STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ojacitev aluminija

Ojacitev aluminija

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Ojacitev aluminija

OdgovorNapisal/-a Basmek » 23.9.2020 19:03

Pozdravljeni!

Na obdelovalnem centru uporabljam vecpaletni sistem z avtomatsko menjavo le-teh. Palete so iz AlZnMgCu1,5. In moj problem je da se s casom vpenjalna povrsina poskoduje, zato moram na vsake par mesecev na fino planati. Ker sem lenuh, razmisljam o kakem nanosu, oplascitvi ali povrsinskem poboljsanju.

Zato naprosam vas, brate (in kako sestro) po kovini, za kak uporaben nasvet. in vnaprej hvala za odgovore.

Lep pozdrav, Peter.
DEUS EX MACHINA
Basmek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Ojacitev aluminija

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 24.9.2020 8:23

Nekaj Al zlitin je možno toplotno obdelat (na žalost ti ne znam povedati katerih). Mislim da se jih samo žari na določeno temperaturo nekaj časa. (to sem pred leti videl v Cimosu, povedali so mi tudi konkretne temperature in vrsto zlitine, vendar je že predaleč nazaj). S tem se občutno poveča trdnost Al zlitine. Pri tebi je problem trdota površine, ker se ti naležna ploskev obrabi, poškoduje...Kolikor jaz poznam, je edina rešitev eloksacija (anodna oksidacija), ki ti bo tanko površinsko plast utrdila, vendar pri močnejših udarcih bodo spet poškodbe. Poskusiš pa lahko - po prvi obdelavi, pa boš videl.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 24.9.2020 11:58

Mogoče trdo kromanje??
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 24.9.2020 12:03

Trdo anodiziranje (trdo elkosiranje).
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 24.9.2020 12:45

Če Al v osnovi ni dovolj "trd", ne pomagajo prevleke. Eloksiranje, kromiranje, . . . pomaga samo proti obrabi in kemijski obstojnosti, mehansko je pa takšna plast pretanka da se ne bi Al deformiral pod obremenitvijo.
Če bi vedel, kakšen Al je, lahko resuješ z ustrezno toplotno obdelavo.
Zadnjič spremenil fikus_, dne 25.9.2020 7:10, skupaj popravljeno 1 krat.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Basmek » 24.9.2020 21:08

Hvala za odgovore. Bom poslal eno paleto na trdo eloksiranje in javim rezultat. Cez nekaj casa seveda.

Sem pa tudi razmisljal, da bi "utopil" 4 kaljene plosce (nalezne povrsine) in pocakal kak mesec, dva, da bi se te plosce "zasvasale" v Al. Kaka so vasa mnenja, bi to drzalo paleto pri (pol)grobem rezkanju? Stiri okrogle plosce fi 130mm pri paleti 300x300mm. Sredisca plosc bi bila na 180x180mm.

PS
fikus: material je AlZnMgCu1,5. Gre pa se mi samo za obrabo. Scasoma mi kaka mala spenica in prah poskoduje povrsino in potem vpetje ni vec "diht". To je moj problem
DEUS EX MACHINA
Basmek
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost