Potrebujem strojnika z štajerskega konca za izdelavo 25mm ripne na osovini, na katero bi rad nataknil utorno pušo 26x32x60 .Zunanji fi je 52mm. Rad bi si izdelal pripomoček za izdelavo štirikotnih lukenj na principu knakerja in potrbujem ročico za pomik gor-dol vedno v najboljšem dosegu roke. Še povezava. http://www.liales.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=113
tele ripne so standardizirane po DIN 5481 in 5480 Glede na obliko zoba. Sam bi kupil že izdelan kos pri haberkornu ali ulmerju, in ga pritrdil na gred s krčnim nasedom.
No sem si že ogledal zadevo in prišel do zaključka, da bomo naredili samo zagozdo in trikrako ročko kot pri vrtalnem stroju. Na tak način bodo morale biti ročke krajše in močnejše, me malo skrbi sila z katero bom lahko to dvigoval prek zobnika fi 81mm. Vsa ta zadeva ima 72 kg in bom verjetno moral uporabiti plinske vzmeti, poleg tega še upoštevati trenje lastovičjega vodila katerega dolžina je 300mm. Hudič je ,če se spraviš nekaj delat pa ne poznaš osnov strojništva. Tu ste eni pravi mački in vas prav občudujem na kaj vse pomislite pri problemih drugih.
"krčni nased" je ena od nerazstavljivih zvez v strojništvu in je, da nabiješ čep v nekaj manjšo luknjo kot je premer čepa (tako na pamet kaki dve , tri desetinki, odvisno od premerov pa še odmarsičesa, se mi sedaj ne ljubi...), lahko na hladno "zaprešaš" ali pa "luknjo" segreješ in vtakneš vanjo čep in, ko se ohladi zgrabi, da ne gre več narazen
Nam nove teme odpiral, to so namerili ripne na osovini, pa me zanima, če to slučajno ustreza kakemu standardu, al je kaj izvenserijskega, če se da iz tega razbrat slučajno?! Nism strojnik po izobrazbi, s temi ozobljenji se pa tu pa tam srečam, mogoče enkrat na leto. To bi rabo nekaj porezkat, pa ne vem najbolj, kako bi definiral ozobljenje mer puše, ki pride na to osovino...