STROJNISTVO.com • Poglej temo - Brizganje plastike

Brizganje plastike

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Re: Brizganje plastike

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 7.10.2018 19:49

Aja se eno vprašanje, ce dovolite..brizgam sele slaba 3 leta, tako da mi se ni uspelo tocno razumet toplih kanalov oz. toplih sob na orodju.. Noben od majstrov mi ni znal al pa ni hotel razlozit pomen le teh..

Torej.. Zakaj tocno jih uporabljamo oz. zakaj nekatera orodja jih imajo, nekatera pa ne??
Vem, da so topli kanali naceloma podaljsek cilindra, vendar kot sem ze omenil, brizgamo lahko z njimi ali brez njih.. Kdo mi zna po domace povedat? :wink:
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 7.10.2018 20:16

Popravek* če si prej napisano prebral.

Sem narobe razumel. Pomešal pojme in razlagal nekaj tretjega. Se zgodi tudi meni.

Odgovorim jutri.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 7.10.2018 20:33

Hehe no velja, smo na vezi :P
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 8.10.2018 6:34

Pozdravljeni

Bom se še jaz malo pametnega delal. Za izvedbo orodja s toplim kanalom se odloči navadno že naročnik orodja, preden se orodje sploh naroči ali pa na na predlog orodjarja. Scenarijev, kdaj uporabiti topel kanal (toplo šobo), je več in sicer:

-Velikoserijska orodja. Pri kalkulaciji izdelka se kalkulira bruto teža brizganega kosa, torej sam kos + hladen dolivni sistem. Se pravi, da kupec plača sam izdelek (ki mu je pomemben) in pa dolivek (ki pa mu nič ne pomeni). To je posebej pomembno pri majhnih kosih, kjer teža dolivnega sistema bistveno presega težo samega kosa.

-Enognezdna orodja, kjer ima izdelek veliko površino, se pa izdelava dvognezdnega orodja ne splača. V tem primeru je najenostavneje pripeti dolivek v sredini kosa, za kar so vsaj tri možnosti:

a. „Štanga“ dolivek. Le-ta se drži kosa in ga je potrebno na nek način odstraniti – odrezati. Kar se navadno izvaja ročno, česar pa nočemo, ker to veže dodtano delovno silo.

b. Troploščno orodje. Če gre za nezahteven izdelek lahko cena dodtne plošče in vseh dodatnih normalij preseže ceno enostavne tople šobe. Pri tem je potrebno vedeti, da troploščna orodja zahtevajo nekaj več vzdrževanja, zatikanje dolivka pri izmetavanju pa lahko poskrbi za kar velike težave v proizvodnji.

c. Topla šoba. Orodje ostane enostavno, dolivka pa ni potrebno odstranjevati, ker ga ni. Če pa je zahteva, da se dolivna točka čim manj vidi, je v takem primeru (dolivanje v sredino kosa) topla šoba z zapiralno iglo praktično edina možnost.

V glavnem, za topli kanal se kupci orodij odločijo predvsem iz ekonomskih razlogov, dostikrat so pa tudi tehnični razlogi pomembni…

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 8.10.2018 6:45

Ok super..

Ampak tocka C... Kako ni dolivka? Tudi pri orodjih s toplo sobo so dolivki, razen ce so se pnevmatske igle, potem jih pa res ni..
A pri topli sobi ostane masa dolivka v njej za naslednji cikel al kako je s tem? Res ne razumem, pa ne me kregat hehe
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 8.10.2018 7:42

Pozdrav

Ostane majhen "špiček" na brizganem kosu, ki je v primerjavi s težo kosa zanemarljiv in se ga načeloma ne odstranjuje. Če ga pa je potrebno odstranjevati, potem pa izbor šobe ni pravilen, bi morala biti šoba z zapiralno iglo. Druga možnost pa je, da imaš toplo šobo in pa hladen razvod, tam pa so dolivki. Ta opcija se uporablja v primeru, da je premalo prostora za topel razvod (topel blok - razvod) v orodju, ali pa je mesto pripetja dolivka tako, da toplega bloka ni možno narediti. V tem primeru pa imaš dolivke, le-ti po navadi padejo kot ločeni kosi iz orodja pri izmetavanju izdelka (isto kot hladni dolivni sistemi)...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 8.10.2018 7:53

Aha v tem je torej smisel.. Lepo povedano, hvala lp
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jaka23 » 8.10.2018 12:35

Hehehehe, zatikanje dolivka pri troploščnih orodjih??? Zamenjaj konstrukterja in nabavi robota ;)

lp,
Jaka
jaka23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 8.10.2018 16:22

jaka23 napisal/-a:Hehehehe, zatikanje dolivka pri troploščnih orodjih??? Zamenjaj konstrukterja in nabavi robota ;)

lp,
Jaka

Misliš manipulator ? :P

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 8.10.2018 21:34

Tudi z roboti gre..
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani