STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varilni aparati in nastavitve

Varilni aparati in nastavitve

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Varilni aparati in nastavitve

OdgovorNapisal/-a urek » 8.4.2016 18:18

Katere varilne aparate uporabljate za varjenje aluminija? Kakšne nastavitve uporabljate? Kaj pravite na aparat M1 GYS AUTO 160A?
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Varilni aparati in nastavitve

OdgovorNapisal/-a orhideja » 10.4.2016 21:50

Kateri postopek varjenja Al pa izbirate?
Sodeč po tipu aparata, ki ga navajate, menim da gre za MIG postopek. Aparata iz prakse ne poznam, na hitro sem pogledal njegove karakteristike na netu. Primeren je za varjenje jekel, aluminija in bakra. Za AL, če prav vidim je max. premer žice za Al 0,8mm.
Na splošno je za Al zelo pomembna oprema za pogon žice (polokrogla pogonska kolesca), vodilo za žico v cevnem paketu mora biti teflonsko. Zaščitni plin mora biti čisti Argon, z oznako 5.0.
Nastavitve tokov in napetosti so zelo odvisne od vrste, debeline materiala, oblike zvara in je potrebno malo vaje za nastavitev optimalnih vrednosti.
V splošnem pa se MIG postopek za varjenje Al uporablja za varjenje debelejših predmetov oz. tam kjer je zaželjena večja produktivnost varjenja.

Drug postopek pa je postopek TIG, sicer manj produktiven, namenjen za varjenje tanjših predmetov in pa predvsem za razne reparature počenih, odlomljenih delov iz Al, seveda tudi ostalih materialov.
Za Al moramo imeti aparat, ki daje izmenični (AC) varilni tok, za ostale materiale pa enosmerni (DC) varilni tok. Najbolje je, da kupimo TIG AC/DC, s tem pokrivamo varjenje vseh materialov.

Odvisno torej od tega kaj bomo varili izberemo najprej varilni postopek, aparatov pa je danes na tržišču toliko, da človek v resnici ne ve kaj bi izbral. Sam sem vedno prisegal na slovenske proizvajalce

lp
orhideja
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a urek » 13.4.2016 17:29

Hvala.
Iščemo varilni aparat za varjenje aluminija po MIG, aluminij debeline do cca 5mm, po možnosti kakšen kos do debeline 10mm. Seveda se ne izključuje možnost varjenja črnih kovin. V kolikor je dolžina kabla predolga, tudi možnost s spoll gunom. Varjenje standardnih profilov iz standardnih zlitin aluminija tudi ne izključujem-takih profilov ki so dostopni v vsaki trgovini.
Kaj dejansko uporabljate oz. priporočate? Kako imate nastavljen aparat?
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.4.2016 22:33

aluminij povzroča težave že starim mačkom, ja al je ena najbolj zaj... kovin, sta z magnezijem najbolj reaktivna s kisikom :evil: , če res ne obvladaš tehnike, bo vse samo za v kanto, zato tudi toliko odgovorov - nič na tvoje pisanje, ja al in zlitine res velika jeba..., malo je švajsarjev, ki to res dobro obvladajo..., ja je aluminij..., morda impol, pa Alpos, če še dela...???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ada » 14.4.2016 7:35

brez froniusa ali pa kempija nebo šlo, moč naj bo vsaj 450A...
ada
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a pro_farmer » 2.7.2017 19:56

Pozdravljeni!
Sem nov na forumu pa si bom kar to temo sposodil, da ne bo po nepotrebnem preveč odprtih tem pa v vsaki samo par odgovorov. Ker vem, da je na forumu veliko strokovnjakov kar se tiče varjenja in varilnih aparatov se zato obračam na vas, ker imam problem z varilnim aparatom. Pred nekaj meseci sem kupil varilni aparat Iskravar 420/4 SC ecoline MIG/MAG. Poleg sem dobil navodila, ki naj bi veljala za več različni modelov, vendar pa je v navodilih predstavljen MIG 250 SC ecoline kateri ima drugačne nastavitve od omenjenega. Sedaj me zanima, če ima kdo izkušnje glede tega varilnega aparata. Zanima me kako se nastavijo optimalne nastavitve na komandi plošči za posamezno debelino materiala ter kaj pomeni kakšen simbol in funkcija posamenzega knofa na komandni plošči. Poleg tega me tudi zanima kaj pomeni spodnja dva knofa na zadnji sliki ter kako jih upravljati, da dosežemo maksimalen učinek.
Slika
Navodila od MIG 250 SC ecoline
Slika
Display aparata MIG 420/4 SC ecoline
Slika
Kaj pomenita ta dva šalterja? (zgornji vem,da je vklop toda ne vem kaj pomenijo te tri pozicije)

Lep pozdrav in že vnaprej se Vam zahvaljujem za pomoč.
pro_farmer
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dakomat » 2.7.2017 22:39

Zgornji preklopnik je za vklop in grobo nastavitev amperaže. Spodnji pa za fino nastavitev. Nastaviš A pa 2 ali 4 taktno varjenje, izbereš debelino žice in plin, ki ga uporabljaš. Pa že veselo švasaš. Pomik žice pa ti stroj sam prilagodi. Za A pri posameznih debelinah materiala pa obstaja nekaj tabel na netu in si tam pogledaš, če še nimaš občutka.

LP!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov