STROJNISTVO.com • Poglej temo - Popravilo aluminija

Popravilo aluminija

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Popravilo aluminija

OdgovorNapisal/-a ako89 » 6.2.2025 19:38

Pozdravljeni borci!
Sem nov na forumu in začel mi je delati težave hladilnik avta. Namreč na spodnji strani hladilnika, kjer je zaščitna plastika je videt lepo da hladilnik pušča po kapljice. Vsi so mi priporočali zamenjavo z novim, vendar sem jaz malo trmoglav. Zanima me če obstaja kakšna zlitina za popravilo le tega. Gre se za med ogrodjem hladilnika in rebri, so majhne cevi dolžine cca 2-3 cm premera 6-8mm. Na tej cevki je vmes tesnilo, pri tem tesnilu naj bi puščalo.
Ali obstaja kakšna rešitev, da bi se komplet cevko zalilo z kakšnim tekočim aluminijem ki bi to tudi držal? Obstaja še kakšna alternativa?
Zahvaljujem se Vam za vsakršen nasvet.
Lp
ako89
Novinec
Novinec

Re: Popravilo aluminija

OdgovorNapisal/-a kenny » 7.2.2025 8:59

zavariš s tigom oz. neseš k nekomu.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.2.2025 9:02

Pred leti sem na nekaj sejmih videl prodajalce žice za "lotanje" aluminija. Tudi prikaz je bil. V glavnem, natalili so to žico na mesto lotanja s plamenskim gorilnikom (kisik+acetilen???), potem z ostrim predmetom (šraufnciger) prebili plast AL oksida, da se je talina razlila in spojil z AL.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.2.2025 9:32

Ne ne, to je kiler. Možakar je mislil kao da bi naredil gips okoli poškodbe - :lol: , ni šans. Kiler (chiller) se popravlja precej zahtevno, ravno zato jih je tako malo fantov glede tega. Spoji med različnimi gradniki - hej! :o

Imam soseda ki to počne in lahko posredujem njegovo številko, če bo šlo. Sicer pa nakup novega, ponavadi je še najcenejši.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 7.2.2025 10:02

Običajno je tam še vse razžrto od soli, oksidirano, umazano, ... tako da se nič ne prime zadovoljivo. Razna dvokomponentna lepila bi na očiščeno površino, še prijela, verjetno še bolje, ker je že hrapavo, žal bi temperaturno nihanje z raztezki naredilo svoje. Švasanje, lotanje? težka bo.

Naslov "popravilo aluminija" je napačen, moral bi biti realen "popravilo hladilnika" ali "popravilo kühlerja"... mislim... kako lahko popraviš neko kovino, v tem primeru aluminij :roll: popraviš kvečjemu izdelek iz aluminija.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a vili » 7.2.2025 19:31

rober: res je al znajo spreminjati čarovniki v šterntalu - strnišču, kao nekem kidričevemu, ja tam je osnovna metalurgija iz glinice v kovinski Al, dost zahebano
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 12.2.2025 23:12

Stavbeni klepar pod Iskrino stavbo v Stegnah mi je dal uvoženo kartušo poliuretanskega lepila, ki mi drži aluminijasto odkapno pločevino nad oknom. Zapolnil bi tudi satje hladilnika.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 13.2.2025 1:20

Aluminij se normalno zavari po tig postopku.

Prosim ne packajte s nekimi lepili, sploh pa ne z "tekočo kovino" in podobnimi zadevami, ker potem to vseeno pušča in seveda to prinesete k enemu od nas varilcev. Mi pa imamo na koncu 3x več dela z čiščenjem poskusov popravila kot z samim varjenjem :roll:

Pogleda se kje pušča, kako zahtevno je popravilo in ali je popravilo sploh smiselno.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 13.2.2025 16:44

1. Segmenti trupa potniških avionov so zlepljeni, pa zaradi tega ni še nobeden dol padel.
2. Vetrobranska stekla na osebnih avtomobilih so desetletja zalepljena in prispevajo k trdnosti karoserije.
3.Sem pogledal v mojo Oktavio: stranice hladilnika so na debelo pripackane z lepilom na hladilni del hladilnika.
4.Nisem pa vedel, da je možno variti recimo 0.5mm debele aluminijaste stene cevk sredi hladilnih reber s TIG ali MIG postopkom.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 14.2.2025 7:55

Kjer je kakršen koli pritisk je najboljše zavariti. Problem so tudi temperaturne spremembe, posledično lepila popustijo. Je pa problem ko nekdo lepi s kakšno tekočo kovino, ker če ostane pikica tega materiala pri varjenju s tigom ta pikica eksplodira in zasvinja vse okoli. Včasih pride do korozije aluminja, ponavadi kjer je v stiku z drugimi materiali in pride do tega da je celo področje porozno. Tam se da "fliko" povrhu čez celo področje.

Vari se 0.5mm brez problema, samo varilec mora biti pravi :D . Če je zadeva zelo tanka variš bolj točkovno, torej dodaš kepico materiala, počakaš da malo ohladi, dodaš novo. Dejansko je zaradi toplotne prevodnosti lažje variti zelo tanek aluminij kot jeklo ali inox, kjer je takoj luknja.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivo1111 » 15.2.2025 19:18

ako89 napisal/-a:Pozdravljeni borci!
Sem nov na forumu in začel mi je delati težave hladilnik avta. Namreč na spodnji strani hladilnika, kjer je zaščitna plastika je videt lepo da hladilnik pušča po kapljice. Vsi so mi priporočali zamenjavo z novim, vendar sem jaz malo trmoglav. Zanima me če obstaja kakšna zlitina za popravilo le tega. Gre se za med ogrodjem hladilnika in rebri, so majhne cevi dolžine cca 2-3 cm premera 6-8mm. Na tej cevki je vmes tesnilo, pri tem tesnilu naj bi puščalo.
Ali obstaja kakšna rešitev, da bi se komplet cevko zalilo z kakšnim tekočim aluminijem ki bi to tudi držal? Obstaja še kakšna alternativa?
Zahvaljujem se Vam za vsakršen nasvet.
Lp

Dragi soborec
Pridružujem se tistim, ki so ti svetovali novi hladilnik za hlajenje motorja. V današnjem času se hladilniki v glavnem izdelujejo iz satovja, ki je po navadi iz aluminijevih zlitin v kombinaciji s pokrovi hladilnika, ki se izdelajo iz polimerov (plastike). Spajanje pa se izvede s postopki preoblikovanja (zapogibanja) , običajno aluminijastih delov hladilnika. Vse to se izdela v natančno izdelanih preoblikovalnih orodjih. Zaradi veliko vplivnih faktorjev pa včasih tudi ti spoji puščajo. Zelo težko je tudi najti kje točno je netesno mesto.
Servisiranje, popravilo pa običajno ni predvideno.
Ja časi, ko smo spajkali hladilnike (lotali s cinom), so mimo. Samo še ljubitelji starodobnih vozil to počnemo.
Da ne bo kake nejasnosti, včasih s bili hladilniki iz bakrovih zlitin pa je to šlo.
L.p.
Ivo
ivo1111
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov