STROJNISTVO.com • Poglej temo - Fino peskanje majnih lukenj.

Fino peskanje majnih lukenj.

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Fino peskanje majnih lukenj.

OdgovorNapisal/-a toolmaker » 22.2.2012 15:26

Pozdravljeni,
imam večjo težavo z hrapavostjo lukenj. Imam erodirane luknje fi 0,5 in 0,6, globine 8mm ki so enostavno pregrobe in mi izdelke, ki jih ta naprava dela poškoduje. Poskušal sem s poliranjen s posebnimi iglami in z brusno pasto, ki sem si jih sam naredil.
Pa žal ni uspeha.
Zato se obračam na vas.
Nekdo mi povedal, da obstaja fino peskanje s katerim bi se mogoče hrapava površina pogladila.
Gre pa za kaljen material 1.2379.
Mogoče ve kdo se ukvarja s tem?
Za vsak nasvet ali kritiko bom hvaležen.
Lep pozdrav.
toolmaker
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 22.2.2012 16:54

Pomojem bi bila težava v tem, da se površina ne bi speskala. Enkrat smo imeli podobno težavo (sicer običano peskanje, ne fino) ker ni bilo mogoče peskati pravokotno na površino, pa je bil izdelek nek magnet, tako da kaljeno jeklo močno dvomim, da bi se kaj speskalo z vzporednim curkom na površino.

Ste se že kaj pozanimali kako bi uspelo z elektropoliranjem? Čeprav mislim, da v luknjah(sploh tukaj kjer je tako razmerje globina/premer) tudi ni učinkovito. mogoče vprašajte tukaj (ko smo iskali ponudnika je uspel zagotoviti najboljšo obdelavo sicer zahtevnega nerjavečega jekla): http://www.tigmag.net/dejavnost.html

Mogoče bi bila rešitev tudi ta, da se naredi puše/vložek s skoznjimi luknjami (kolikor imam izkušenj je veliko lepša površina prišla iz žične erozije), ki jih bo lažje sploirati kot slepo, vse skupaj se lahko naredi iz surovega materiala. Spolira in nato zakali v zaščitni atmosferi...
Mogoče bi se vložke lahko naredilo iz že kaljene plošče, čeprav je res majhna luknjica za poliranje.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Fino peskanje majnih lukenj.

OdgovorNapisal/-a Bud » 22.2.2012 19:49

Peskanje - udar zrn mora biti blizu pravokotnosti na površino, tko da ne verjetno ne bo šlo.

Dej priloži skico.
A je možno zadevo kako drugače izdelat,žična erozija, delni vložki spodaj,delitev oblik, bi blo fajn videt....?

Aja, kak finish pa je luknja z erozije, VDI ali Ra je ____?

Je možno da govorimo o žični eroziji, ker 0.5 globine 8mm je kar divje na potopni...?
Bud
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a toolmaker » 23.2.2012 19:04

Pozdravljena,
najlepša hvala za odgovore.
Ja res je malo premalo sem definiral luknjo in celoten del. Žal vama ne morem pripeti skice, ker je skener "stavka".
Takole je, gre za manjši del velikosti 30 x 50 x 18. V bistvu je že gotov, problem je, da se je elektroda pri potopni eroziji obrabila in v globini kjer se fi1 in 0,66 srečata se je oblika iznakazila.
Deli ki tečejo skozenj zatikajo.
Zakaj tega nisem delal na žični eroziji pa enostavno zato, ker je luknja kvadratne oblike 0,66 v globino 5mm, ostalo pa je sprostitev fi 1. In težava je prav v tem prehodu zato sem pomislil na peskanje. Naredil sem si posebne igle in z brusno pasto nekaj čaral, pa žal...
Bud ideja z delitvijo se mi zdi idealna, delil bom točno kjer je prehod, da bom lahko poliral.
Neke zahteve o hrapavosti ni samo, da gladko teče.
Nicomajstr, vložki žal ne pridejo v poštev, ker je medosje 3mm med posameznimi oblikami.
Bomo vidli kaj se bo zgodilo, ob prvi priliki vama pošljem sliko elektrodo in izdelka.
Za enkrat hvala za pomoč.
Upam, da bo letos kakšno srečanje, da vama plačam kak pir.
Lep pozdrav
toolmaker
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a probiker » 12.8.2012 18:22

Nudim peskanje večjih konstrukcij, avtomobilskih kletk, kmetijskih strojev in tako dalje, velikosti do 6m, kot tudi manjših mehanskih delov, platišč in tako dalje.
kontaktirajte na 040-755-301, ali mali.dirkac@gmail.com
probiker
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov