STROJNISTVO.com • Poglej temo - Merilna letev

Merilna letev

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Merilna letev

OdgovorNapisal/-a logarmitja » 1.11.2017 13:05

Pozdravljeni,
Doma imamo tri stružnice znamke Potisje, vse opremljene z merilninm sistemo Iskra.
Na eni od stružnic smo imeli problem z letvijo in smo jo sedaj zamenjali z popolnoma novo letvijo Iskrta tgm1800 dolžine 2540mm. Letev sem zmontiral po navodilih in jo v celoti premeril z merilno urico in je postavljena v desetinko natančno (dovoljena odstopanja so 3 desetinke milimetra).
Sedaj sem ugotovil, da mi letev na dolžini 2000mm odstopa 4mm , to sem ugotovil prek kolesa na suportu. Nato sem kontroliral ostali dve stružnici in imam prav tako na 4000mm odstopanje 9mm in na drugi 2000mm je odstopanje 2mm. Vse letve delujejo na natančnost 0.01mm.
Zanima me, če je že imel kdo podoben problem, oz kako bi lahko stvar popravil.
logarmitja
Pripravnik
Pripravnik

Re: Merilna letev

OdgovorNapisal/-a dakomat » 1.11.2017 15:41

Ti bi že kar popravljal?? Pa veš točno kje je napaka?? Laže letev ali kolo na suportu?
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a logarmitja » 1.11.2017 17:30

Bi, če bi bi sposoben oz, če bi bilia napaka z moje strani ampak je nova letev postavljena znotraj tolerančnega območja. Kolo ne laže, ker sem 1000mm dolgo pomično merilo naslonil v stružno glavo in ga s suportom potiskal in so se mere na kolesu in pomičnem merilu uskladile. Posumil sem še na prikazovalnik in ga bom zamenjal z drugim, vendar me moti, ker so se napake pokavile na vseh treh strojih. Bom pa vsekakor kontaktiral v Iskro za kakšno razlago.
logarmitja
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dakomat » 1.11.2017 18:01

Na ostalih strojih je bilo od začetka ok??
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 1.11.2017 18:25

Ali je po celi dolžini enaka napaka? (Na vsake pol metra)
Možno, da je v napravi napačno vnešen podatek ločljivosti merilne letve. Če ima prikazovalnik (potopek bi moral biti v navodilih) možnost prikaza števila impulzov, potem pomakneš suport za določeno razdaljo, ki jo kontroliraš npr. kot omenjeno s pomičnim merilom. Iz tega lahko dobiš povprečno velikost impulza, ki jo lahko nekako vneseš v prikazovalnik.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 1.11.2017 20:00

verjetno ima Zodiac prav letev ima določeno število impulzov na mm,potem kalibriraš prikazovalnik.
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 1.11.2017 23:41

Kalibracija... to sem hotel napisat :)
Mogoče najprej prekontroliraš še drugo os in potem zamenjaš konektorja osi.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a logarmitja » 2.11.2017 8:19

V začetku nisem bil pozoren na mere na taki razdalji in nisem prepričan ali je bilo ok ali ne. To sem opazil sedaj, ko se mi je na letvi utrgal kabel in sem jo dal v Iskro na servis kjer so menjali celotno merilno glavo in sem letev zmontiral na stružnico in se je pojavil ta problem. Po pogovoru z enim od Iskrinih delavcev smo se odločili, da je verjetno problem v letvi in smo zato naričili novo, ki sem jo sedaj zmontiral, vendar je problem še vedno prisoten. In sem šele sedaj kontroriral ostali dve stružnici in videl da je povsod isto.
Prikazovalnik po x osi pokaže pravilno meritev. Je pa napaka enaka po celotni dolžini letve.
Prikazovalnik imam prav tako od iskere in sem ga prav tako dal na servis, ker mi referenčna tipka ni delovala in so menjali tipkovnico. Model imam pa NP30 oz na drugi stružnici NP20.
Ima pa prikazovalnik mižnost spreminjanja parametrov.
logarmitja
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dakomat » 29.11.2017 21:51

Pozdravljen! Ste rešili težavo?
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a logarmitja » 30.11.2017 17:04

Živjo,
Zadevo smo skupaj z Iskrinimi delavci odpravili.
V prikazovalniku smo imeli namreč napačne parametre
logarmitja
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov