STROJNISTVO.com • Poglej temo - Steberni vrtalni stroj

Steberni vrtalni stroj

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a novi mlinar » 13.2.2012 15:15

Z vsemi temi kitajskimi stroji je tako, kot je že bilo omenjeno. Med drugim pa ti tudi v navodilih piše, da ni za profesionalno uporabo. Zato tudi, če ga pošleš na servis kot podjetnik, ti bodo odgovorili, da stroj ni namenjen profesionalni uporabi. Lahko je še v garanciji, pa ti napake ne bodo popravili ali stroja zamenjali.
Jaz ga uporabljam za manj pricizna dela v klučavničarski delavnici. Z njim delam le manjše vrtine do 8mm (predvrtine), večina v jeklo. Za večje in težje izvrtine pa imam 3F z 1,1KW MK2 in še enega z 0,75KW motorjem. Motor ti ne bo pregorel, če boš delel z njim po navodilih. Pa tudi omenjaš le mehkejše materiale, pri katerih pa mislim, da ne bi smelo biti težav z preobremenitvijo.
mlinar
novi mlinar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dakomat » 13.2.2012 20:45

http://www.bolha.com/vrtalniki/vrtalni- ... 1278732002

Idi hitro po njega, pa še menjalnik ima.... Kot naročen za tebe kekec..... :D
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 13.2.2012 21:10

Na 1. pogled odličen.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bellerophon » 23.10.2012 8:37

Obujam staro temo, ker imam isti problem kot avtor teme. Škoda, da se ta ni več javil nazaj kako in kaj je bilo z njegovim nakupom vrtalnega stroja.

Sam se namreč za hobi ukvarjam z obdelavo lesa (nisem strojnik in so mi nekateri tehični izrazi neznanka). Nekih hudih toleranc načeloma ne rabim, je pa vseeno zaželjeno, da so zadeve čim bolj toge oz. brez "lufta" in močne.

Tako sem šel včeraj malo po Merkurju in ostalih Ljubljanskih "tehničnih" centrih in malce sprobal ponudbo generičnih stebrnih vrtalnikov. Sem malce pretipal stvari, malo potolkel, na vse možne načine prekrivil in ugotovil, da je zračnost res katastrofalna (nekako na nivoju navadnega ročnega stojala za vrtalnik, katerega uporabljam sedaj). Skratka, veliko razočaranje nad začetnim navdušenjem, da lahko za dobrih 200EUR že dobiš eno na prvi pogled kar spodobno mašino.

Sedaj sem spet na začetku. Rabljenega nikjer nič ne najdem, kar pa je na ponudbo so pa cene naravnost ubijalske za moj žep. Če povem po pravici, sem gledal zadevščine bolj za 200 kot za 300EUR. Tako da 300EUR je bilo že tisto, ko se zaradi potrebe po malo večji kvaliteti stegneš čez budžet.

Mi je pa danes, tekom brskanja po internetu, padel v oči mali Boschev hobi namizni vrtalnik. Malce drag (300EUR - morda tudi zato, ker je bolj kvaliteten od generikov) in majhen sicer, ampak naj bi bil 750W, navadna hitra vpenjalna glava (zame plus, zaradi svedrov, ki si jih lastim), 90mm pomika pri vrtanju, preprosto nastavljanje vrtljajev, prikaz globine vrtanja. Skratka, skoraj perfektna zadeva. Edino kar je, je to da je še nisem videl v živo oz. uspel sprobat kaj in kako je z zračnostjo pinole (predvidevam, da je to "steber" v katerega je vpeta glava?) in pa debelina stebra, ki mi deluje malce tanek in se zna zvijat.

Slika

Bosch PBD 40
Bellerophon
Pripravnik
Pripravnik

Re: Steberni vrtalni stroj

OdgovorNapisal/-a six10 » 14.1.2013 19:31

Zdravo,

si morda kupil naveden Boschov stroj? Tudi sam se zanimam za nakup in me zanimajo kakšne so morebitne izkušnje z njim.
six10
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Bellerophon » 14.1.2013 21:07

Kupil. Slaba dva meseca nazaj.

Za hobi variante več kot ok. Sem pa dosedaj resneje vrtal samo les (od kovine je bilo jeklo 4mm, sveder 5mm). Največ do 40mm z grčarjem v hrast ter enkrat vzdolž v 80x80 masivni stebriček iz ameriškega oreha - globina 80mm. Pa se je zadeva kar OK obnesla. Ni bilo opazit, da bi blazno izgubljal na moči oz. da ne bi bil kos problemu.

Velik plus je sistem za merjenje globine vrtanja, ker je izredno praktičen in pregleden, ter elektronsko nastavljanje obratov - ni treba prestavljati tiste jermenice za vsak šmorn.

Skratka, cel stroj je narejen z mislijo na hobi uporabnika. Praktično takoj pripravljen na delo in hitro prilagodljiv.

Kar moram naredit sedaj je edino to, da dobim en spodoben strojni primež (priloženi sistem sicer deluje, ampak ni ravno najbolj zanesljiv - deluje namreč na principu trenja med glavno gredjo in držalom čeljusti - pa se zna zgodit da zdrsne, če ni OK zategnjeno, plus nima možnosti nastavljanja naklona) in da stroj fiksno vpnem v eno masivno mizo. Sedaj je namreč prosto na pultu kar ni OK, ker je stroj izredno lahek za svojo zmogljivost.

Malce sem tudi sanjal, če bi kje dobil roko od lesarskega podajalnika, da bi stroj z gredjo vpel v nosilec enote. Bi mi prišlo zelo prav, ker vrtam lesene dele večjih dimenzij, kjer bi rabil odmik od gredi tudi do pol metra. Ampak to je bil samo en preblisk, ki ostaja v podzavesti do prve priložnosti, ko kje staknem kakšno rabljeno roko.

P.S.: Sem pa v teh mrzlih zimskih dneh opazil zračnost glave. Upam, da zaradi mraza, ker stroj stoji v neogrevani garaži. :o

P.P.S.: Aja, pa rajši daj kakšen EUR več za svedre. Sem najprej uporabil ene grčarje iz Obija. Komplet 5 svedrov za dobrih 20EUR. Potem pa sem za foro nabavil enega 40mm od CMTja. Razlika ko noč in dan. Je pa res, da me je koštal krepko več kot prejšnji komplet. :D
Bellerophon
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Silvob » 15.1.2013 15:16

Spremljaj Bolho , v zadnjih dveh mesecih si imel dvakrat isti oglas za roko od podajalnika za 60 eurov.

Lp
Silvob
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a six10 » 15.1.2013 16:18

Sem včeraj zvečer še sam orenk prečesal splet in je problem (zame), ker velika večina uporabnikov stroj uporablja tako kot ti...za les.

Mene zanima predvsem za kovino in glavna pomanjkljivost je, da (tako vsaj uporabniki navajajo) je minimalno število obratov cca 200. Tako da žal zame ne pride v poštev, ker najbolj rabim stroj za vrtanje navojev tja do M12, sprejemljivo bi bilo še do M10. Pri taki majhni hitrosti pa rabi stroj dokaj velik navoj.

Prečesal sem bolho in še kup drugih strani pa ne najdem za svoje potrebe nič pametnega, prav razveselil sem se tega Boscha za 300 EUR, vendar žal ne ustreza mojim potrebam. Stari Alzmetallovi stroji so vsi čez 1000 EUR, prav tako novi konkretni vrtalni stroji.
six10
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Bellerophon » 16.1.2013 8:30

@Silvob
Mislim, da sem videl to roko. Al pa tud ne. V glavnem, ena ki sem jo gledal, je bila v kar slabem stanju - precej rjava in zanemarjena, tako da se niti nisem trudil klicat da bi šel pogledat. Bom pa še malce pogledal po bolhi. Drage ne bi smele bit, ker so že komplet podajalci dokaj poceni.

@six10
Minimalnih obratov niti ne vem koliko ima, ker kar sam rabim rezanja navojev naredim to ročno, za les pa tako nizkih obratov niti ne rabiš. Sam ponavadi uporabljam tam okoli 2000 obratov in to je to.

Upam pa, da ne bo to prva in zadnja takšna mašina od Boscha, in da bodo naredili še kakšnega večjega brata obstoječemu.
Bellerophon
Pripravnik
Pripravnik

vrtalni stroj dalmastroj

OdgovorNapisal/-a mazak. » 20.4.2014 21:18

zdravo jaz imam vrtalni stroj dalmastroj mk2 pa me zanima kako zamenjati tisti zatič ki potisne ven konus iz pinele saj se mi je odlomil notri in je en del ostal notri konusa pa ne morem dobiti ven prosim če mi lahko pomagate
mazak.
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov