STROJNISTVO.com • Poglej temo - python

python

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

python

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 20.4.2025 22:30

A kdo v resnici programira na šihtu?

Pred nekaj časa sem videl zanimiv oglas in je bilo napisano: CAD, python in ansys.

Potem sem chat gpt vprašal zakaj se gre....
Even if your core job is simulation (FEA), programming can:

1. Automate Repetitive Tasks
You often run similar simulations for different turbine variants or load cases.

Instead of clicking through menus manually 20 times, a Python or VB script can:

Set up loads, boundary conditions

Run batches of simulations

Export and organize results automatically

Example:
"Run static simulations for 10 impeller designs → extract max stress → write to Excel → generate a plot"

2. Post-Processing of Simulation Results
FEA tools like ANSYS output huge amounts of data.

Python can read result files (CSV, TXT, XML), calculate custom metrics, create plots or stress comparisons.

Example:
"Find the part with the worst stress-to-mass ratio and create a ranking for redesign"

3. Advanced Analysis or Custom Calculations
Not every formula is built into ANSYS.

You may want to write your own fatigue life estimation, safety factors, vibration filters, or combine results from multiple sources.

4. Interfacing with Excel / ERP
Engineers spend a lot of time transferring data between simulation tools, CAD, Excel, and ERP.

A script can connect them, keep data clean, and reduce mistakes.

Kakorkoli na tole sem se vpisal, ker imam preveč časa...
https://cs50.harvard.edu/python/2022/

Sem videl, da so pa tudi na FS šli v korak s časom... nas so še posiljevali z Fortranom, nevem kaj so mislili. Samo tole gre pa kr na hard takoj, ko sem skripto preletel.
https://github.com/jankoslavic/pypinm/b ... erzija.pdf
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: python

OdgovorNapisal/-a grega09 » 21.4.2025 7:37

Tole je dobro. Jaz že nekaj časa razmišljam o učenju enega programskega jezika in sem vedno proti pythonu gledal, ker je nekako najbolj praktičen in razširjen.
Pride pa to prav, ja. Kakšne skripte pri pripravi modelov za FEA in pri obdelavi podatkov kasneje. Pa kakšni preračuni, da nisi ravno štor z Excelom. Čeprav jaz veliko tam rešim, pa se potem nekako v pythona nikoli ne spravim. Ni pa pri nas veliko takšnega dela, da bi strojniki tole rabili. Za risarsko delo pa ne pride tako zelo prav. Pa osnovne skripte ti Chatgpt napiše, vsaj za začetek.

Drugače pa pohvale Jankotu, da je tole spravil v uporabo na FS. Tista zmešnjava včasih, ko je vsak svoje naprej rinil, ni bila za nikamor.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 21.4.2025 9:43

Jaz se še sedaj spomnim izpita, ko je disketa zaškripala za mano. 8)

Jaz sem pa koš pogledal in sta bile obe naloge že notri :D

Drugače se mi zdi, da so pa rešitve kopirali v eno datoteko v dos direktoriju ali nekaj takega. :lol:

Neumno je bilo vse skupaj 20-30 vrstic x 20 primerov se na pamet naučit, numerične metode pa tako ali tako ni noben razumel.

V glavnem, dva meseca sem si dal časa... da grem skozi 2 tečaja. Potem, bi moral nekaj že znat.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 4.7.2025 20:01

Okol 50 primerov oddanih, bom na stara leta Harvard "diplomant" 8)
Verjetno jih 90% ne vztraja do konca pri teh zastonj zadevah, samo pogledajo in konec.

Sedaj moram še končno nalogo narediti, ko se mi bo ljubilo.

Verjetno bom kr uklon:
- Imaš različna vpetja za beto
- ene 6 različnih profilov (kvadrat, pravokotnik, krog, pa vse potem variante s poljubno debelino stene)
- potem računaš vitkost
- potem greš pa po eni od treh variant (euler, tetmayer, euler (čeprav mi smo temu rekli tlak).
- pa še en lep gui, tisto orodje po defoultu ki je v pythonu, se še drag and drop ne da. (moraš po enem čudnem koordinatnem sistemu elemente postavljat).

Potem pa rezultati: varnost, katera metoda, pomik in to bo to. Se bom še kaj spomnil.

Pa tako ali tako lahko delaš kar hočeš, od sistema za inventar do igrice.

Nekaj sem se naučil, čeprav sem tudi goljufal z AI. Katera je impresivna, s prve roke samo opišeš problem in ti v parih sekundah pljune za 1 teden dela ven. WTF. Nič čudno, da ne dobijo informatiki trenutno šihtov.

Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 7.7.2025 20:11

edit:
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 12.7.2025 21:49

edit
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 17.7.2025 8:33

grega09 napisal/-a:Tole je dobro. Jaz že nekaj časa razmišljam o učenju enega programskega jezika in sem vedno proti pythonu gledal, ker je nekako najbolj praktičen in razširjen.
Pride pa to prav, ja. Kakšne skripte pri pripravi modelov za FEA in pri obdelavi podatkov kasneje. Pa kakšni preračuni, da nisi ravno štor z Excelom. Čeprav jaz veliko tam rešim, pa se potem nekako v pythona nikoli ne spravim. Ni pa pri nas veliko takšnega dela, da bi strojniki tole rabili. Za risarsko delo pa ne pride tako zelo prav. Pa osnovne skripte ti Chatgpt napiše, vsaj za začetek.

Drugače pa pohvale Jankotu, da je tole spravil v uporabo na FS. Tista zmešnjava včasih, ko je vsak svoje naprej rinil, ni bila za nikamor.

Če rabiš programski jezik kot orodje za računanje in simulacije so tvoji najboljši prijatelji Mathematica, Matlab, Python.

Python je odprta koda in je zelo visokonivojski jezik kar pa posledično pomeni naslednje:

Python je tako razširjen da je danes praktično Lingua Franca v znanstvenem programiranju. Sploh za umetno inteligenco.

Ne begaj in začni delati v pythonu.
Že urejanje podatkov z modulom "pandas" je meni prihranilo nešteto ur excela in klikanja za oblikovanje vrtilnih tabel.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 19.7.2025 13:45

Po dveh tečajih pythona in dveh shiny certifikatih, bom sedaj še obdelavo podatkov probal.

https://courses.mooc.fi/org/uh-cs/cours ... -2024-2025

Tule je pol samo tega pandas. Drugače pa zastonj in dobiš certifikat na koncu, je pa tudi izpit.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 26.10.2025 16:02

Duroplast napisal/-a:Ne begaj in začni delati v pythonu.
Že urejanje podatkov z modulom "pandas" je meni prihranilo nešteto ur excela in klikanja za oblikovanje vrtilnih tabel.

Lahko poveš, kak primer kaj si naredu v pandas?
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 27.10.2025 18:07

Drugače sem jaz tudi že nekaj časa sanjaril o učenju programiranja, pa me je ravno tale tema spodbudila, da sem se začel učiti Python. Tako da hvala za namig glede virov izobraževanja (tudi jaz počasi zaključujem tale Harvardov course). Ni vse tako slabo na forumu, kot druge teme prikazujejo :)
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 27.10.2025 18:51

Jaz sem še tega naredu... https://programming-25.mooc.fi/
Imaš prav izpit na določen dan.

Pa še tega...
https://courses.mooc.fi/org/uh-cs/cours ... -2024-2025
Imaš projektno nalogo (4 kolegom jo ocenjuješ na koncu) in izpit na določen dan. Kdaj bom pa res rabil obdelovo podatkov pa nevem :lol:

Pa za tale harvard ne zgubljat preveč časa z zadnjo nalogo, ker gre samo skozi avtomat. Noben ne pregleduje res. Jaz sem prov UI naredu z dinamičnimi menuji etc...

Zdaj se pa ansys učim zadnje 2-3 mesece. Mehanski in CFD s prenosi toplote.
Zadnji boss fight bo pa python in ansys skupaj.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 27.10.2025 20:17

Kateri od teh ti je bil najboljši oziroma za tebe najbolj učinkovit? Tale prvi link (Python Programming MOOC 2025) zgleda precej podoben Harvardu, zato tudi sprašujem. Kaj pa tale data analysis, je dobra zadeva? Vem, da je odgovor na to vprašanje odvisen od potreb posameznika, pa vseeno sprašujem po kvaliteti izobraževanja...
Vidim, da te smer pelje v avtomatizacijo MKE, ali? To zaradi potreb v službi ali pač kot še en skill?
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 27.10.2025 20:55

Šiht mislim, kak tak iskat v bliznji prihodnosti.

Konstrukcija me ne zanima več, vsaj v tej firmi kjer sem. Itak sem edini risar z diplomo. Drugi so vsi šefi, kateri imajo diplome. Torej za šefa ne morem it zaradi jezika(avstrija in eni 3je so že 15 let v firmi in so pred mano) in tudi ne ljubi se mi držati 20 stvari v glavi naenkrat, torej lahko grem edino eno stopnjo ali dve globje v tehniko. Kot zanimivost, šef še poklicne nima :lol:

Pa tudi se vidi, tevčki poznajo tabellenbuch na pamet, ko je bilo treba pa simpl preračun naredit so pa zunanji firmi plačali 2k€ (10 minut dela in 1 dan pisanja poročila).

Take imamo.... in to so vse male firme po avstriji, večje malo več dajo na izobrazbo.

Drugače Mooc je kot fitnes, da muscle memory kvihtaš z pisanjem kode. Harvard je pa res tak, da ti problem dajo in rešuj kakor veš in znaš. (evropa vs amerika)

Tale Data je pa ena knjiga skopirana v tečaj, nisem kaj velik odnesel. numpy, pandas, seaborn, plot...
Mogoče, ko mi bo ansys začel ven metati podatke, bo mogoče kaj prov prišlo.... Po tejle knjigi so tečaj naredili... https://www.amazon.co.uk/Python-Data-An ... 109810403X
Je pa fajn, da vidiš druge zadeve kot so Jupyter notebooks in podobne stvari.

Drugače tole bi bilo tudi uporabno https://www.amazon.co.uk/Python-Crash-C ... 96-4360027
Namesto harvarda, da greš takoj v teorijo, samo shiny diplome ne dobiš :P (baje da so jih milijon zgenerirali že)
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 27.10.2025 22:43

Ja, ravno tale data analysis sem hotel malce pogledati. Imam včasih v službi veliko podatkov za obdelat, pa mi zna prav priti. Posebej machine learning (je tega veliko?). Kot pravim, večkrat korelacije iz podatkov niso očitne, posebej če operiraš z veliko podatki. Zna tale course priti prav? Oziroma bi znal spacati kaj s tem ali ne?
Po tem sem pa mislil vzeti harvardov AI beginner course, pa tele library-e naštudirat in to...
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 28.10.2025 6:19

machine learning imaš tole

https://www.coursera.org/specialization ... troduction
https://www.deeplearning.ai/courses/mac ... alization/

Kot sem reku, od data nisem kaj velik odnesel. Se tako ali tako so ga sedaj scanclali...
Additional information
This was the last instance of this particular course and it is not offered in the 2025-2026 academic year.

Pregledaš, pa še zmeraj lahko star kurz.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost