STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ploščato jeklo boljše kvalitete

Ploščato jeklo boljše kvalitete

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Ploščato jeklo boljše kvalitete

OdgovorNapisal/-a Gost » 14.12.2004 13:04

Pozdravljeni

Nujno bi rabili ploščato jeklo 30x4mm za poboljšanje oz. površinsko kaljenje ali podobno. Material bi rabili, da bi po njem tekli ležaji pri velikih obremenitvah. Ploščato jeklo je prislonjeno na rezkano obdelano podlago.
Sedanji profil mogoče malo spominja na vzmetno jeklo??
Upam, da ima kakšen bralec že izkušnje s tem.

Lep pozdrav.

Peter
Gost

OdgovorNapisal/-a stbe » 18.12.2004 13:59

Mi uporabljamo kaljeno ploščato jeklo.

Nekaj od tega smo dobili tudi na BUSCOTRADE Trzin, večino pa iz uvoza.

LP
STBE
stbe
Strokovnjak
Strokovnjak

Za Petra

OdgovorNapisal/-a orodjar-konstruktor » 2.1.2005 7:11

Peter,

če je plošča dovolj lahka jo pritisni na brus in boš takoj vedel kakšen materijal je. Če je vzmetno jeklo bo iskra taka kot, da bi prižgal iskrivo kresničko na božičnem drevescu.
Svetujem ti pa, da vzameš materijal W1.2343 (Č 4751) kaljeno na 52-54 Hrc
LP Franc
orodjar-konstruktor

Za Petra

OdgovorNapisal/-a orodjar-konstruktor » 2.1.2005 7:14

Peter,

če je plošča dovolj lahka jo pritisni na brus in boš takoj vedel kakšen materijal je. Če je vzmetno jeklo bo iskra taka kot, da bi prižgal iskrivo kresničko na božičnem drevescu.
Svetujem ti pa, da vzameš materijal W1.2343 (Č 4751) kaljeno na 52-54 Hrc
LP Franc
orodjar-konstruktor

OdgovorNapisal/-a Tomaž L. » 4.1.2005 14:41

S tem povezano vprašanje...

Se res pri nas nikjer ne da dobiti kakšnega enostavnega ogljikovega jekla v smislu C75, C80, C105, 1075, 1095, OC80, OC100 (Ravne)...?? Po mnogih mnogih poskusih sem prek Merkurja končno dobil edino C60, za ostalo so me pa samo hecno gledali. Čudno se mi pa zdi, ker je nekaj takega jekla bilo vsaj včasih v proizvodnem programu na Ravnah. Bi se res moral obrnit direktno na železarno, da bi dobil par bogih kosov takega jekla??
Tomaž L.
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Miha » 5.1.2005 1:17

Jaz sem pred kratkim iskal cevi in druge polizdelke iz jekla AISI 4130 in 4340 in sem bil prav tako deležen debelih pogledov. Sicer pa to jeklo sploh ni neka eksotika ampak zelo pogoosto konstrukcijsko jeklo v avtomobilski in letalski industriji.

Kolikor se spomnim sem to jeklo našel edino pri Berohi iz Slovenj Gradca. Samo bi ga moral naročiti ogromno količino. (Rabil pa sem samo kakih 100kg)

Kako pa je pri nas z boljšimi aluminijevimi zlitinami? (6061, 7075 ipd?) Ali pa recimo magnezijeve ali titanove zlitine? Je kaj takega sploj dobavljivo v sloveniji? Te bi pa iskal v kosih za frezanje in struženje.
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Tomaž L. » 6.1.2005 10:15

Kolikor jaz vidim zadeve, je problem v nizkem povpraševanju. Edina šansa za take nabave je, da se skupaj dobi več ljudi, ki rabijo enak material, da se potem nabere večja količina in se stvar splača uvoziti oz. naročiti. Pa še potem je velik problem z dimenzijami itd.

Sem pa zadnjič klical na Ravne. Pri njih se da v maloprodaji dobiti vsa jekla iz proizvodnega programa (ampak le v nekaterih dimenzijah). So zelo prijazni in vsaj vejo, za kaj se gre. Kontaktna oseba g. Pavše, (02) 8707 227.
Tomaž L.
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost