STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako čim bolj VARNO delati z obdelovalnimi stroji?

Kako čim bolj VARNO delati z obdelovalnimi stroji?

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Kako čim bolj VARNO delati z obdelovalnimi stroji?

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 26.9.2008 21:44

Pozdravljeni,
vem da bom malo težje zaspal pa sem zdajle odprl še tole temo :wink:

Prijatelj mi je poslal tele slike (slike so grozne) http://www.b0g.org/wsnm/articles/This+Is+Twisted nesreče, ki se je zgodila v Avstraliji. Pred parimi urami sem pa ravno stružil tako, da me je kar malo "streslo" :-?

Pa sem začel malo razmišljati kako zagotoviti čim večjo varnost pri delu s stroji na katerih se kaj vrti. Saj so tista varnostna navodila..., samo kaj pa bolj praktičnega.

Pa bi me zanimalo kakšni so kaj praktični predlogi kako se paziti pri teh strojih, ker hitro lahko pride do kakšne nepazljivosti, posebej, če imaš v glavi še kakšne mere...

Glede obleke mislim takole:
-kadar je toplo hlače ter majico s kratkimi rokavi zataknjeno za hlače
-kadar pa hladneje pa kombinezon spodaj pa kakšen bolj oprijet pulover, ki ima na zapestju stisnjene rokave. Rokavi kombinezona pa na zapestju narejeni na gumb, tako da če bi kje kaj zagrabilo, da odpne gumb in se rokav tako "reši"
- vse razne vrvice, ki visijo od obleke pa porezati

-prej me je najbolj skrbelo, da bi ob zagonu pozabil ključ v vpenjalni glavi - ali ima kdo kakšno pametno rešitev

Prosim, če malo dodaste še nevarnosti, ki jih opazite vi in pa kakšen varnostni ukrep...

Hvala!
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pzagar » 27.9.2008 12:42

Mogoče še:

- pospraviti nakit: prstani, verižice, zapestnice,...
- speti dolge lase
- uporaba kvalitetnih varnostnih očal

Indirektna varnost:
- čiščenje stroja
- redno vzdrževanje stroja in opreme
- kvalitetna osvetljava na delovnem mestu
- normalni delovni pogoji (toplota - da pozimi ne nosiš bunde,...)
The art of simplicity!
pzagar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 27.9.2008 15:28

Varnostne tipke za trenutni izklop stroja na zlahka, z eno ali drugo roko dosegljivih mestih, raje več kot ena sama; mogoče z aktiviranjem zavore - če jo pogonski elektromotor ima? Vrteči se deli (z motorjem vred) imajo pri velikih hitrostih tudi po izklopu še precej energije za navijanje rokava...
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Herminator » 27.9.2008 15:40

Glede ključa v amerikanki pa...imam jaz neki časa že napol razvito eno rešitev...bom poskusil na hitro dokončat pa jo predstavim :) Namreč meni je že letel ta ključ mimo glave...na toleranci H7....tako da sem hitro nekaj začel v tej smeri delati :wink: :-?
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maxs » 27.9.2008 16:22

hehe v tolaranci H7 mimo glave tota pa je izvirna.

Ja ključ pa bi mogo nenak tak bit naret da če ga nena z roko držiš v glavi, da sam vun pade, recimo da bi bla kaka vzmet taka bolj rahla in če nebi držal ključa z roko v glavi bi ga tista vzmet porinla ven in bi pado po tleh ker pa ko pade še zraven malo zaropota pa vsekakor čuješ da je nekaj padlo. boljši da prej pade ko potem ko se zavrti, če že more past.

Slika
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Herminator » 27.9.2008 18:51

Ja točno tako, nobena umetnost, samo jaz sem naštudiral bolj zakomplicirano varianto :D in sicer...sistem kemičnega pisala, ampak brez zatika. Nekako takole da je zunaj večja cev, notri manjša os, katera na koncu ima obliko ključa za amerikanko na vrhu pa ročaj, ki ima spodaj še eno ročko da potem samo takrat ko držiš za ročaj lahka delaš oz nastavljaš čeljusti, kakor pa izpustiš ključ pade samo dolj, ker se nastavek zaradi sile vzmeti skrije nazaj v cev.

Hitro na hitro povedano...mislim da princip dovolj jasen....to bi se dalo izdelat skoraj vsepovosod kjer je stružnica pa pila v delavnici :lol:
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BANE » 27.9.2008 19:10

Da ne bo odkrivanje tople vode.

Zadeva z kljucem je enostavna resena z vzmetjo.

In sicer tako, da je na kljuc nataknjena vzmet ki sega tudi preko stirioglatega dela.
Ce zelimo kljuc natakniti potem moramo vzmet premagati ce pa ga spustimo vzmet izvlece kljuc ven in to je to.

Podobno je narisal max le da je njegova ideja neuporabna saj bi bilo zaradi vzmeti manj kluca v oprijemu.
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 27.9.2008 19:33

BANE napisal/-a:Da ne bo odkrivanje tople vode.

Zadeva z kljucem je enostavna resena z vzmetjo.

In sicer tako, da je na kljuc nataknjena vzmet ki sega tudi preko stirioglatega dela.
Ce zelimo kljuc natakniti potem moramo vzmet premagati ce pa ga spustimo vzmet izvlece kljuc ven in to je to.

Podobno je narisal max le da je njegova ideja neuporabna saj bi bilo zaradi vzmeti manj kluca v oprijemu.

Tole je pa super ideja :D Samo malo je problem za takrat kadar je treba povsem odpreti ali zapreti glavo, ker bi bilo zaradi pritiskanja ključa v utor treba obračati samo po pol kroga, če pa vzmeti ni se pa lepo vrti z enim prstom...
Mogoče bi bilo kaj praktičnega v kombinaciji vinte in ključa...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maxs » 28.9.2008 18:07

no sicer so vse to mehenaski principi, ker pa danes živimo v svetu čipov in elektronike se pa seveda da zelo eleganto tudi tako rešit.

Na koncu ključa je stikalo in če je kjuč v glavi je stikalo vklopljeno, in posledica stroj ne štarta torej glava se ne zavrti če vklopimo, če ključa ni not stikalo izklopljeno in glava ko pritisnemo stikalo ali ročko za vklop se zavrti.

seveda je pa zadeva dražja in potrebno je tudi nekaj več znanja za realizacijo.

Vsaka ideja ki ti prinese novo idejo, ki je boljša od prve ni neuporabna ideja, ker če nebi blo prve ideje potem tudi nebi blo boljše od prve.

Torej vsak ki bere tale prispevek naj proba izboljšat in dopolnit koncept delovanja, in po 30 objavah bo zadeva izpopljena, ker se bo vsak še sigurno kaj boljšega spomno na račun že obstoječih idej.

Pol pa zadevo patentiramo pod logotipom strojništvo.com pa je toto

heheheh

LP
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 28.9.2008 18:27

Tole v smeri stikala sem že sam razmišljal, samo potem je takoj kabel, ki otežuje delo s ključem, pa še kam se lahko zatakne in potem ključ spet leti po zraku :-?

Mogoče bi bila boljša rešitev taka, da mora ključ stati v nekem podstavku kjer bi bilo stikalo, šele potem je mogoč zagon stroja, samo kdo bo pa vedno dal ključ v tisti nastavek :roll:

Pomojem bo tale zadeva z vzmetjo še najboljša, samo malo predelan ključ na obliko vinte... ko bom imel čas bom malo zrisal pa boste pokomentirali...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kolumb » 28.9.2008 19:46

Pri ključu ni Amerike za odkrivat. Še nisem videl varovanja za ključ. Verjetno ga ne delajo, ker se to človek preprosto navadi.

1. Možakarja, slike iz prvega posta, je verjetno zagrabilo za rokav. Za tak dogodek je velika možnost, če hočeš z roko/kleščami odstraniti navite ostružke z obdelovanca. Ostružek zagrabi rokav, rokav naredi prvi ovoj okoli obdelovanca, in če imaš smolo ne moreš več "zukniti" s telesom, da odtrgaš rokav.
2. Na stružnici namontiraš zaščito okoli stružne glave. Zaščita je namenjena predvsem preprečevaju špricanja okoli stroja (+ večji obrati, + večja produktivnost). Uporabna je tudi kot zaščita ob nenadni potegnitvi daljših ostružkov z vodil na obdelovanec, ter ko jo zapiraš te zmoti-opozori pozabljen ključ v glavi.
3. Ključ z vzmetjo je "blesava"(že omenjeno v postih). Nikomajstova ideja ni slaba. Lahko bi jo dodelal z tehtnico, ki bi jo imel na odlagalnem mestu ključa (npr. ključ teže 400g, +420g=1, -420g=0). Tehtnica bi morala imeti še reset oz. setup tipko, ker na tako najbližje odlagalno mesto odlagaš tudi pilo, "posnemalec", že izdelane kose, ...
4. Ne kupovati strojev z elektro-magnetno sklopko. Bolj nevarni in manj praktični.
5. Ne nosi puloverja(volna). Hitreje zagrabi in kasneje se strga.

LP!
kolumb
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kolumb » 28.9.2008 20:05

PS iz moje 5. točke.

Poglej še enkrat 2. sliko iz prvega posta. Rdeča majica se vidi, kot da bi bila druga plast navitja.

LP!
kolumb
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 28.9.2008 20:14

kolumb napisal/-a:4. Ne kupovati strojev z elektro-magnetno sklopko. Bolj nevarni in manj praktični.

Zakaj so nevarni taki stroji? Manj praktični pa pomojem samo pri rezanju navojev...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kolumb » 28.9.2008 20:46

Zakaj so nevarni taki stroji? Manj praktični pa pomojem samo pri rezanju navojev...

Ker imaš trenutni zagon glave. Lahko še pomika (vklop pomika-3. oseba, navoj)

Praktičnost:
1. Navoji
2. Zavaljanje materiala za doseg gladke površine.
3. Pozicioniranje stružne glave.
4. Odvitje špirale ob zelo lahnem/mehkem vpretju kosa, kar ima za posledico izmet kosa.

Verjetno še kaj, pa mi trenutno ne kapne.

LP!
kolumb
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kolumb » 28.9.2008 20:48

5. Izjemne mase kosov ob prehitri prestavi.
6. Opletanje kosov.

LP!
kolumb
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov