STROJNISTVO.com • Poglej temo - "Scrapers for wood"?

"Scrapers for wood"?

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

"Scrapers for wood"?

OdgovorNapisal/-a Bartalmay » 5.6.2014 9:42

Zivijo vsem, upam, da sem na pravem forumu :)

Iscem tole orodje spodaj (glej link), v anglescini se rece Scrapers, v slovenscini pa zal ne vem (ni strgulja, ali pac?) - a kdo ve, ce se da to kupiti kje v Sloveniji (oz. Ljubljani)? Sem vprasal v Bauhausu in pac teh trgovinah, a noben sploh ne ve, kaj to je, kaj sele da bi imeli...

Takole nekako zgledajo: http://www.mikestools.com/520-5510-Two- ... -of-3.aspx in http://www.traditionalwoodworker.com/3- ... /520-5510/

Rabim vsaj tistega ovalnega, ker moram zgladit fine zaobljene kote, smirglpapir pa tja ne seze, oziroma je muka jezusova, da dosezem to, kar hocem :D

Hvala!
Bartalmay
Novinec
Novinec

Re: "Scrapers for wood"?

OdgovorNapisal/-a uros99 » 5.6.2014 11:27

Nisem še kaj podobnega videl v praksi, bi pa rekel temu oblič (čeprav to ni čisto klasičen izraz).
Svetujem pa ti, če poznaš kakšnega strugarja, strojnika, inženirja, eventuelno učitelja, ki uči tehnični pouk ... pa ga povprašaj, če ima kakšen ostanek inox pločevine doma, pa če ti jo lahko s fleksarico pobrusi.
Model za obliko pa narediš najlažje po principu MS Paint (oz. Slikar) - natisneš na list in nalepiš direktno na pločevino z lepilom.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gricko » 5.6.2014 13:47

Dejansko je to, kar ti rabiš mizarsko strgalo.
Žal pa ne vem, kje bi kupil takšnega kot na sliki....

Tukaj je samo pravokotno:

http://www.unitul.si/orodja/mizarski-pribor.html
gricko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 5.6.2014 14:44

pozdravljen

poišči nekoga ki ti bo izrezal iz kakšne stare krožne žage in nabrusi na ploskovnem brusilnem stroju
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 5.6.2014 14:54

Pozdravljen,
če te prav razumem, potrebuješ strgalo ( delaš z negativnim razalnim kotom - upam, da sem se prav izrazil). Moj oče je nekoč gladil lesene štile z "glaževno". Tudi sam sem že gladil hrast z bočnim delom dleta.
Te stvari lahko narediš v stilu kot so omenili že prej, ne vem pa zakaj ne naročiš na linku, katerega si priložil; druge rešitve bodo dražje. :wink:
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.6.2014 7:06

Kot je predlagal Igorb, izdelaj iz starega žaginega lista (krožna žaga ali iz lista tračne žage za rezanje hlodovine).
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 6.6.2014 20:15

Če rabiš kaj malega vzemi glaževino, kakor je rekel Kranjčan.
Kakor se jaz spomnim šolskih dni, se te zadeve ne brusi ampak se konico deformira tako, da tanjšo in mehkejšo pločevino pritisneš pod kotom 90° ob tršo palico. Tako na koncu jeklo potisne ob stran in dobiš strgalo. Uporaba starih žaginih listov, kot so ti svetovali, ne bo prava izbira, saj so predebeli in preveč trdi. Razen če ga razkališ in stanjšaš seveda. Vzemi prvo mehko jekleno pločevino 0,2-0,3 mm in boš videl. Ali v BauBau kupi poceni fleksibilno gladilko za kitanje in si jo prikroji po svojih željah.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 9.6.2014 20:21

Jaz sem to ze kupil v baubau.
Drugace se to naredi iz tenke plocev8ne kako se nabrusi si poglej na youtube. v osnovi drgnes plocevino ob stango
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 9.6.2014 22:11

sam imam to narejeno iz lista tračne žage za hlodovino. nabrusi se kar na pilo, potem pa še nekajkrat po kamnu (imam 90° šablono). Boljše kot vsak "šmirgel" če znaš uporabljat.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov