STROJNISTVO.com • Poglej temo - Puščanje kompresor

Puščanje kompresor

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Puščanje kompresor

OdgovorNapisal/-a docker » 5.3.2023 13:39

Živjo,

Sem naredil napako. Na kompresorju (50l, 2.2 kw) sem malo "zategnil" vijak na tlačnem stikalu. Potem sem vklopu kompresor in vidu da je cager že na 9 barov in kar naenkrat je začel od nekje puščati zrak. Sicer je ta kompresor do 8 barov.

Kakšna ideja, oz. ali se da to kako popraviti?

Hvala
docker
Pripravnik
Pripravnik

Re: Puščanje kompresor

OdgovorNapisal/-a Slavc » 5.3.2023 14:27

Potrebno je nastaviti tlačno stikalo na 8 barov. Vijak na tlačnem stikalu obračaš v smeri minus(-).
Predvidevam ta ti zrak izhaja iz varnostnega ventila.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a docker » 5.3.2023 15:26

Slavc, najlepša hvala za odgovor. Bom poskusil.

Me pa zanima ali je možno da se tak kompresor nastavi do 10 bar, oz. ali je to sploh možno in kako ?

Hvala
docker
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Slavc » 5.3.2023 15:41

docker napisal/-a:Slavc, najlepša hvala za odgovor. Bom poskusil.

Me pa zanima ali je možno da se tak kompresor nastavi do 10 bar, oz. ali je to sploh možno in kako ?

Hvala

Možno je, toda to se ne dela.
Tlačna posoda ima a-test za delo do 8bar, varnostni ventili so temu prirejeni, elektromotor bi se zaradi potrebe po večji moči pregreval in posledično pregorel.

S tem posegom tudi ne bi ničesar pridobil. Ne vem zakaj bi ti to potreboval. Če ti tlak prehitro pade, potrebuješ močnejši kompresor.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.3.2023 15:50

amerikanci pravijo v fimčkih, ne počni tega doma sam, če neveš 200% za kaj gre, jasno, ne se jebat s tlaki in tlačnimi posodami, če tega niste počeli, če ti ni jasno, to so bombe, sploh pa ne po teh kurčevih mrežah, kjer imaš tisoče pametnjakovičev, recimo tudi tak kot jazst..., pol pa bum in ti razpizdi kesel..., u glavo...

tlačno električno stikalo si nastavil na 9 bar, VARNOTNI na posodi je pa zaradi takih nastavljen na 8, dobro lahko ga priviješ na višji tlak, ampa, a veš do kod smeš iti..., samo ne se igrat, če ne veste kaj počnete, tlaki niso hec, ko butne butne u 3pm, če tega niste probali, ne svetujte ničesar..., ne se igrat..,

aha a je kdo tu preračunaval tlače posode in kaj pomeni povečanje tlaka v eni posodi recimo projektirani na 8 bar za 2 bar???!!!, ne ne ga srat..., tu morajo zvoniti zvonovi...!!!!
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a docker » 5.3.2023 19:21

Sedaj sem vijak pod tlačnim stikalom vrtel v minus. Potem je filal do 7, kasneje sem dal malo v plus, da bi filal 8 bar a se je kompresor zaganjal...in ni zagnal..tudi luč v delavnici je mižikala

Kakšna ideja?

Hvala
docker
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.3.2023 20:43

Tisto tlačno stikalo, kaka izvedba je? Običajno Kloeckner-jevo stikalo ima na eni osi dve funkciji, torej max. tlak in diferenco.

Varnostni ventil pusti v (p.m. :evil: ) pri miru (!!! :evil: ), tlačno stikalo pa nastavi da ti bo zadeva delala od 6 do 8 barov in konec. Saj v klasični praksi kaj več tudi nikoli ne rabiš. Če te matra za luft, raje doinštaliraj še dodatno tlačno posodo kot zalogovnik. Kasneje lahko še vedno dokupiš močnejši kompresor (ne vemo kaj sploh rabiš oz. kolika je tvoja poraba kompr. zraka/min), delovni pritiski v pnevmatiki so pa vedno 4 - 6 bar, torej več sploh ne rabiš oz. vse kar je več, je na račun večje zaloge, torej v tem trenutku rešuj z zalogovnikom. Pritiska pa nikar dvigovati, Bogtevaruj!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 6.3.2023 0:16

Dodatni zalogovnik oziroma tlačna posoda ti nič ne more pomagati in ne služi ničemur.

Vijak na tlačnem stikalu si odvil preveč. Zavrtiti moraš zelo malo. Izpusti zrak iz kompresorja, tako da se ti zopet zažene in počakaj da ugasne. Ugasniti mora pri 8 bar. v nasprotnem primeru pa ponovi vajo.

Luč ti utripa zaradi slabe napetosti. Verjetno si nekje v manjšem kraju in tam so ti problemi. Imaš pa enofazni kompresor s precej močnim elektromotorjem, zato se ti to dogaja. Moral bi imeti trofazni motor če je to mogoče. To je zelo pogost pojav pri enofaznih kompresorjih.

Če se kaj spoznaš na elektriko, z instrumentom izmeri napetost ob zagonu. Verjetno bo napetost 190 voltov ali pa še manj.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 6.3.2023 2:10

....za kompresorjem je protipovratni ventil ki prepračuje da se pritisk iz posode povratno prenaša na bat kompresorja in omogoči nemoten zagon elektromotorja kateri pa ni predviden da začne obratovat pri obremenitvi ne glede na to ali je eno ali pa trofazen. V trenutku zaganjanja (dokler ne doseže delovne obrate) elektromotor povleče veliko več električnega toka kot pa je njegova nazivna poraba in zaradi tega ti luč utripa dokler kompresor ne zavrti. Na protipovratnem ventilu pa je dodan en izvod ki sprošča pritisk med ventilom in kompresorjem in je z tanjšo cevko povezan z tlačno sklopko katera pri izklopu spusti pritisk iz kompresorja (in to se vsakič pri izklopu sliši kot kratek izpih!).... Možno je da si zaradi nestrokovnega nastavljanja sklopke tudi to pokvaril.... Zaradi varnosti tebe in tvojih bližnjih toplo priporočam da opustiš kakršno koli poseganje v kompresor in ga pelješ na POOBLAŠČENI servis za kompresorje !!! :evil: :evil:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a docker » 6.3.2023 13:18

Evola, sem stikalo počasi naštelal, tako, da sedaj pumpa točno 8 bar in potem naredi ''psss'' in se ugasne..tako, da je vse, kakor mora bit. NIsem žele niti mm več dat v plus, da ne bo kaj narobe :oops:
Spodnja meja pa je na 5 bar, kakor je bila fabriška. To je ok?

Fantje, hvala, za pomoč in nasvete ter svarila!

lp

docker
docker
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Deutz » 6.3.2023 13:59

docker napisal/-a:Evola, sem stikalo počasi naštelal, tako, da sedaj pumpa točno 8 bar in potem naredi ''psss'' in se ugasne..tako, da je vse, kakor mora bit. NIsem žele niti mm več dat v plus, da ne bo kaj narobe :oops:
Spodnja meja pa je na 5 bar, kakor je bila fabriška. To je ok?

Fantje, hvala, za pomoč in nasvete ter svarila!

lp

docker

...lepo da si naredil in pametno postopil !! :D
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.3.2023 15:19

To bo vredu, ja.
Spodnja meja je sicer pri meni 6 bar, tako da imam histerezo 8 - 6 bar (torej 2 bar razlike), to pa zato ker pri domačih uporabah kdaj pride tudi potreba po 5 barov in več. Sklepam da gre pri tebi za domačo uporabo, torej občasen odjem komprimiranega zraka, za kar so taki kompresorji čisto vredu, le da kdaj prav pride večja zaloga zraka.

Kako imaš pa sušenje urejeno?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a docker » 7.3.2023 11:55

Fantje, ker smo lih v taki temi in je prilika nabavit en kompresor (kolega namreč prodaja novega - 2x rabljen)

OD abaca 50l in do 10barov: https://www.merkur.si/batni-kompresor-abac-v-36-50/

Jaz pa imam tegale: https://www.interdiskont.si/izdelek/kom ... ols-ko-50/

Je dosti boljši tisti abacov kakor ta, katerega imam jaz (verjetno kitajski??)

Hvala
docker
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.3.2023 12:00

Isto Kitajsko sranje. :D
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a docker » 7.3.2023 18:03