Kupil. Slaba dva meseca nazaj.
Za hobi variante več kot ok. Sem pa dosedaj resneje vrtal samo les (od kovine je bilo jeklo 4mm, sveder 5mm). Največ do 40mm z grčarjem v hrast ter enkrat vzdolž v 80x80 masivni stebriček iz ameriškega oreha - globina 80mm. Pa se je zadeva kar OK obnesla. Ni bilo opazit, da bi blazno izgubljal na moči oz. da ne bi bil kos problemu.
Velik plus je sistem za merjenje globine vrtanja, ker je izredno praktičen in pregleden, ter elektronsko nastavljanje obratov - ni treba prestavljati tiste jermenice za vsak šmorn.
Skratka, cel stroj je narejen z mislijo na hobi uporabnika. Praktično takoj pripravljen na delo in hitro prilagodljiv.
Kar moram naredit sedaj je edino to, da dobim en spodoben strojni primež (priloženi sistem sicer deluje, ampak ni ravno najbolj zanesljiv - deluje namreč na principu trenja med glavno gredjo in držalom čeljusti - pa se zna zgodit da zdrsne, če ni OK zategnjeno, plus nima možnosti nastavljanja naklona) in da stroj fiksno vpnem v eno masivno mizo. Sedaj je namreč prosto na pultu kar ni OK, ker je stroj izredno lahek za svojo zmogljivost.
Malce sem tudi sanjal, če bi kje dobil roko od lesarskega podajalnika, da bi stroj z gredjo vpel v nosilec enote. Bi mi prišlo zelo prav, ker vrtam lesene dele večjih dimenzij, kjer bi rabil odmik od gredi tudi do pol metra. Ampak to je bil samo en preblisk, ki ostaja v podzavesti do prve priložnosti, ko kje staknem kakšno rabljeno roko.
P.S.: Sem pa v teh mrzlih zimskih dneh opazil zračnost glave. Upam, da zaradi mraza, ker stroj stoji v neogrevani garaži.
P.P.S.: Aja, pa rajši daj kakšen EUR več za svedre. Sem najprej uporabil ene grčarje iz Obija. Komplet 5 svedrov za dobrih 20EUR. Potem pa sem za foro nabavil enega 40mm od CMTja. Razlika ko noč in dan. Je pa res, da me je koštal krepko več kot prejšnji komplet.