STROJNISTVO.com • Poglej temo - Iz pile dleto za lesno stružnico

Iz pile dleto za lesno stružnico

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Iz pile dleto za lesno stružnico

OdgovorNapisal/-a ilboy » 25.8.2014 12:49

Zanima me,če bi se dalo uporabiti pile za železo za dleta,ki jih rabim za lesno stružnico.Doma imam namreč veliko pil,ki so že izrabljene,namenska dleta so pa zelo draga.Sprašujem namreč,če bi material odgovarjal za ta namen.Zbrusil bi jih po svojih potrebah.
Ženska je kot šporhet, dobr je da ga maš, da bi ga pa sabo vlaču pa glih ne zgleda
ilboy
Sodelavec
Sodelavec

Re: Iz pile dleto za lesno stružnico

OdgovorNapisal/-a jaka23 » 25.8.2014 14:57

Jaz sem jih že par naredu pa zadeva funkcionira... sicer pa če jih imaš ogromno naredi test :)
jaka23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 26.8.2014 5:53

Samo pri brušenju pazi, da ne pregreješ materiala, še posebej prvič, ko jih brusiš v obliko. Pa brus mora biti drugačen kot za dleta. Se takoj vidi, če brus "reže" ali bolj polira in segreva brušen material.
Kote brušenja pa kopiraš po obstoječih.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ilboy » 26.8.2014 12:19

Najlepša hvala za odgovore.Najbolj me je skrbelo glede materjala pa vidim da se bo obneslo.Je pa to majhna home made stružnica,ki jo uporabljam za razne okrasne stebričke in simse na starih urah,ki niso kompletne.
Ženska je kot šporhet, dobr je da ga maš, da bi ga pa sabo vlaču pa glih ne zgleda
ilboy
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 28.8.2014 8:34

Imam najmanj 100 let staro avstrijsko uro (še vedno teče) in ji manjkajo okrasni struženi simsi. Kakšen les je primeren za te okraske, ne prepoznam iz česa je narejeno originalno leseno ohišje.
Pozdrav
Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 28.8.2014 20:10

čiro1950 napisal/-a:Imam najmanj 100 let staro avstrijsko uro (še vedno teče) in ji manjkajo okrasni struženi simsi. Kakšen les je primeren za te okraske, ne prepoznam iz česa je narejeno originalno leseno ohišje.
Pozdrav
Čiro

Na pamet mi pade črna jelša in hruška. Malo poglej tule: http://www.cpi.si/files/cpi/userfiles/L ... _VRSTE.pdf in glej pri mehanski obdelavi "se dobro struži"
Če imaš kak kos odrezanega lesa, lahko pribljižno uganeš vsaj barvo, če ne vrsto lesa.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ilboy » 1.9.2014 14:37

Kolikor je meni znano so ohišja in okraski starih ur večinoma izdelani iz orehovine,vsaj pri mojih štirih urah,ki so vse stare čez sto let je tako
ilboy
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov