STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vpenjalna glava na univerzalni stružnici

Vpenjalna glava na univerzalni stružnici

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Vpenjalna glava na univerzalni stružnici

OdgovorNapisal/-a Tomos_Rider » 27.1.2014 22:06

Dober dan!
Mene pa zanima sledeče na stružnici sem razstavil vpenjalno glavo, da bi jo očistil(˝pakne˝ sem pobral dol) in zdaj nevem kako jih moraš dati nazaj sicer vem kako se jih da notri samo ko vrtiš zobnike ne pridejo enako skupaj po dve prideta enako skupaj tretja pa ne pa še tiste dve nista v istem položaju.˝Pakne˝ sem dal po številkah nazaj, gre pa za 3 čeljustno vpenjalno glavo.Katere zobnike moraš vrteti da pridejo enako skupaj te pakne?.Stružnico imam šele 3dni in sem novinec. :D
Tomos_Rider
Pripravnik
Pripravnik

Re: Vpenjalna glava na univerzalni stružnici

OdgovorNapisal/-a vili » 27.1.2014 23:55

uf ta bo težka: najprej daj v glavo čeljust št. 1, čeljust mora sesti v "navojnico" spirale, vrti ključ in ko vidiš v praznem žlebu, da pride začetek spirale zavrti malo nazaj, da se začetek spirale skrije in vstavi čeljust 2, enako ponoviš za čeljust 3, če imaš pa morda odtrgan notranji zob na eni od čeljusti pa zavrti spiralo še za ne vrtljaj preden vstaviš čeljust, če je zob zlomljen na čeljusti 1 vstavi najprej čeljust 2 nato 3 in nazadnje 1 in mora klapat, pa veliko zadovoljstva, pa se še kaj oglasi, poslikaj čeljusti zobe in prilimaj, da vidimo, običajno so tudi žlebovi oštevilčeni, če niso, vstavljaš čeljusti v nasprotni smeri urnega kazalca, vsaj mislim, da je tako
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 28.1.2014 0:09

Nisem dobro razumel za kakšno glavo gre, če gre za glavo z arhimedovo spiralo, ima spirala na hrbtni strani stožčast zobnik, kateri vrti vse tiste tiste zategovalne zobnike hkrati.

Če imaš na čeljustih številke gredo noter v zaporedju 1, 2, 3, jaz delam nekako tako:
-vrtiš poljuben zobnik na glavi, dokler ne opaziš začetka spirale, da gre mimo,
-zavrtiš malo nazaj, toliko da gre tudi začetek spirale nazaj,
-vstaviš čeljust številka 1 in zavrtiš nekoliko naprej, da spirala zagrabi čeljust
-zavrtiš glavo in se prestaviš na naslednji zobnik oziroma utor čeljusti, kateri je na vrsti, da začetek spirale pride mimo,
-spet vrtiš da pride začetek spirale mimo in malo nazaj,
-vstaviš čeljust številka 2, zavrtiš malo, da jo spirala zagrabi,
-se prestaviš na naslednji utor in vstaviš zadnjo čeljust.

Ko boš par krat poskusil se boš smejal...

Če pa slučajno ne najdeš oznakih na čeljustih, se pa jih položi vzporedno skupaj in gledaš katera ima "ozobje" najbolj naprej je prva in tako dalje.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lepljiviavto » 28.1.2014 5:36

Pozdravljeni je pa možno tudi da je na kaki pakni odlomljen kakšen zob pa ne bo nikoli štimalo, če je daš tisto pakno en obrat pozneje noter LP
lepljiviavto
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tomos_Rider » 28.1.2014 15:26

Sem zrihtal hvala vam sem malo mislil in se mi je zdelo da moras dajat enega pa po enega notri ko se se spomnim iz sole ko nam je ucitel kazal tako da se enkrat hvala :-D :-D
Tomos_Rider
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov