STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako narediti številčnico - skalo za vreteno

Kako narediti številčnico - skalo za vreteno

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a ms1951rd » 6.9.2009 18:49

Šubler z digitalnim odčitavanjem - to bi pa šlo. Ky se ti iskreno opravičujem, vidim da na forumu nimam kaj iskati. 37 let dela v strojništvu, in spregledati digitalizacijo - adijo vsem.
ms1951rd
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 6.9.2009 19:27

ms1951rd napisal/-a:Šubler z digitalnim odčitavanjem - to bi pa šlo. Ky se ti iskreno opravičujem, vidim da na forumu nimam kaj iskati. 37 let dela v strojništvu, in spregledati digitalizacijo - adijo vsem.

Tako hudo pa spet ni :) pač mi mlajše generacije ob isti stvari pomislimo na novejše "izzume" (npr. zame je prva misel ob besedi šubler, digitalno pomično merilo), strojništvo v osnovi je pa še vedno isto, pa po vaših odgovorih sodeč, ga kar zelo obvladate.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 6.9.2009 19:28

Poskusi skalo zgaravirati tako:
http://members.optusnet.com.au/moreagai ... per37.html
http://members.optusnet.com.au/moreagai ... per38.html
Jaz bi tako kolo raje izdelal iz medenine. Na to bi vgraviral samo 10 črtic (0.5mm), nato pa bi še dodal drugo kolo (nonij) za razdelbo na 0,1 ali 0,05mm.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 6.9.2009 20:43

@zodiac, zanimiv link, me je tako potegnilo, da sem pregledal vse njegove projekte...
glede samega predloga pa, na stružnici nimam takšnega kolesa s stopinjami, prav tako ne morem priti do glavnega vretena, da bi ga naredil, čeprav bi bila po kar uporabna zadeva...
Kako pa ste mislili z nonijem, ker si ne predstavljam čisto? Ali tako, da bi imel osnovno številčnico po 0,5mm potem pa na njej še samovrtečo po 0.1mm, pa samo 5 črtic na njej na pravilnih kotih, potem bi pa samo obrnil tja kjer bi rabil. Npr. če bi želel nastavit 4,6mm bi to dodatno številčnico zavrtel med 4,5 in 5 na glavni številčnici?

Sicer bi bilo za narediti precej manj črtic, ampak bi bilo pa potem bolj nerodno za uporabo...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 6.9.2009 21:35

[quote="ms1951rd]
Ky - a ti bi pa kar šubler zakovičil. Ko bi se vertikalno premaknil do obdelovanca , bi zapisal mero, nato bi nastavil globino skobljanja tako da bi odčitani meri prištel globino, in ko bi po skobljanju ugotovil, da je potrebno še eno skobljanje v globino 3 desetinke bi to nastavil s kolesom in odčital premik na šubljereju s pomočjo lupe in bi bilo to bolj točno kot zasuk za 21,6 stopinj na kolesu s pušo - Bodi resen, saj ni potrebno komentirati vsako stvar in forumu razgaljati nivo strojniškega znanja. Če se da skušajmo komu pomagati z iskušnjami, četudi so simpl, toda morajo zanesljivo delovati.[/quote]

Če ti nekaj ne razumeš, je morda problem v tvoji in ne v drugih glavah. Tvojih iskušenj nisem opazil ravno mnogo na forumu. Mogoče vprašanj ne razumeš.

Mimogrede naj ti pa omenim, da je imelo takšno rešitev kar tovarniško prigrajeno kar nekaj potopnih erozij.

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 6.9.2009 21:51

Če boš že delal črtice, se jih raje kot s sekačem, loti na stružnici. Neredi si nekaj, da lahko amerikanko zablokiraš. Špičasti stružni nož, naprimer tak za navoje, vpni obrnjenega za 90·, višino naj ima nastavljeno na polovici kolesa. tako blokirano pušo potem enostavno označiš z nožem. V bistvu spehaš zarezico. Podobno se lahko dela tudi utore za moznike.

LP
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 7.9.2009 0:09

Vseeno še enkrat razmisli o samolepilni foliji in tiskanju. Zadeva se ti ne bo zavrtela saj po to preprečeval vijak. Se pravi lahko se zadeva samo odlepi. Zavrteti se ne more. Lahko pa zaščitiš samolepilno folijo še z nanosom ene ali več plasti prozornega lepilnega traka.

Sam boš zelo težko ročno in brez ustreznega orodja vgraviral številčnico ki bo presegla tiskalnik in samolepilno folijo po natančnosti.

Lahko pa na bel samolepilni papir natisneš številčnico ki je nekoliko ožja od puše na sliki a dovolj široka da jo vijak drži na mestu. Nato pa z prozornim lepilnim trakom malo boljše kvalitete vse skupaj zaščitiš z enim ali dvema ovojema.

Tako bi zadeva morda zdržala tudi kakšno prisotnost tekočin. Seveda je zadeva izvedena amatersko ampak bi glede na možnosti in željo izdelati to sam morda na kocu vseeno prineslo željene rezultate. Če ne pa vse skupaj konča v košu ampak nič ni uničeno.

Glede natančnosti obdelave z sekačem ne dvomim da kdo to stori zelo dobro. Prepričan pa sem tudi da je malo takšnih ki to zmorejo narediti tako kot se šika. Zato bi to odsvetoval.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.9.2009 6:09

natančnosti obdelave z sekačem ne dvomim da kdo to stori zelo dobro. Prepričan pa sem tudi da je malo takšnih ki to zmorejo narediti tako kot se šika
Nekje sem zasledil, da so oznake na 100 mm premera - en razdelek (0,1 mm) je na dobrih 6 mm. Tudi če s sekačem "sfališ" za cel mm, si naredil napake za 0,02 mm. Ali želiš še večjo natančnost? Kakšna pa je natančnost vretena in zračnosti v matici?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 7.9.2009 8:18

Ne pozabi na eno malenkost. Zaradi lufta med matico in vretenom, ne smeš štelati navzdol, ampak tako, da kolo odviješ čez željeno mero in se potem vračaš proti njej.
V nasprotnem primeru ti bo samo zlezlo dol. :wink:

LP
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 7.9.2009 8:30

promehanik napisal/-a:takšna kolesa se dobijo tudi standardno. Poglej v katalog od Ulmer-ja, Madler-ja, Halder, Misumi,...
Cena pa tudi ni astronomska.

lp, prom

V teh katalogih je prav to, kar se išče, pa še cena je sprejemljiva.Poskusi še pri Elasa+Ganter ali pa Norelem.

Števec se lahko dobi kot samostojna enota(izbere se ga lahko glede na korak, tudi 5mm) npr.: http://www.elesa-ganter.com/scheda_en_2_7134_20_2.aspx
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a zodiac » 7.9.2009 9:50

Nicomajstr***???*** napisal/-a:na stružnici nimam takšnega kolesa s stopinjami, prav tako ne morem priti do glavnega vretena, da bi ga naredil, čeprav bi bila po kar uporabna zadeva...
Kako pa ste mislili z nonijem, ker si ne predstavljam čisto? Ali tako, da bi imel osnovno številčnico po 0,5mm potem pa na njej še samovrtečo po 0.1mm, pa samo 5 črtic na njej na pravilnih kotih, potem bi pa samo obrnil tja kjer bi rabil. Npr. če bi želel nastavit 4,6mm bi to dodatno številčnico zavrtel med 4,5 in 5 na glavni številčnici?

Sicer bi bilo za narediti precej manj črtic, ampak bi bilo pa potem bolj nerodno za uporabo...

Ne potrebuješ takšnega kolesa. Pomagaš si lahko tako da na vpenjalno glavo nalepiš merilni trak in dodaš nekaj za odčitavanje. Vpenjalna glava ima premer naprimer 200mm in obseg 628 mm, torej jo boš zavrtel pri izdelavi vsake črtice zavrtel za 12.56mm. Če bo skala premera 50mm bo vsaka črtica narazen za 3,14mm, kar pa bo kar primerno in res bi te nonij pri odčitavanju samo oviral.
Vsako peto črtico naredi daljšo, da boš lažje odčitaval mero na 0,5mm.
Za izdelavo pa bi uporabil nož iz hitroreznega jekla, saj lahko nož iz KT pri tem hitro uničiš.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 7.9.2009 13:04

Žerjavar napisal/-a:
natančnosti obdelave z sekačem ne dvomim da kdo to stori zelo dobro. Prepričan pa sem tudi da je malo takšnih ki to zmorejo narediti tako kot se šika
Nekje sem zasledil, da so oznake na 100 mm premera - en razdelek (0,1 mm) je na dobrih 6 mm. Tudi če s sekačem "sfališ" za cel mm, si naredil napake za 0,02 mm. Ali želiš še večjo natančnost? Kakšna pa je natančnost vretena in zračnosti v matici?

zunanjega premera 48mm.

torej vseh črtic 49.

Se pravi črtica na cca 3 - 3.1 mm. In to ne le nekaj ampak 49 črtic.

Da se na takšen način narediti če si vešč z takšnimi postopki obdelave. Zagotovo pa največkrat to ni smiselno da počne nekdo za to da bi se kaj naučil. Razen če ima preveč časa.

Odčitavanje takšne skale pa me tudi zanima kako potem izpade v praksi.

Če boš dokaj kvalitetno naredil z tiskalnikom zadevo boš imel še številčnico zraven in ne samo črte. Kaj zagotovo olajša odčitavanje. Da sploh ne govorim o razmerju dolžin črtic in še čem drugem.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 11.9.2009 21:23

Pa sem si vzel čas, mi ni dala miru, da bi zaspal, tale številčnica :D

Najprej sem v SW narisal razvito številčnico. Nato sem poskusil postopek z lepilnim trakom (na folijo sem nalepil lepilni trak in nanj natisnil številčnico). Problemi so nastali, ko sem odlepil lepilni trak s folije (črtice so se povsem spacale, pomojem se je trak raztegnil).

Nato sem natisnil na navadno folijo, jo ovil na pušo, ter jo fiksiral s selotejpom.
Potem sem samo na robu na stružnici začrtal čisto kratke črtice (skoraj točke), ker če bi hotel rezati celotno črto naenkrat bi bile težave z mečkanjem in trganjem folije.
Potem sem pa vse črtice podaljšal (tiste po 0,5mm so daljše).

Sedaj moram še ugotoviti, če je vodoodporen flumaster, odporen tudi na lak, da bi kar z njim pobarval črtice in napisal številke, če pa ni bom pa moral številke vtovči in potem pobarvati tako kot je predlagal g. ms1951rd.

Seveda sem na koncu še preveril koliko sem kaj zgrešil, pa je maksimalna napaka manjša kot 0,5mm; to na stroju pomeni cca. 0,017mm, tako natančen pa šeping še zdaleč ni :)
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bakterija » 11.9.2009 21:31

Daj... Od kot si? Jaz ti zastonj naredim to na centru z vrtlijivo paleto pa ti potegnem gor po cevi z zbrušenim špicom... Dej mi na mail pošlji točno kaj bi mel na kakšno cev pa to.. Ti pošljem po pošti na moje stroške.. L.P.

kacdejan@gmail.com

L.P., Dean
bakterija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 11.9.2009 21:52

bakterija napisal/-a:Daj... Od kot si? Jaz ti zastonj naredim to na centru z vrtlijivo paleto pa ti potegnem gor po cevi z zbrušenim špicom... Dej mi na mail pošlji točno kaj bi mel na kakšno cev pa to.. Ti pošljem po pošti na moje stroške.. L.P.

kacdejan@gmail.com

L.P., Dean

Najlepša hvala za ponudbo, ampak sedaj sem tole naredil, pa je za to čemur je namenjeno čisto v redu.
Saj, če bi rabil neko hudo natančnost bi nesel ugravirati, ampak takole imam pa malo za izziv, da ni treba zaspati s "prazno glavo".
Še enkrat hvala za pomoč.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov