STROJNISTVO.com • Poglej temo - Fakulteta popacana

Fakulteta popacana

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Fakulteta popacana

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.10.2025 13:31

Kako tanka je črtica, po kateri se hodi! Recimo da smo v populaciji okoli 5% realnega sveta, ki ima tudi informacije in realen stik, kaj in kako se v tem svetu dogaja. Naslednjih 10% smo razni tehniki, torej strojniki in kemiki, ki spravljamo fizičen svet v realnost (življenje). Gradbeništvo, elektrika itd je poddomena strojništva.
Preostalih 85% je pasivnejših ljudi, ki podrejeno služijo nekje v teh dveh sferah. Vmes med upravljanjem si celo drznejo zadevo razklati v družboslovnost, ... upravljanje z ljudstvom itd, toda v osnovi je vse podrejeno suhim fizikalnim načelom, torej kemiji in strojništvu (ki je izgradil ta svet).

Da, strinjam se z ugotovitvijo, da je najverjetneje nekdo iz sosednje filozofske zalučal neko kilsko piksno rdeče barve v betonsko stopnico, kjer se je razbila točno pod tem naletnim kotom, da je narisala vse te rdeče packe vključno z nekim napisom na betonski steni :lol: . Ki pripoveduje točno to, kar dotičnega izvajalca najbolj v tem trenutku žuli (ali pa ne?).

Pod kakšnim kotom v 3D je torej nekdo zalučal to konzervo barve, da je naredila packarijo kot je? Nikakor me ne zanima vsa nesreča na drugi strani, ki jo naj bi ta packarija prenašala tudi na nas, čeprav je vsekakor nismo niti naročili niti želeli, ampak zgolj fizikalni konstrukt.

Ajde, fantje, imate celo simulatorje itd, tako da ne bo treba vsega peš računati. Toda : iz katerega koordinatnega izhodišča bi moral zabrisati kilsko piksno rdeče barve z gostoto npr. 0,9 kg/dm3, da bi naredila tole packarijo, vključno z vsaj približnim napisom na steni?

:lol:

Ko boste delali predstavitev, jo morate seveda tudi matematično dokazati. Ne kar tja v tri krasne itd.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Fakulteta popacana

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 8.10.2025 13:45

Vidim, da je moderator temo oklestil in pustil samo Demzovo razmišljanje....

Simulacije ne bom delal, samo pripomba, ena kila farbe je premalo za takšno packo, tako da bi bilo potrebno najprej ugotoviti, koliko barve je potrebno, ali pa ponavljati simulacijo, dokler se ne dobi želenega rezultata.

Tako, malo mojega filozofiranja :D
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.10.2025 15:34

:lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.10.2025 15:58

Smrt spanxijem. :D

Konec 80. let so delali hidrocentralo na Vrhovem, skozi Radeče so bile že narejene škarpe ob vodotoku Save proti Vrhovemu. Ko smo šli z vlakom mimo, smo lahko občudovali ogromen napis na novem betonu: "ŽEJNA ŽILA !"
V naslednji vrstici: "JEST TUUUD !"

Čez dva meseca je pa zadevo Sava prekrila, ko so dvignili jez.

Grafiti so bili in bodo. Prav da nas zbodejo. Še najmanj bodo zbodli tiste, ki jih bodo morali odstranjevati. Mi (moja generacija) smo otroke striktno odvračali od tega početja, toda na koncu izpade, da jim je to - nek mladostniški ventil. Tudi mi smo jih imeli. :-?

Itak ima pa država preveč denarja (ga zelo učinkovito pobira vsepovsod itd, celo tam kot je brezumno), bo pa pospravila še za svojo mladežjo. Točno to jo uči, naj pa še pospravlja!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 8.10.2025 17:00

Sem kr razočaran, jaz sem mislu da najmanj rakete delajo. Na koncu pa 3d printanje :lol:

Drugače, ko sem jaz hodil je tudi eden malo pomalal vhod.

En power washer bo rešil vse.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.10.2025 6:28

Demz napisal/-a:Smrt spanxijem.
grafiti so bili in bodo. Prav da nas zbodejo.

Ne smrt, ampak neko vzgojno kazen.
Vse grafite prej ali slej odstranijo. Torej je grafit posegel v nekoga lastnino in povzročil stroške. Potrebna je vsaj nadomestilo škode, za povratnika pa tudi kazen.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.10.2025 9:42

Ok, strinjam se. Še pred kakih 20 let bi tudi jaz bil občutljiv na to besedo. Nisem več. Ker me dnevno bombardirajo z modernimi floskulami in tale moja je točno to.

Leta 1991 , takoj po osvoboditvi (ščurkov, bolh itd, ki smo si jih pa sicer hipoma navlekli nazaj :roll: ) , smo se odprli tudi za ves zunanji svet. Tam gre pa sistem v odprtost, kjer pomeni, da če nimaš drugega orožja proti nekomu vladajočemu, ga pa "poščiješ". Torej mu nalepiš grafit nekam, kjer se to najbolje vidi.
Sorry, izrekel sem dejstvo, ki ga narava izvaja že celo znano preteklost. Vse rastline in živali.

Torej - če nekdo napiše nek javni protest kot je npr. tale packa na stopnicah Fakultete za strojništvo v LJ, - je tu nekaj precej narobe in se v nobenem primeru ni treba spraševati, kdo je to storil. Vprašati se je treba, ZAKAJ je to storil !

In to je vse, iz moje strani. Ali po izraelsko - Amen!. (pa sem +++ slovenc in dokazano ne izraelc itd. )
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.10.2025 9:57

- KDO je to storil, bo vprašal politik.
- ZAKAJ je to storil, bo vprašal pa tehnik.

Kdo od teh dveh ima več mrtvih duš na glavi ?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.10.2025 17:27

Ni pomembno, kdo in zakaj je to storil. S tem se naj ukvarjajo državni organi.
Zame so grafiti delanje materjalne škode, kot tako je v nasprotju z zakoni (kaznivo dejanje).
Država to delo opredeli kot kaznivo dejanje in predvidi odmero kazni in povrnitev škode. Izvor kaznivega dejanja (kdo in zakaj) pa po službeni dolžnosti ugotavljajo organi pregona.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.10.2025 17:39

Torej zdravimo posledice. Vzroki niso važni? Ok, morda zate in vladajoče. Zame pa zagotovo so oz. na prvem mestu. Želim videti vzrok. Sicer pa cel svet ve, da imam od nekdaj problem z avtoriteto itd :roll: .

Zna pa biti razlaga dosti preprostejša. To piksno barve bi namreč pričakoval pri sosedih zraven, na filozofski. Pa je bil zadnjič nek malce bolj vetroven večer in je piksna zašla iz poti :lol: .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.10.2025 7:32

Demz napisal/-a:Torej zdravimo posledice. Vzroki niso važni?

Me ne narobe razumeti. Običajno je vzrok miselnega izvora (nepooblaščeno kaznovanje miselnega nasprotnika, objestnost, nevzgojenost, ...) S temi razlogi pa se strojniki ne smejo ukvarjati, ker imajo dovolj bolj koristnega dela.
Kaznovanje ni zdravljenje, je pa lahko vzrok za samovzgojo. Je že kar dolgo, kar je razviti svet ugotovil, da kaznovanje ni najboljše vzgojno sredstvo. Za naravoslovne strojnike pa je kazen ustrezna posledica pregrehe (nezakonitega ravnanja).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov