STROJNISTVO.com • Poglej temo - Požrta glava imbusa

Požrta glava imbusa

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Požrta glava imbusa

OdgovorNapisal/-a fundynamic » 13.11.2008 9:26

Spoštovani!

Včeraj sem imel v stanovanju vodovodarja (prenova kopalnice in WC-ja), no vsaj mislil sem, da si zasluži to ime, a milo rečeno je le šalabajzar. Naredil mi je 2x več škode, kot bi bilo vredno celotno njegovo delo, če bi ga opravil korektno. Pri lukjnanju pisoarja mu je spodletelo in ga je odkrušil na vidnem mestu, pri montaži stropne tuš rože je stopil na rob banje in mu je spodrsnilo in je padel, s francoskim ključem pa je udaril po robu banje in ustvaril dve mali a globoki luknjici do pločevine. Tretja stvar,zaradi katere se tudi obračam na vas pa je podometna pipa. Eno mi je uspelo rešiti, ker sem mu jo dobesedno izpulil iz rok, prvo pa je žal zafural. Na začetku, ko sem videl, da mu ne gre, sem hotel odviti sam, pa mi ni pustil, češ da je to njegovo delo.

Sprašujem vas, kaj se da narediti, če je glava imbusa zdaj skoraj okrogla, imbus pa je zelo majhen in močno privit.

Hvala za odgovore.

Aleš
fundynamic
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a samouk » 13.11.2008 9:48

Predvidevam da je vijak z imbus glavo iz medenine, če se gre pri podometni armaturi.Najbolje da se naredi šestoglati pehalni nož nekaj desetink milimetra večji(če to dopušča vijak, da le ni premalo stene pri navoju).Tega zabiješ v izvrtino in poskušaš odvit-najbolje z udarnim izvijačem.Če pa ni te možnosti je najbolje da vijak povrtaš, izvrtino počistiš in daš naredit drug vijak, da nadomestiš poškodovanega.Odločitev je seveda tvoja, ker imaš zadevo v rokah.Z udarnim izvijačem sem rešil marsikateri problem.Sam boš lahko vijak le povrtal, pa še tule ti svetujem veliko previdnosti, da ne poškoduješ notranjega navoja armature.Če poznaš blizu tvojega doma kakega privatnika, ki ima orodjarski rezkalni stroj "deklco" ti bo primer rešil na najboljši način.

Lp, Janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a samouk » 13.11.2008 9:52

Pozabil sem da lahko poskusiš s svedrom ki ima levo zavojnico.Ko sveder zagrabi v material le ta avtomatsko odvije poškodovan vijak.

Zdaj pa dvomim, da bi še imel kdo kaj za dodat. Če pa ima bi bil tudi sam vesel kakšne nove ideje.

Lp, Janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tamac » 13.11.2008 19:09

n
ajbolj siguren način,če je vijak jeklen:z TIG aparatom na glavo navariš drug rahlo pobrušen inbus,ki pa mora biti vsaj za dva M-a večji.
enako velja tudi za odtrgane vijake.
lp
kdor kasneje zavira,je dalj časa hiter
tamac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jaka23 » 13.11.2008 19:17

Če se ti inbus vijak oz. ključ zavrti je najblje vzeti sveder in glavo odvrtati ker itak glava drži in potem ko je vijak brez glave lahko vijak preprosto z roko oviješ neglede na to kako močno je privit saj ga glava ne ˝špona˝ več.

lp,
Jaka
jaka23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gslobod1 » 13.11.2008 21:32

Obstajajo IZVLEČNIKI ki imajo levi navoj in so konusni. Zelo uporabna zadeva.
http://www.interdiskont.si/on-line/index.php3?kat=17
gslobod1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 13.11.2008 21:40

gslobod1 napisal/-a:Obstajajo IZVLEČNIKI ki imajo levi navoj in so konusni. Zelo uporabna zadeva.

Res zelo uporabna zadeva, samo ne kupiti kakšnih takih za par €, ker povzročijo več težav kot koristi (ta sveder se odlomi, potem je pa res težko izvleči vijak). To se nam je zgodilo enkrat, ko smo imeli pri roki samo en silverline, ki se je takoj odlomil, na srečo tako, da se ga je nekako dalo s kleščami odviti, nato pa z enimi malo bolj kvalitetnimi (cena kompleta je bila cca. 30€) je pa šlo brez težav.
Če je material medenina, raje zvrtajte nekoliko manjšo luknjo, kot je napisano na tabeli.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jankc » 13.11.2008 21:43

Tako imenovani "izvlečniki" oz. kot jaz poznam pogovorno "svinjski repki" so po moje še najbolš varianta. lahko probaš povrtat ter vrezat navoj, zašraubat vijak z dvema maticama ki jih potem na poškodovani del kontra zategneš ter poizkušaš s temi dvemi maticami odviti vse skupaj. Ali pa probaj švasati....
Ko vse odpove, preberi navodila. (Murphy)
Jankc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a fundynamic » 13.11.2008 21:50

Hvala vsem za ideje. Zadevo sem že rešil tako, da sem zabil v vijak zvezdico in nato enostavno odvil vijak. Zgleda, da imbus ni bil tako zelo zategnjen.
fundynamic
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sergej » 13.11.2008 22:25

'Majzl pa kladu' še vedno dela čudeže. ;):)

Bravo!
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 14.11.2008 10:58

gslobod1 napisal/-a:Obstajajo IZVLEČNIKI ki imajo levi navoj in so konusni. Zelo uporabna zadeva.

IZVLEČNIKI 6DEL. SA6 za 3,95€ ... z njimi sem že marsikateri odlomljen vijak spravil na svetlo. Zelo nizka cena glede na kvaliteto.

lp,M
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov