STROJNISTVO.com • Poglej temo - ŽIČNA EROZIJA

ŽIČNA EROZIJA

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

ŽIČNA EROZIJA

OdgovorNapisal/-a japanepaz » 1.7.2020 10:41

PROSIM ZA VAŠE IZKUŠNJE GLEDE OBDELAVE Z ŽIČNO EROZIJO IN SICER ME ZANIMA SLEDEČE:

1. Ali se vam žica prepogosto trga in kakšno rešitev uporabite, da se to ne zgodi prevečkrat?
2. Ali ste tudi vi morali prirediti tehnologijo, ki je bila v stroju?
3. Ali mislite, da bi bila smotrna dodelava hardwera, kjer bi proces nadziral krmilnik in tako
optimiral odvzem na dejansko stanje?

KATERIKOLI OD VAŠIH ODGOVOROV, BO ZELO DOBRODOŠEL IN HVALA ZA ODGOVORE.

LEP POZDRAV JANEZ
japanepaz
Novinec
Novinec

Re: ŽIČNA EROZIJA

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 1.7.2020 12:10

Zdravo,

sicer nimam izkušenj iz žične erozije samo ti bom vseeno na 3. točko komentiral:

pri frezalnih strojih lahko nastaviš maksimalni navor ali moč za posamezno orodje. To načeloma pomeni da lahko spremljaš kaj se ti dogaja na stroju, vendar če nimaš ponovljivih delovnih procesov, kakor je pri serijski produkciji, je to samo varovalo stroja, ne pa dejansko sporočilo za lom orodja. Da dam primer, kaj mi koristi če sem dal max. obremenitev neke obdelave na x vrednost, če mam 90% obdelave globino odreza 5 mm, 10% pa 10 mm?

Kar hočem povedat, da v primeru da nimaš serijske produkcije, ne boš mogel nastavit parametrov s katerimi bi mašina sama spreminjale delovni proces. Enkrat boš imel linearni proces, drugič krožni gib, debelina obdelovanca se ti spreminja, material, ...

Da bi tak sistem obstajal na eroziji mi ni znano, vendar če obstaja, bo to najbolje vedel dobavitelj stroja/žice. Oni ti tudi lahko svetujejo kako povečat obstojnost žice.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 1.7.2020 13:23

Pozdravljeni
Jaz delam na Fanuc alpha 1iB, super stroj,luštn za delat....
Ja potrebno je prilagajati tehnologijo, največkrat delam tehnologija 4 rezi (1 grobi+ 3 porezovanja).
In največji problem je 1 grobi rez tam največkrat je problem trganje žice to rešim z ON / OFF time, se pravi pri nastavljanju tehnologije dam kakšno tehnologijo želim, material, debelina materiala, ali je šoba closed/ open... in ti nastavi tehnologijo katera je ok.. Ko pa začneš rezati in je problem če trga žico, (več vzrokov- ni raziglan kos, majhna površina dotika..)sem se navadil da off time iz npr 35 dam na 70 tudi 100 in ko mi začne rezati pa nekaj desetinkah reza začnem lepo zniževati off 70 - 60 - 50 -40 - 35 je bla default... če pa vidim da skače VOLTAGE pa spet malo povečam dostikrat je že 10 % v + dovolj...
Kot praviš da imaš težavo pri kaljenem jeklu debeline, mislim da je tu težava debelina- posledica slabše izplakovanje... kakšno imaš isplakovanje - šoba ti zaliva zgoraj in spodaj? ali imaš dovolj blizu šobe? kakšen flow - pretok imaš če ga lahko ga pojačaj..
Meni se je podobno dogajalo pri rezanju vložkov zadnji rez porezovanje in mi je metalo alarm in sem le prišel do tega da imam slabo izplakovanje (ker pri finih rezih mi je samo 1 šoba izplakovala in še tista je imela flow- 2 in je bilo premalo...)
Upam da bo kaj v pomoč.
Lp Marjan
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Accu500 » 1.7.2020 19:49

Če žico pogosto trga je mogoče tudi problem v elektrodah, ki jih je po moji oceni potrebno zamikati vsakih 30 ur rezanja, da prevodnost ne pade preveč. Sploh pri večji debelini materiala to prihaja toliko bolj do izraza in tudi hitrost rezanja je posledično slabša. Šobe so tudi lahko krive, če imajo preveliko luknjo in je pritisk za izpiranje preslab. Najboljše so s čim manjšo luknjo, jih je pa žal potrebno zamenjavati, če se reže 4-osno..
Drugače pa preprosto omejiš hitrost rezanja,do te vrednosti, da žiče ne trga več. Je najbolj ziher, sploh, če se ne mudi preveč :)

Tehnologija za obdelavo različnih vrst materiala bi pa verjetno morala biti v knjigi od stroja, kjer je navedeno katere parametre je potrebno spreminjati glede na vrsto materiala (gus, karbid so že verjetno taki...).
Accu500
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost