Napisal/-a reber » 26.2.2024 22:39
Ja, točno to sem imel v mislih, da če bi malce preveč z reamerjem postrgal, bi lahko pokvaril centričnost, če bi ga potegnilo postrani. Ker je poškodba zelo majhna, samo praska na eni strani in na manj kot 20mm dolžine, to ni nič hudega. Praske zagotovo ne nameravam odpraviti, ker ni potrebe, postrgal bi le morebiten narinjen material kot izboklina, to bi lahko motilo.
Za povrtanje naravnost sem že pri konjičku delal tako, da sem v glavo vpel eno konico, jo pred tem poravnal, da je bila res v centru in naslonil v zadnjo luknjo v reamerju, postrgal čisto malo, samo napakico, nič več, ostalo površino nič, še z oljem sem namazal da bi rezilo čim manj zagrabilo. MK2 reamer sem kupil na ebayu iz Rusije, dobil en res dober ruski izdelek, oster kot hudir, itak da sem se takoj urezal, ko sem brisal umazanijo... nov reamer, samo malo umazan, le kje se je valjal, mislim da sem dal ene 15eur za vse skupaj. No, MK3 sem naročil pri kitajcu za 17USD, dobrih 15eur, nekje sredi marca dobim.
Za brušenje sem že gledal nekaj posnetkov na YT, tako da ni problema. Kopiranje kota sem naredil nekoliko drugače, na rezkalnem stroju sem naredil šablono tako, da sem najprej naredil 2 stopnički na razdalji 100mm, višino med stopniškama sem izračunal s kotnimi funkcijami. Ta predhodna šablona s stopničkami je potem služila kot podlaga za izdelavo šablone. Sedaj imam šablono s točno polovičnim kotom za MK2, šablono naslonim na križni suport s pomočjo enega podstavka, ki sem ga naredil da se natakne na prečni suport. Naredil sem že več MK2 trnov in se popolnoma ujemajo. Trnov za krožne HSS žagice sem naredil za več velikosti in več dolžin, za kronski brusni kolut, za rezkarje za izdelavo zobnikov, , dodatne stročnice, ... sedaj imam v načrtu še motoriziran pogon za križni suport, saj z ročnim vrtenjem vnašam malce napake, komaj opazno, ampak je in mi ni všeč če ni popolnoma gladko.
Še to me zanima, kako je z mazanjem konusov, je prav da je malce namazano? ker če je stalno samo na suho sicer fajn prime, ampak s časom lahko pride do prask, obrabe, ... pri kalenih gladko brušenih stročnicah ni problema, ampak luknja v vretenu pa ne vem če je kalena, najbrž ne smeta biti oba materiala trda, ali pač? Jaz bi raje videl, da je luknja kalena in da imam stročnice nekoliko mehkejše, kar tudi so, kar sem jih sam naredil... z enim vpetjem seveda, so popolnoma centrične, boljše kot kupljene.
.