STROJNISTVO.com • Poglej temo - Svetovanje pri nakupu kompresorja

Svetovanje pri nakupu kompresorja

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a robit » 28.3.2011 16:50

@Shaark: Kakšne varovalke imaš? Manj kot 20A? Kaj boš imel vse priklopljeno -ali lahko takrat npr v skednju izklopiš ostale porabnike? Malo več povej...

Če ne boš peskal, niti barval bo dovolj tudi 50litrski rezervoar. To predlagam, če bi res imel rad prenosni kompresor. 100litrski je bolj prevozni. Rabiš okoli 200 l/min efektivnega pretoka, sesalnega cca 300litrov/minuto.

Za vijačnje s pnevmatsko-udarnim vijačnikom je potrebnih cca 300litrov, izpihovanje in polnjenje zračnic pa gre s 100 litrov manjšim pretokom.
Vrsta priključka pa je odvisna odtega ali imaš povsod trofazni tok, tudi v najbolj oddaljenem delu kmetije, kjer bi kompresor uporabljal. Ali pa možnost podaljška, agregata.

Znamke, ki si jih naštel odsvetujem (herkules, gude, cenejši basic elektromaschinen), ker imajo plastične dele v notranjosti in ni možnosti servisa.

Po naročilu ti lahko po ugodni ceni dobim Metabo kompresorje. Primer: http://www.mimovrste.com/artikel/432001 ... 0-hz-oljni
Za 621€ z davkom.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 28.3.2011 17:13

ShAArK, očitno nimaš čas prebrati vse odgovore v tej temi, kajti drugače ne bi spraševal stvari, ki so bile tu že vsaj desetkrat razložene.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ShAArK » 28.3.2011 18:23

Za varovalke ni problema..se da ostale porabnike tudi izklopiti če bi bilo res obremenjeno.
Kar se pa tiče trofaznega toka pa je samo na nekaterih mestih in ni povsod tako da nebi bilo najbolj priročno.

Peskal ali barval nebom ali pa resnično priložnostno 2x na leto kakšno malenkost.Za prenosni kompresor sem se zmotil...v mislih sem imel da se ga da peljati iz točke A na točko B in da ni kompresor fiksen...tako da je lahko tudi prevozni kompresor.

Vijačit tudi mislim z njim vendar ne zdaj da bi vsaki dan vijačil z njim...ko se kaj takšnega pokvari za kar je primerna pnevmatska pištola itd...

Torej so ti kompresorji ki sem jih naštel resnično bolj tako-tako čeprav ima eden celo 5 let garancije ampak morda je to le marketinška poteza da dobijo kupce?

Naj še povem da kompresor nebi delal vsaki dan tako da nerabi zdaj bit nevem kakšna profi zadeva...pač da se da gume napumpat kaj odtegnit z pnevmatsko pištolo, kakšno spihovanje in to bi bilo to...kakšno barvanje dvomim...

Tale kompresor na linku pa zgleda zanimivo.Moremo še to doma malo predebatirat in premislit.
Drugače pa vi ko imate izkušnje z temi zadevami je vredno dati več in veš kaj imaš pri hiši ali za takšno uporabo kot sem omenil bi bil vredu tudi kakšna nepriznana znamka ki sem jo omenil?
ShAArK
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a robit » 29.3.2011 23:46

@Shaark: Če rabiš kompresor samo za izpihovanje in lažja vijačenja, bo šlo tudi s cca 240l/min, če boš izbral ustrezno nepožrešno vijačno pištolo (do cca 200Nm) (lahko ti jo dobim).

Koliko bo od vtičnice največ oddaljeno mesto, kjer boš delal? Možnost podaljška za mali kompresor za izpihovanje obstaja, pa tudi cevi za zrak so lahko podaljšljive.

O nekvaliteti nekaterih izdelkov in petih letih garancije bi lahko razpravljali... sem jih imel, sem jih popravljal. In ti ceneni kompresorji so že crknili in ni bilo delov...

Pogovarjali smo se o polprofesionalnih napravah, ker ti hobby produktov ne upam ponuditi. Čeprav jih lahko dobim in je tam marža večja. Zato jih trgovci tudi ponuajajo s petletno garancijo - ker to prinesejo noter pri tej hiperprodukcijski robi in ostalih akupih, ki jih opraviš tam...

Seveda ti bo lahko tudi kompresor za 150€ ali 300€ dobro deloval, če ga boš uporabljal samo za izpihovanje in polnjenje zračnic enkrat na teden. Ampak taki kompresorčki komaj napolnijo zračnico na gorskem biciklu...

Če te še kaj zanima kar vprašaj.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ShAArK » 30.3.2011 19:09

Aha.Pištolo za vijačenje že imam in ima moč 560Nm upam da nisem narobe kupil?
Tako da glavno kaj je da se na veliko izognem tem "čunga-lunga" kompresorjem, ki jih prodajajo v bauhauso pa teh trgovinah.
Tak da bom poiskal neko priznano znamko kompresorja in upam da mi bo dobro služil.
Najlepša hvala za vaše odgovore in trud.
ShAArK
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a robit » 31.3.2011 13:25

Žal.... Ta podatek z vijačno pištolo postavi na glavo tvojo željo po manjšem kompresorju, cenejšem in manj zmogljivem.
Taka pištola zahteva vsaj 240 l/min, pa tudi 600 litrov/min, kar je odvisno od modela pištole. Piše v dokumentaciji ki si jo dobil. Ker pa ne poznam znamke...

Koliko ti bo taka pištola prav prišla težko ocenim, ne da bi poznal tvoje želje po "šraufanju"...

Sedaj dejansko rabiš kompresor z vsaj 400 lit/min sesalnega in 300 lit/min efektivnega pretoka, rajši pa še sto enot več... Manjši kompresor bo namreč tekel na robu zmogljivosti... Ali pa ne boš mogel izkoristiti vijačne pištole do kraja, če boš primarno s komprosorjem samo izpihoval in opravljal lažja vijačenja.

Kar pa zadeva garancijo ima večina (tudi profi in polprofi) kompresorjev enoletno. Za Metabo ti lahko ponudim triletno garancijo ob enaki ceni. Če te bo zanimalo, me se oglasi na moj email.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 31.3.2011 13:35

robit napisal/-a:@Shaark: Kakšne varovalke imaš? Manj kot 20A? Kaj boš imel vse priklopljeno -ali lahko takrat npr v skednju izklopiš ostale porabnike? Malo več povej...

Če ne boš peskal, niti barval bo dovolj tudi 50litrski rezervoar. To predlagam, če bi res imel rad prenosni kompresor. 100litrski je bolj prevozni. Rabiš okoli 200 l/min efektivnega pretoka, sesalnega cca 300litrov/minuto.

Za vijačnje s pnevmatsko-udarnim vijačnikom je potrebnih cca 300litrov, izpihovanje in polnjenje zračnic pa gre s 100 litrov manjšim pretokom.
Vrsta priključka pa je odvisna odtega ali imaš povsod trofazni tok, tudi v najbolj oddaljenem delu kmetije, kjer bi kompresor uporabljal. Ali pa možnost podaljška, agregata.

Znamke, ki si jih naštel odsvetujem (herkules, gude, cenejši basic elektromaschinen), ker imajo plastične dele v notranjosti in ni možnosti servisa.

Po naročilu ti lahko po ugodni ceni dobim Metabo kompresorje. Primer: http://www.mimovrste.com/artikel/432001 ... 0-hz-oljni
Za 621€ z davkom.

"robit", če že svetuješ se ne obnašaj kot trgovec in ne delaj reklame na forumu. Za to so oglasi. Shaark pa naj prebere temo od prve strani in mu bo vse bolj jasno.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 1.5.2011 19:21

@slavc: (šele zdaj sem opazil tvoj komentar) S forumaškega stališča imaš prav.
Trudim se ne posiljevati ljudi z reklamami, ampak svetujem objektivno.

Ker sem uporabljal zelo različna orodja in poznam praktično vse zastopnike, trgovce in serviserje sem zelo obziren pri reklamiranju in še bolj pri delanju slabe reklame.

Po moje je bolj moteče, če je objavljenih več oglasov, kot je forumsko-svetovalnih tem.

Čim bodo moderatorji rekli, da so povezave do trgovin ali izdelkov v prosti prodaji in malih oglasih prepovedane, bom to spoštoval. Pa kot rečeno tudi ostalim uporabnikom ne želim biti v nadlego.

Naploh opažam problem na forumu, nekaterim uporabnikom se ne ljubi brati v isti temi, kaj šele brskati za informacijami. :(
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a beck » 7.12.2012 22:55

Se opravičujem zaradi obuditve teme, mislim da je bolje da pišem sem kot pa da odpiram novo.

Pri hiši se večkrat pojavi potreba po malo boljšem kompresorju, pač za barvanje, izpihovanje, polnenje traktorskih gum, ipd. Imamo že 25l ABAC kompresor, vendar ta za kaj resnega precej neuporaben.

Zdaj sem pred tem da se lotim prenove enega prastaraga mopeda, tako da bo spet nekaj barvanja in tudi peskanje kakšnega manjšega dela. Tako da sem si malo ogledoval večje kompresorje pa mi je v Merkurju v oči padel tale ki je ravno v akciji:
http://www.merkur.si/delavnica/stroji-i ... t-5-5.html

Zanima me vaše mnenje, tako glede znamke (z malim 25l ABAC sem sicer zadovljen, samo presvoh je), modela, kot tudi glede cene in zmogljivosti. Zanima me tudi če bo tale kompresor primeren za peskanje kakšnjega manjšega kovinskega kosa. Vem da je za trenutno nalogo tole overkill, ampak stvar se tako precej rabi in ne bi še enkrat kupoval "igrače", za katero se potem izkaže da je prešvoh za kakršno koli resno delo.
beck
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavc » 7.12.2012 23:43

To je odličen kompresor za tvoje namene. Je najmanjši dvostopenski kompresor, ki bo dovolj zmogljiv za vse tvoje potrebe, vijačenje, peskanje in barvanje.
Tudi rezervne dele je enostavno dobiti.

Še manjši nasvet. Med delovanjem kompresorja, mora biti njegova jermenica s ščitnikom najmanj 0,5 m oddaljena od stene. Jermenica je namreč tudi ventilator, ki hladi kompresor.
V nasprotnem primeru se kompresor pregreje in tesnila se prežgejo.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Svetovanje pri nakupu kompresorja

OdgovorNapisal/-a ddejc » 21.5.2013 14:25

Ima kdo izkušnje z Hofer/Lidl 50L kompresorjem?

Hofer Workzone
ddejc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Fu63N » 10.10.2013 13:37

Pozdravljeni.

A mi lahko nekdo pomaga z izračunom pretoka zraka pri izhodu iz cevi. Gledal sem preračune za zaslonke, ampak mi ne uspe dobit nič pametnega. Jaz imam v cevovodu konstantno 6 BAR komprimiranega zraka, zanima pa me pretok pri izhodu iz cevi. Premer cevi je 10 mm.

V naprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
Bojan
Fu63N
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Slavc » 10.10.2013 13:45

Fu63N napisal/-a:Pozdravljeni.

A mi lahko nekdo pomaga z izračunom pretoka zraka pri izhodu iz cevi. Gledal sem preračune za zaslonke, ampak mi ne uspe dobit nič pametnega. Jaz imam v cevovodu konstantno 6 BAR komprimiranega zraka, zanima pa me pretok pri izhodu iz cevi. Premer cevi je 10 mm.

V naprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
Bojan

Poizkusi izračunati na tej srani:
http://www.engineeringtoolbox.com/press ... d_852.html
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Fu63N » 11.10.2013 7:16

Najlepša hvala za to povezavo.

Zanima me še nekaj .. v enačbi je uporabljen padec tlaka oziroma razlika v tlaku. Se pravi da je to v mojem primeru kar 6 bar? Torej dobim pri dolžini cevi 1m premera 10 mm pretok 8000L/min. Nekam dosti se mi zdi .. ali pač :)

Lep pozdrav,
Bojan
Fu63N
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a burgy » 3.12.2014 22:42

Pozdravljeni,

med iskanjem informacij o kompresorjih sem naletel na vaš forum.
Sem našel kar nekaj koristnih informacij, vendar še vedno ne vem kako naj se odločim.

Mi lahko kdo svetuje prosim.
Rabim kompresro za polnjenje kamionskih gum na 9,5 bara in vijačenje s pnevmatsko udarno pištolo (1").

Odločam se med Abac batni in ingersoll Rand vijačni.
Za batnega se mi zdi da bo dovolj zmogljiv, za tega ingersolla pa nisem prepričan.
Se mi pa zdi, da v kolikor bi bil Ingersoll vijačni dovolj zmogljiv, se mi ga dolgoročno bolj izplača kupit čeprav je cena x 2.

Spodaj pa so specifikacije obeh modelov.

Abac batrni:
Način delovanja: oljni
 Število stopenj: 2
 Število batov: 2
 Št. vrtljajev: 1300 minֿ ¹
 Prenos motor - glava: jermenski
 Sesalni pretok: 1.210 l/min
 Efektivni pretok: cca. 850 l/min  Max. tlak komp.: 11 bar
 El. motor: 7,5 kW
 Priključna el. nap.: 400 V
 Tlačna posoda: 270 l
 Intermitenca: S3-70 (7 min ON / 3 min OFF