STROJNISTVO.com • Poglej temo - Popravilo morse konus luknje v vretenu

Popravilo morse konus luknje v vretenu

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Popravilo morse konus luknje v vretenu

OdgovorNapisal/-a reber » 26.2.2024 14:50

Raje vprašam, preden naredim kakšno neunost.

Na moji mali stružnico imam luknjo v vretenu do 20mm, takoj za prirobnico na kateri je stružna glava 100mm, je lunkja MK3 namenjeno za konico.
Ne spomnim se točno kaj sem delal, ampak mi je enkrat uspelo to luknjo MK3 poškodovati, opraskati. Sama praska ni problem, bojim se, da bi lahko bil problem material, ki je bil izrinjen iz praske, če je nastala izboklina. Razmišljal sem o brušenju, ampak če ne bom pravilno ujel konusa, bo nastala neumnost...
Razmišljam, da bi popravil tako, kot sem že popravil luknjo MK2 v konjičku, enkrat mi je zasukalo glavo in se je naredila manjša praskica. Ker to luknjo stalno potrebujem in ker nisem želel da se dela škoda naprej, sem takrat takoj kupil povrtalo (reamer) MK2 in narahlo postrgal poškodbo, na konusu od glave pa rahlo poravnal in zapoliral na mestu poškodbe. Luknjo sem samo na rahlo postrgal, reamer sem samo z roko obračal toliko, da je rahlo postrgalo nepravilnost, ki je nastala, se je čutilo, potem pa ne več.
Verjetno je najbolje, da pri MK3 luknji naredim enako, reamer MK3 sem že naročil.

Na rezkalnem stroju imam luknjo v vretenu tudi MK2, uporabljam stročnice ki imajo zadaj luknjo z M10 navojem. Te luknje nisem nikoli uspel poškodovati in upam, da bo tako tudi ostalo.

Ali je prav, da občasno z oljem namažem luknjo in stročnice, pred tem obrišem s čisto krpo, namažem s čistim oljem, potem pa na rahlo obrišem, da ostane malce mastno. Ker stročnice v vreteno potegne vijak, bi to moralo biti v redu, upam.

Kaj pa v luknjah MK kjer trn ni privijačen, je samo zabit notri? se sme mazat in če ja, koliko? No, tudi tukaj namažem, ampak potem obrišem bolj kot luknjo v vretenu rezkalnega stroja, težav z drsenjem ni. Takrat, ko mi je obrnilo glavo je bil vzrok, ker sem jo očitno premalo ruknil noter in ker sem bil nepreviden pri vrtanju, sveder tudi ni bil nabrušen pravilno... sedaj s svedri nimam več težav odkar imam Kaindl BSG20 za brušenje.

Prosim za napotke, kaj je prav in kaj ni.

.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Re: Popravilo morse konus luknje v vretenu

OdgovorNapisal/-a Deutz » 26.2.2024 19:04

reber napisal/-a:Verjetno je najbolje, da pri MK3 luknji naredim enako, reamer MK3 sem že naročil.

...In ja... in NE !!
1.)S povrtalo (reamer) bo MK3 perfektno popravljen in ne preveč posneti... saj ni pomembno da je 100 % površine v stiku ... je pa možnost da pokvariš centričnost (sicer zelo malo..)
2.) ...kot na 4:53 v tem filmu v amerikaner vstavi en mk3 konus ter ga scentriraj s komparatorjem (urico) in na tanjšem delu podpri s konjičkom... naj bo vse perfektno centrirano. Potem postavi komparator od zadaj na križni suport ter ga obrni na kot konusa in s komparatorjem natančno postavi tako da se kazalec komparatorja ne premika ko premikaš križni suport. Na ta način imaš nastavljen (preslikan) kot konusa mk3. Sedaj lahko lukno v vretenu postružiš ali pa še boljše pobrusiš če na suport montiraš kakšen manjši premi brusilnik ali pa vsaj vrtalnik če ležaji nimaji zračnosti....
https://www.youtube.com/watch?v=H49xL_2b920
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 26.2.2024 22:39

Ja, točno to sem imel v mislih, da če bi malce preveč z reamerjem postrgal, bi lahko pokvaril centričnost, če bi ga potegnilo postrani. Ker je poškodba zelo majhna, samo praska na eni strani in na manj kot 20mm dolžine, to ni nič hudega. Praske zagotovo ne nameravam odpraviti, ker ni potrebe, postrgal bi le morebiten narinjen material kot izboklina, to bi lahko motilo.

Za povrtanje naravnost sem že pri konjičku delal tako, da sem v glavo vpel eno konico, jo pred tem poravnal, da je bila res v centru in naslonil v zadnjo luknjo v reamerju, postrgal čisto malo, samo napakico, nič več, ostalo površino nič, še z oljem sem namazal da bi rezilo čim manj zagrabilo. MK2 reamer sem kupil na ebayu iz Rusije, dobil en res dober ruski izdelek, oster kot hudir, itak da sem se takoj urezal, ko sem brisal umazanijo... nov reamer, samo malo umazan, le kje se je valjal, mislim da sem dal ene 15eur za vse skupaj. No, MK3 sem naročil pri kitajcu za 17USD, dobrih 15eur, nekje sredi marca dobim.

Za brušenje sem že gledal nekaj posnetkov na YT, tako da ni problema. Kopiranje kota sem naredil nekoliko drugače, na rezkalnem stroju sem naredil šablono tako, da sem najprej naredil 2 stopnički na razdalji 100mm, višino med stopniškama sem izračunal s kotnimi funkcijami. Ta predhodna šablona s stopničkami je potem služila kot podlaga za izdelavo šablone. Sedaj imam šablono s točno polovičnim kotom za MK2, šablono naslonim na križni suport s pomočjo enega podstavka, ki sem ga naredil da se natakne na prečni suport. Naredil sem že več MK2 trnov in se popolnoma ujemajo. Trnov za krožne HSS žagice sem naredil za več velikosti in več dolžin, za kronski brusni kolut, za rezkarje za izdelavo zobnikov, , dodatne stročnice, ... sedaj imam v načrtu še motoriziran pogon za križni suport, saj z ročnim vrtenjem vnašam malce napake, komaj opazno, ampak je in mi ni všeč če ni popolnoma gladko.

Še to me zanima, kako je z mazanjem konusov, je prav da je malce namazano? ker če je stalno samo na suho sicer fajn prime, ampak s časom lahko pride do prask, obrabe, ... pri kalenih gladko brušenih stročnicah ni problema, ampak luknja v vretenu pa ne vem če je kalena, najbrž ne smeta biti oba materiala trda, ali pač? Jaz bi raje videl, da je luknja kalena in da imam stročnice nekoliko mehkejše, kar tudi so, kar sem jih sam naredil... z enim vpetjem seveda, so popolnoma centrične, boljše kot kupljene.

.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 26.2.2024 23:08

reber napisal/-a: ... sedaj imam v načrtu še motoriziran pogon za križni suport, saj z ročnim vrtenjem vnašam malce napake, komaj opazno, ampak je in mi ni všeč če ni popolnoma gladko.....

.....Še to me zanima, kako je z mazanjem konusov,,,,,

vzameš ročni aku vrtalnik-vijačnik in izdelaš en "t" kos ki ga potem počasi vrtiš med ročicami na špindlu križnega suporta... mislim da ni potrebe komplicirat razen če bi to uporabljal vsak dan po 8h !!....
....konuse naoljiš i rahlo pobrišeš kako zunanji tako tudi notranji... da ne bi zarjavelo... nabiješ pa ga koliko ga hitro lahko z roko zaženeš...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 27.2.2024 13:19

Ja, to s pogonom na vrtalni vijačnik sem videl na YT. Kolo za ročno vrtenje ima pri moji stružnici na vseh pomikih samo po eno ročko, je pa kolo pritrjeno z matico. Če matico fiksiram s kakšnim zatičem, lahko poganjam z natičnim ključem... sem že razmišljal v tej smeri. Ker bi ravnesel čim manj zunanjega vpliva, sem mislil montirat en majhen mehanizem. No, bom videl, najbolje bo, da najprej probam z mašinco, takoj ko fiksiram matico. Če bom imel preveč časa, bom mogoče naredil mehanizem.

Ker moja stružnica za pomike, tudi za rezanje navojev, nima menjalnika, moram za spremembe zamenjat zobnike... rahlo zoprno, če je treba to delat večkrat. Počasni pomik za vzdolžni in/ali prečni pomik, je prav tako nastavljiv z zobniki... zato sem razmišljal, da bi dogradil pogon tega špindla tako, da bi bil gnan kot v originalu ali pa iz ločenega pogona z regulacijo, ki bi bil lahko tudi odvisen od hitrosti vretena (stružne glave). Seveda je najbolj elegantno z ročkami, žal jih igrače nimajo.

Konuse sem do sedaj mazal tako ja, namazal in obisal, da ostane samo malo mastno. Pri rezkalnem stroju mi vijak potegne stročnico ali trn noter v vreteno, pri konjičku je pa treba klasično ruknit noter, enako v vreteno stružnice. Pri stružnici bi lahko zaradi votlega vretena naredil na vijak, oziroma bi moral, če bi uporabljal stročnice namesto konice.

Hvala za mnenja in pomoč.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 16.3.2024 11:46

Pred nekaj dnevi sem prejel kitajski MK3 reamer (povrtalo). Videti je zelo lep izdelek, zelo ostri robovi. Zdaj pa previdno na delo.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 16.3.2024 13:19

reber napisal/-a:Pred nekaj dnevi sem prejel kitajski MK3 reamer (povrtalo). Videti je zelo lep izdelek, zelo ostri robovi. Zdaj pa previdno na delo.

Super..!!! ...pa poročaj o rezultatih.. z besedo in sliko !!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 18.3.2024 8:32

Včeraj sem uporabljal stružno glavo iz te teme:
viewtopic.php?f=4&t=50941&start=15
Na drugi fotki se vidi prirobnica brez glave in luknja, ki je predmet vprašanja.

Medtem, ko na prirobnici ni bilo glave, sem imel lahek dostop do luknje MK3. Vzel sem povrtalo in ga dal v luknjo, še prej namazal luknjo in rezila z rezilnim oljem in poskusil zavrtet povrtalo samo z roko. Nekaj malega upora se je čutilo, tudi nekaj malega zelo drobnih kovinskih delcev se je nabralo na rezilih. Obrišem luknjo in gledam, če se kje kaj sledi, na nepoškodovani brušeni površini ni videti novih prask od povrtavanja. No, poskusil sem še malo, povrtalo pritisnil malce bolj v luknjo, ga čvrsto držal in z drugo roko vrtel prirobnico. To je to, potem sem luknjo očistil večkrat zaporedno s čisto krpo in probal konico.

Konica sede v luknjo zelo dobro, samo malo sem jo butnil noter in prime tako, da se ni premaknila nikamor. Konico je bilo možno odstraniti le tako, da sem jo skozi vreteno iz zadnje strani s palico udaril ven. Konico sem pred tem pomeril z merilno uro, vse v redu, popolnoma centrično.
Praske so seveda ostale in nimajo vpliva na centričnost, ker je nepoškodovane površine več kot 99%, moj cilj je bil odstraniti morebitne delce, ki štrlijo izven površine.

Fotke nisem naredil, prilagam fotko povrtala, fotografija prikazuje obe MK povrtali, ki ju imam, MK2 iz Rusije kupljen na Ebay-u in MK3 iz Kitajske kupljeno pred kratkim na Aliexpress.

Kakšna kvaliteta je težko ocenim, ruski je zagotovo zelo dobre kvalitete, glede na večkratno uporabo, kitajski pa... oster je, 1x uporaba je upravičila nakup, koliko časa bo ostrina ostala ne vem, če je samo za popravit manjšo poškodbo bo že v redu.
Priponke
MK2_MK3_reamer_resize.jpg
MK2_MK3_reamer_resize.jpg (148.94 KiB) Videno 12510 krat
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 18.3.2024 11:50

Super...!! :D
Deutz
Strokovnjak