyz
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a korenje » 16.1.2018 21:21

vprašanje je v kateri luknji pristaneš. lahko delaš kot hlapec lahko se pa nosiš kot direktor. tako da so plače tam od 1100€ neto do 2500€ neto po moje.
sicer pa edino procesni inženirji več zaslužijo. recimo kakšna danfoss trata ipd..
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dm84 » 19.1.2018 19:47

Ma ja, odvisno kaj si delal in kaj znaš - lahko ponudiš novemu delodajalcu? Ma recimo da ene 1200 neto + dodatki za štart. Kar bo več bo pomoje že zelo vredu.
No, razen če boš našel nekoga, kjer boš delal nekaj sorodnega kar si do sedaj in mu lahko ponudiš sveže, konkurenčno znanje. Potem imaš asa v rokavu. Če greš delat kaj novega, se je treba spet začet učit bolj od začetka.
Gre pa na roko konjuktura, ko teh kadrov trenutno zelo manjka in se lahko dobro prodaš. Je pa res, da izbira firm je kakršna je. Večinoma se dela komponente za nemški končni izdelek... :-?
Z nekaj svetlimi izjemami.
dm84
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 20.1.2018 11:51

To sicer velja bolj za mlade kadre, vendar mislim, da je zdaj idealni čas za pogajanja za boljše pogoje v podjetjih. V večini primerov je to pač plača. So pa tudi še druge stvari, to pa vsak sam ve.
Zadnjih 25 let zanemarjanja tehniških poklicev je prišlo na plano in podjetja se bodo morala krepko potruditi, da obdržijo tisto nekaj kar je še tu ostalo.

Tako, da pogumno v pogajanja, ker po dolgem času bi znal biti vzvod na strani tehniškega kadra.

Koliko pa znaš in misliš, da doprineseš podjetju, pa sam veš. Malo poglej kakšna je dodana vrednost na zaposlenega v podjetju, kjer delaš oz. boš delal. To je osnova, ki ti pove, če imaš možnosti za izpogajati boljše pogoje.

Pa srečno!
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 24.1.2018 22:51

ja današnji inženirji so katastrofa. sedaj po novem "magistri". ne ločijo med PE in PTFE. Ne poznajo osnovnih konstrukcijskih jekel... v glavnem porazno. Se vidi da v dobi mobilnih telefonov vse preplonkajo.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 29.4.2018 1:52

kakšne so kaj plače danes? na placa.si kaže da so šle gor za vsaj 200€, sedaj 2200-2600€ bruto sodeče po vzorcih.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 29.4.2018 13:21

Glede na to koliko se govori o pomanjkanju kadra, ne bi smele biti pod 4000 € bruto. :D Realnost je sicer druga. Verjetno najbolj odvisno kako močen si v pogajanjih. Če ne dobiš tu pa napiši odpoved pa pojdi tam kjer ti bodo dali.
Je pa res, da če si dober v pogajanjih je škoda delati za druge in bolje, da si služiš kruh sam...
Kot je bilo že v eni drugi temi rečeno, da podjetja ne dobijo kadra za toliko kot so ga pripravljena plačati (ponavadi premalo). Potem ga že ne rabijo tako nujno in je vse napihnjeno. Ker osnova ekonomije je graf ponudbe in povpraševanja. Če je pomanjkanje nečesa, potem bi morala biti cena tiste dobrine višja. Vse ostalo je laž...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 29.4.2018 20:37

plače na kitajskem so že prehitele slovenske. povprečna kitajska plača (1100€ neto) je višja kot slovenska, v šanghaju recimo je povprečna plača 1350€ neto.

je pa žalostno to da mora povprečni slovenec dati 35% svoje plače državi (kar je skoraj največ v evropi).
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 30.4.2018 8:54

No, to je pa tudi laž.

Malo bolj natančno preberi tole:
http://www.oecd.org/newsroom/social-security-contributions-and-consumption-taxes-give-way-to-personal-income-taxes-as-corporate-income-taxes-fail-to-recover.htm

Pomembno je razmerje davkov glede na BDP (GDP), ker tako lahko primerjaš posamezne države med sabo. Drugače je tako, kot bi primerjal jabolke in hruške.

Proti kakšni Danski nam je še dobro glede davkov. Mi smo v povprečju (cca. 35%). Osnovni problem je samo, da dobimo zelo malo nazaj glede na to koliko damo. Oni tam gor na Danskem pa to še radi plačujejo, ker vedo, da bo zaokrožilo nazaj in bodo vsi imeli nekaj od tega.

Pa lep praznik dela želim vsem.
Priponke
Revenue statistics.jpg
Revenue statistics.jpg (206.52 KiB) Videno 21038 krat
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 30.4.2018 20:05

kaj konkretno je laž?

vmešal si še gdp, da si lahko malo po svoje razlagaš?
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 30.4.2018 22:01

Na tole sem mislil:
korenje napisal/-a:je pa žalostno to da mora povprečni slovenec dati 35% svoje plače državi (kar je skoraj največ v evropi).

Malo povprašaj pri tistih, ki so imeli kdaj možnost biti v tujini nekaj časa in boš hitro videl, da so davki ponekod veliko višji. GDP-ja pa nisem vmešal jaz ampak imaš na linku vse obrazloženo. Prikazano je razmerje davkov in GDP-ja. Na podlagi tega razmerja lahko med sabo primerjaš posamezne države. Za detajlno teorijo pa se obrni na kakšnega ekonomista.

Se pa strinjam, da je včasih težko posploševati in se kot posameznik sklicevati na statistiko. Npr. v primerih, ko slišiš, da je 13. plača oz. nagrada ob koncu leta tako obdavčena, da je bolje, da ti jo ne dajo. Ali pa z višjim dohodkom padeš v nov višji razred in si na koncu na slabšem. To so anomalije sistema. Kdo jih bo odpravil, pa ne vem, če jih kdaj sploh kdo bo.

To že na nek način sili ven iz teme, po drugi plati pa spet ne. Morali bi se vsi mi truditi, da bi ustvarili višjo dodano vrednost na zaposlenega. Da bo do tega prišlo je pa potrebno verjetno marsikaj spremeniti, tudi mentaliteto - mogoče najprej.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 1.5.2018 1:12

ker nimaš blage veze sem ti jaz naredil analizo z malo sortiranja.

vir: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_E ... erage_wage
starost podatkov: 2017

Slika

pa še to ko bluziš o višji dodani vrednosti, v našem podjetju so prihodki na zaposlenega cca 90000€, povprečni letni iznos za plače je pa 18000€/zaposlenega. čistega dobička je pa cca 12000€/zaposlenega.

toliko o tem.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cnc-123 » 1.5.2018 7:00

Pozdravljeni!

Glede na to kako te izkoriscajo, ti svetujem da gres na svoje, bos imel vse tisto, kar ti sedaj “ukrade” firma.
Ufff to bo €€€

Lp
cnc-123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.5.2018 8:41

Sem ti višje napisal, da ni vse samo neto/bruto, da lahko primerjaš. Mogoče je edino res, da na koncu je zaposlenemu pomembno edino to kakšen neto ima in ga druge stvari ne brigajo.
Kot je že v prispevku nad mojim napisano: Pojdi na svoje in si boš izplačeval poljuben neto. :D

Imaš v tabeli tudi nekaj anomalij. Npr. Švica. Pri njih lahko ogromno davkov pokrijejo s prihodki v bančništvu. Kaj boš naredil, pač pol sveta skriva denar pri njih in potem imajo tudi oni nekaj od tega. Primer je tudi Švedska. Kakor vem, celotne socialne prejemke krijejo na podlagi naravnih virov, ki jih imajo res veliko. Tega pač mi na žalost nimamo. No mogoče imamo nekaj za kar se bodo v prihodnosti še tepli - pitno vodo. Pa že zdaj jo dajemo tujcem v roke... :cry:

korenje napisal/-a:pa še to ko bluziš o višji dodani vrednosti, v našem podjetju so prihodki na zaposlenega cca 90000€, povprečni letni iznos za plače je pa 18000€/zaposlenega. čistega dobička je pa cca 12000€/zaposlenega.

Ne me zdaj držati čisto za besedo, vendar, če iz teh podatkov na hitro seštejem imate cca. 30000 € dodane vrednosti na zaposlenega, kar je podpovprečno v Sloveniji, kjer se nam dodana vrednost trenutno giblje okrog 35000€ na zaposlenega. Ali pa ste tu okrog. Kako se točno izračuna dodana vrednost, pa verjamem, da boš sam našel...

Torej je normalno, da ne moreš imeti višje plače. Dobiček je pa lastnikov, saj on vodi podjetje in lahko z njim počne kar hoče... Če ga želiš, pojdi na svoje in ga boš ti lahko jemal zaposlenim. :D

Pozabi pa na višino prihodkov. So zelo pomembni, vendar če imaš visoke stroške, ti tudi ne vem kako visoki prihodki ne pomagajo. Klasična zgodba slovenskih dobaviteljev za nemško in ostalo avtomobilsko industrijo. Obračajo se veliki denarji, malo pa ostane...

Pa še nekaj zanimivega branja na to temo:
https://svetkapitala.delo.si/ikonomija/zavedajmo-se-uspehov-ne-porazov-3094
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov