STROJNISTVO.com • Poglej temo - Struženje polne palice.

Struženje polne palice.

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Struženje polne palice.

OdgovorNapisal/-a lebanj12 » 26.11.2015 13:30

Pozdravljeni.

Zanima me, če kdo pozna strugarja, ki ima opremo, da bi mi lahko v šestrobo jeklo premera 30mm in dolžine 1,5m postružil luknjo z 10mm premerom, kot je predstavljena v prerezu, v priloženi sliki.

To se pravi: Premer palice: 30mm, Dolžina palice 1500mm, Dolžina luknje: 1480mm , Premer luknje 10mm
Priponke
palica.jpg
palica.jpg (60.03 KiB) Videno 3830 krat
lebanj12
Novinec
Novinec

Re: Struženje polne palice.

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 26.11.2015 13:57

Pridi k nam, ti posodim 3 metrski drajpank....komad in orodje, ki ga boš ferderbal boš pa plačal.

:-) :-) :-)

Isuse bože ... danes je težko biti glup...konkurenca je enostavno prehuda :-)

V glavnem, tole ti ne bo podrejal noben. :-)
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 26.11.2015 14:04

mogoče sitor stiskalnice.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a petkovar » 26.11.2015 14:24

izvrtati tako luknjo v ne prevelikih tolerancah ni težava, postružit je pa še kr problem :oops:

lp
petkovar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.11.2015 16:32

kaj boš delal "prednjačo", samo vprašam... :roll:, ja bo kar tehnološki zalogaj...
ja vrtanje bi šlo, no lahko pa pride luknja tudi nekje na "sredini ven", sveder lahko zanese, če ni topovskih svedrov je potrebno običajen svedr navariti na palico???, potem pa vrtaj, bolj fu...k.., not pa ven, struženje odpade, morda po vrtanju "gladanje"- kalibracija z valjčki???, ampak zopet kup priprave...???, drago bo kot vrag... :evil:
ne vem čemu boš to imel??? :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lebanj12 » 26.11.2015 16:37

lesy1 napisal/-a:Pridi k nam, ti posodim 3 metrski drajpank....komad in orodje, ki ga boš ferderbal boš pa plačal.

Na žalost je danes moda očitno taka, da lahko na forumu pametuje vsak, pa tudi če je še brez dokončane osnovne šole in brez mozga v glavi.
Očitno ne veš, da so ljudje, ki se konkretno samo s takimi stvarmi ukvarjajo. Imenujejo se puškarji.

Vrtajo pa po tem principu:
https://www.youtube.com/watch?v=W3H5o2DHloc

petkovar napisal/-a:izvrtati tako luknjo v ne prevelikih tolerancah ni težava, postružit je pa še kr problem :oops:

Ja, moja napaka. Mislil sem kakorkoli izvrtati luknjo.

Torej, ponavljam vprašanje.
Pozna mogoče kdo iz prve roke puškarja, ki bi bil pripravljen to narediti?
lebanj12
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a lebanj12 » 26.11.2015 16:39

vili napisal/-a:kaj boš delal "prednjačo", samo vprašam... :roll:, ja bo kar tehnološki zalogaj...
ja vrtanje bi šlo, no lahko pa pride luknja tudi nekje na "sredini ven", sveder lahko zanese, če ni topovskih svedrov je potrebno običajen svedr navariti na palico???, potem pa vrtaj, bolj fu...k.., not pa ven, struženje odpade, morda po vrtanju "gladanje"- kalibracija z valjčki???, ampak zopet kup priprave...???, drago bo kot vrag... :evil:
ne vem čemu boš to imel??? :o

Tako je, potrebujem za izdelavo arkebuze :).
lebanj12
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 26.11.2015 17:04

no, če bo pri vrtanju preveč zaneslo, kar lahko, bo stena :evil: , lahko tudi malo tanka, pa boš vse dobil v glavo, ne bo prijetno, glede gladkosti in kalibracije, pa ne vem, kugle boš ulival sam...???

pa se loti najprej "kubure" ali jo že imaš...

no, da ima nekdo tak "topovski - gundrill" sveder malo dvomim..., sem že zgoraj omenil..., puškarji, da imajo kaj takega???, verjetno bolj težko ti cevi, če se ne motim kupujejo, pa potem konfecionirajo, dobro lahko se motim, morda borovlje, pa kranjska puškarna, saj je bila včasih tam :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lebanj12 » 26.11.2015 18:30

vili napisal/-a:no, če bo pri vrtanju preveč zaneslo, kar lahko, bo stena :evil: , lahko tudi malo tanka, pa boš vse dobil v glavo, ne bo prijetno, glede gladkosti in kalibracije, pa ne vem, kugle boš ulival sam...???

pa se loti najprej "kubure" ali jo že imaš...

no, da ima nekdo tak "topovski - gundrill" sveder malo dvomim..., sem že zgoraj omenil..., puškarji, da imajo kaj takega???, verjetno bolj težko ti cevi, če se ne motim kupujejo, pa potem konfecionirajo, dobro lahko se motim, morda borovlje, pa kranjska puškarna, saj je bila včasih tam :o

Ja, vem. Ravno zaradi tega bi rad dobil zanesljivega puškarja, ki to obvlada.
V nasprotnem primeru, če ne bo zanesljivo, bo vse skupaj služilo le kot okras, oziroma replika za dekoracijo.
Bojda pravi puškarji to imajo in se za to uporabljajo posebni svedri, ki se sami vodijo v center.
Je pa res, da večina puškarjev dandanes cevi le še kupuje.
lebanj12
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 26.11.2015 18:57

lebanj12 napisal/-a:
lesy1 napisal/-a:Pridi k nam, ti posodim 3 metrski drajpank....komad in orodje, ki ga boš ferderbal boš pa plačal.

Na žalost je danes moda očitno taka, da lahko na forumu pametuje vsak, pa tudi če je še brez dokončane osnovne šole in brez mozga v glavi.
Očitno ne veš, da so ljudje, ki se konkretno samo s takimi stvarmi ukvarjajo. Imenujejo se puškarji.

petkovar napisal/-a:izvrtati tako luknjo v ne prevelikih tolerancah ni težava, postružit je pa še kr problem :oops:

Brez skrbi da vem da se ljudje s takimi stvarmi ukvarjajo...ampak, taki ki imajo nekaj v glavi...ne samo idejo...jst bi mel pa puško :-)... Itak pa se tega ne sme, je prepovedano, oziroma so postopki predpisani, kdo lahko to dela in kako se nato preizkusi in žigosa zadeva.

Sveder, ki ga ima tip v rokah na linku od YT išči pod einlippenbohrer...ampak v SLO...kaj pa vem mogoče vprašaš v Hypos Muta...če se hoče kdo s tabo igrat. Premer je zelo mali.

Mi globoko vrtamo z Botek sistemom samo tam od nekje 20mm premera dalje, pa gredo luknje do dolžine cca 4 metre...seveda na namenskem stroju z primernim hlajenjem in transportom špene....

Evil ON
Ampak to verjetno ti, ki imaš narejeno OŠ pa še očitno mozak v glavi tako vse veš :-) :-)
Evil OFF

pa lep večer
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 26.11.2015 19:56

Ta mu je pa dobra, dajete mu dobronamerne nasvete on se pa kao no.........,čeprav mu neki pojmi v strojništvu delajo težave. :

Njegov citat iz .............. :
Vprašal sem strojnike, kjer pa je bil prvi odgovor, da se to ne da narediti .

Tukaj pa je očitno tudi forum "Mehanika in strojništvo" torej, zakaj ne vprašati tudi tukaj? Dobil sem precej konkretnih odgovorov, oziroma več kot pri strojnikih.
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.11.2015 20:20

Tole pa tudi mene zanima: kako se tako luknjo naredi? Ali npr. še bolj drobno? S kovanjem in kasnejšo obdelavo, ali se vrta? (Ok, vem za topovske svedre, ampak dolžina luknje itd, ...)
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lebanj12 » 26.11.2015 20:30

lesy1 napisal/-a:
lebanj12 napisal/-a:

Brez skrbi da vem da se ljudje s takimi stvarmi ukvarjajo...ampak, taki ki imajo nekaj v glavi...ne samo idejo...jst bi mel pa puško :-)... Itak pa se tega ne sme, je prepovedano, oziroma so postopki predpisani, kdo lahko to dela in kako se nato preizkusi in žigosa zadeva.

Sveder, ki ga ima tip v rokah na linku od YT išči pod einlippenbohrer...ampak v SLO...kaj pa vem mogoče vprašaš v Hypos Muta...če se hoče kdo s tabo igrat. Premer je zelo mali.

Mi globoko vrtamo z Botek sistemom samo tam od nekje 20mm premera dalje, pa gredo luknje do dolžine cca 4 metre...seveda na namenskem stroju z primernim hlajenjem in transportom špene....

Evil ON
Ampak to verjetno ti, ki imaš narejeno OŠ pa še očitno mozak v glavi tako vse veš :-) :-)
Evil OFF

pa lep večer

No, po vsem tem, kar si sedaj napisal je bil tvoj prvi komentar povsem neposrečen. Posledično pa, žal, tudi moj odgovor.

ALG200 napisal/-a:Ta mu je pa dobra, dajete mu dobronamerne nasvete on se pa kao no.........,čeprav mu neki pojmi v strojništvu delajo težave. :

Njegov citat iz .............. :
Vprašal sem strojnike, kjer pa je bil prvi odgovor, da se to ne da narediti .

Tukaj pa je očitno tudi forum "Mehanika in strojništvo" torej, zakaj ne vprašati tudi tukaj? Dobil sem precej konkretnih odgovorov, oziroma več kot pri strojnikih.
- See more at: posting.php?mode=quote&f=52&p=161716#sthash.CInm3Pvi.dpuf

Če pogledaš uro, ko sem to napisal sem res dobil le sarkastičen odgovor od lesy1 in še nasvet od moi-a. Pa brez zamire. Kasnejši odgovori so bolj konstruktivni.
Tako, da vsem ki poskušate pomagat, se zahvaljujem.
lebanj12
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 27.11.2015 7:58

Podobne "šestrobe cevi" se uporabljajo za izdelavo svedrov za vrtanje v kamen. Dimenzije niso takšne kot želiš (manjša zunanja mera in manjša izvrtina). Dobiš pa jih v dolžini 6 m in več po naročilu. Kako to delajo, pa ne vem.
Če se bom spomnil, bom malo povprašal, kdo to dobavlja, mogoče pa imajo kaj v dimenzijah, ki jih želiš.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pep_moc » 30.12.2015 21:47

pa človek božji, kako vsaj malo ne premisliš preden sprašuješ neumnosti?
zadeve si se lotil iz tako strokovnega vidika, kot da že imaš celo puško narejeno, manjka ti pa samo še luknja v cev. imaš mogoče načrt? - verjetno videl slike ali pa yt. Kvaliteta materiala?vsaj jeklo si že omenjal, je že to veliko. kaliber?bo pač kakršna bo luknja? površina v luknji? itd..... če že na youtube gledaš te "amerikance", se vsaj ne delaj pametnega da so to puškarji in da izdelujejo takšne cevi. Ni ga puškarja da vrta meter in pol globoke luknje, še najmanj pa po tvoje "pravi" puškarji, ti kupujejo cevi ala lothar walther ker je cela znanost v ceveh in ti se ukvarjajo samo s tem. Noben problem ni narediti puške da bo ustrelila, ampak ti očitno še tega ne veš. Mogoče bi prej vprašal vsaj za tehnologijo izdelave cele cevi, kot pa tako.... najprej se pozanimaj če se dobijo cevi z takšno luknjo, po možnosti hidravlične ker so že honane in imaš obdelavo znotraj končano. potem se pa lažje zunaj obdela šestkotnik in pa čep v luknjo da zapreš, kot pa da delaš luknjo na koncu. tako boš imel luknjo v sredini, ne pa na strani nekje.
pep_moc
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov