STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nakup primeža za 5-osni stroj

Nakup primeža za 5-osni stroj

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Nakup primeža za 5-osni stroj

OdgovorNapisal/-a hartan » 9.1.2016 13:10

Za 5-osni stroj imamo trenutno navadni primež, kjer je problem vpet komad tako, da se ga lahko obdela z vseh strani... Vrtljiva miza ima premer 650mm...

Tako zgleda obdelovalni prostor:
Slika

Zaenkrat imam na razpolago le klasični primež, navadno ga operater fiksira malo iz centra mize, da je na eni strani kos lažje dostopen za obdelavo:
Slika

Zdaj imajo v planu kupit tak primež proizvajalca "Genius", kjer je obdelovanec precej višje in posledično lažje za obdelat z vseh strani:
Slika
višina do naslona je 170mm, max. razpon čeljusti s temi vložki na sliki je 200mm, širina čeljusti pa 100mm. Sila vpenjanja je 40kN. Ena stran je fiksna, druga pa premična.

Na strani istega dobavitelja imajo tudi tak centrični primež "Röhm", kjer se enakomerno premikata obe čeljusti:
Slika
Višina vpenjanja je prb. enaka kot pri zgornjem, širina čeljusti je 125mm, max. dolžina vpetja pri tej konfiguraciji na sliki je 222mm. Tu se mi zdi malo vprašljiva sila vpenjanja, ki je tu 25kN (od viška glava ne boli, al pa tudi?!)...

Za "Röhm" se mi zdi, da je kvaliteta, tale "Genius" pa moram priznat, da še nisem zasledil... a mi lahko kdo kaj svetuje, če kdo uporablja katero od zgoraj opisanih zadevščin, kako se kaj obnese, pa če je kje kaka slabost pri enem ali pri drugem?

Uporabljalo se bo predvsem za orodjarstvo, male serije, po par enakih kosov...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Nakup primeža za 5-osni stroj

OdgovorNapisal/-a hartan » 22.1.2016 12:10

Ta drugi primež na zadnji lepi slikici sploh nima kakega prenosa, sila 25kN deluje na čeljustih, ko ga zategneš z 150Nm. Sem mislil, da je not mehanizem in potem nastaviš silo 25kN in je to to, ampak je čisto navaden prenos, direktno s polža...

A mi lahko kdo potrdi, kako je z onim zgornjim, kolko sem mel možnost videt s posnetkov na YouTube, enako ne gre za primež, kjer bi določil silo na izhodu in potem zategnil in to je to, ampak je pač maksimalna še sprijemljiva sila vpenjanja 40kN, predpogoj pa je dovolj velik navor na vhodu...

Tu mam dva linka,
https://www.youtube.com/watch?v=ZhgGk17U8Bo
https://www.youtube.com/watch?v=-lgw-GJM2Dc

Na prvem je ta hec, ko mam v prejšnem postu prikazano, na drugem pa to, kar bi jaz rad...

A me lahko kdo nekoliko razsvetli?
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 23.1.2016 9:09

Morda preveri še pri Meusburgerju,
link:
http://ecom.meusburger.com/e/index.asp? ... &rnd=84181

lp
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 23.1.2016 14:15

Prek zgornjega linka najdem samo to: "http://ecom.meusburger.com/files/news/HWS400.pdf", prenos majo samo direktno preko polža, pa višina mi je prenizko, najvišji samo 124mm. Moglo bi bit ene 180, potem lahko brez problema obdelujem z vseh strani, brez podaljševanja držal orodij...

A majo mogoče še kaj, pa sem spregledal?
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 23.1.2016 17:21

Ne, imaš prav (Spregledal sem zahtevo po višini). Eno vprašanje, glede na sliko 3D modela stroja, gre tu za Haas-a UMC 750?

lp
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 24.1.2016 23:45

Ne, mašina je Spinner, neka nemška zadeva, zaenkrat kar vredu dela, čeprav cena ni bila nevemkaj strahovitega... Demo mašina za po sejmih, letnik misllim da 2014... Siemens 840D krmilje, simultano 5-osno... Kolk smo zaenkrat delali, je šlo vse ok...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov