Za 5-osni stroj imamo trenutno navadni primež, kjer je problem vpet komad tako, da se ga lahko obdela z vseh strani... Vrtljiva miza ima premer 650mm...
Tako zgleda obdelovalni prostor:

Zaenkrat imam na razpolago le klasični primež, navadno ga operater fiksira malo iz centra mize, da je na eni strani kos lažje dostopen za obdelavo:

Zdaj imajo v planu kupit tak primež proizvajalca "Genius", kjer je obdelovanec precej višje in posledično lažje za obdelat z vseh strani:

višina do naslona je 170mm, max. razpon čeljusti s temi vložki na sliki je 200mm, širina čeljusti pa 100mm. Sila vpenjanja je 40kN. Ena stran je fiksna, druga pa premična.
Na strani istega dobavitelja imajo tudi tak centrični primež "Röhm", kjer se enakomerno premikata obe čeljusti:

Višina vpenjanja je prb. enaka kot pri zgornjem, širina čeljusti je 125mm, max. dolžina vpetja pri tej konfiguraciji na sliki je 222mm. Tu se mi zdi malo vprašljiva sila vpenjanja, ki je tu 25kN (od viška glava ne boli, al pa tudi?!)...
Za "Röhm" se mi zdi, da je kvaliteta, tale "Genius" pa moram priznat, da še nisem zasledil... a mi lahko kdo kaj svetuje, če kdo uporablja katero od zgoraj opisanih zadevščin, kako se kaj obnese, pa če je kje kaka slabost pri enem ali pri drugem?
Uporabljalo se bo predvsem za orodjarstvo, male serije, po par enakih kosov...