STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrezovanje colskih navojev

Vrezovanje colskih navojev

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Vrezovanje colskih navojev

OdgovorNapisal/-a heretic » 17.7.2025 6:42

Pozdravljeni. Imam problem z vrezovanjem navojev za colske cevi. Namrec vceraj sem delal reducirke za zrak in nato na roke vrezoval zunanji navoj (z rocnim setom, ker struznica nima avtmatskega pomika).
Kar se dogaja je da ko vrezem recimo 1/2 navoj ga potem ne gre zasraufat v luknjo. Vrezan je v nulo, tudi navojna celjust stece lepo po njemu ampak v lukno kompresorja ne naredi vec kot dva tri obrate in rata trdo kot da korak navoja ni pravi. Ce vzamem kupljeno koleno za vodl naprimer gre pa lepo noter. Je kaksna razlika v navojih?
Probal sem z instalaterskimi celjustmi in z celjustmi iz seta (profesionalma zadeva)..in je isto.
A je mozno da ga postrani malo vrezem?

Prav tsko me zanima kje bi dobil zunanje premere cevi na katere se reze navoj. Naprimer vceraj sem delal 3/8 ki naj bi bila cev 17.2 mm, ampak ce sem hotu spravt navojno celjust gor sem jo mogu postruzit na 16
5. Pri 1/2 cole je isto, na 21.3 cev ni sans da gre celjust, postruzena na 20.5 pa gre. Torej kje bi dobil tocne dimenzije koliko mora biti premer za colske cevi?
heretic
Novinec
Novinec

Re: Vrezovanje colskih navojev

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.7.2025 6:46

Najprej preveri če je navoj koničen. Sliši se, da je tu problem
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a heretic » 17.7.2025 6:56

Kolena izgledajo kot da so malo konicna ja..ampak vseeno ne razumem..kako potem vrezat navoj ce kupis pocinkane cevi za vodo naprimer? Valda ne struzis vsake..zato pa so instalaterske celjusti za rezanje.
heretic
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 17.7.2025 7:38

Imaš takšno orodje za rezanje navojev?
https://www.interdiskont.si/izdelek/ins ... i-z-rocko/

Kolena, T kosi,.... nimajo vrezanega koničnega navoja, ampak cilindričen. Koničen se reže na cevi.

Če imaš takšen set rezil, potem je na eni strani luknja malo večja od cevi, da vodi rezila in če gre na cev, je OK. Koničen navoj režeš do konca rezil, tako da je konec cevo poravnan z rezili.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 17.7.2025 8:08

Jaz imam čeljust 3/8" iz Inter diskonta in vreže koničen navoj na cev, seveda je treba cev vtakniti s prave strani v orodje (skozi vodilno luknjo orodja) in dolžina navoja naj bo enaka dolžini navojne čeljusti.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a heretic » 17.7.2025 13:30

Ja taksne celjusti imam..pa tudi navadne. Sem pogruntal kaj je problem..celjusti so malo prevec nove se..rezejo premocno in naredi res oster lep navoj..tako da moras malo z klujucem reducirko zavrtet pa steče potem.
heretic
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov