STROJNISTVO.com • Poglej temo - kitajska orodna jekla

kitajska orodna jekla

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

kitajska orodna jekla

OdgovorNapisal/-a orodnajekla » 7.10.2020 12:31

Zadnje čase se v Sloveniji pojavlja vedno več ponudnikov, ki nudijo kitajska orodna jekla.
Ni nujno, da so ta jekla slabše kvalitete, vendar pa obstaja precejšnja nevarnost, da v primeru kakšne reklamacije dobavitelj ne bo imel nobene možnosti kritja stroškov. Le ti pa so lahko zelo veliki.
Atesti za ta jekla so velikokrat v Nemščini ali Češčini.
Proizvajalci ali dobavitelji navedeni na atestih: CzechTOOLS, Oberste Beulmann, Acerostar, ENCOM
Dobavitelji, ki ta jekla nudijo: METAL CENTER - Ljubljana, ENCOM - Leibnitz, ACEROSTAR - Kladno
orodnajekla
Novinec
Novinec

Re: kitajska orodna jekla

OdgovorNapisal/-a kamenko » 7.10.2020 13:05

Mi že dolgo uporabljamo kitajska orodna jekla, tudi ko dobaviteljev ni bilo v Sloveniji.

Lahko rečem samo, da smo prihranili že ogromno denarja, reklamacij pa ni, kot nas skušaš prepričati ti.

Lep pozdrav
kamenko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 7.10.2020 17:14

kamenko napisal/-a:Mi že dolgo uporabljamo kitajska orodna jekla, tudi ko dobaviteljev ni bilo v Sloveniji.

Lahko rečem samo, da smo prihranili že ogromno denarja, reklamacij pa ni, kot nas skušaš prepričati ti.

Lep pozdrav

Ne vem katera orodna jekla sicer uporabljate. Vendar, moje izkušnje: Kitajska orodja za tlačno litje Al. (materjal MORA biti 1.2343 ali 1.2344) vzdržijo približno polovico manj kot orodja narejena v Sloveniji (tudi moja) izdelana iz Boehlerjevih, Udeholmovih pa prav tako Ravenskih jekel (po navedeni oznaki, pa še EPŽ oz. ESU). Tako da za neka orodja, kjer se v celi dobi litja izdelka-ulitka predvideva malo kosov (10, 30, morda 50000 kosov) se kitajsko orodje obnese, kjer so pa količine v 100 tisočih, pa je bolje na kitajce pozabiti. Pa ne misli, da imam kaj proti njim, tudi jaz nabavljam njihove rezkarje in sem zadovoljen.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 8.10.2020 6:38

kamenko napisal/-a:Mi že dolgo uporabljamo kitajska orodna jekla, tudi ko dobaviteljev ni bilo v Sloveniji.

Lep pozdrav

Tisto kar kitajc predstavi za cenovno ugodno orodno jeklo je včasih skoraj "surovo". Zelo zelo škrto z legirnimi elementi, posledično tudi orodje ni preveč super za daljše ciklično obratovanje.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 8.10.2020 7:23

je dejansko kdo naredil kemično analizo, vsaj z XRF pištolo?

Kar se kitajcev tiče imam predvsem izkušnje z nekaj stroji (ki sem jih sam uvažal) in trdokovinskimi rezkarji (WD). Ponavadi dobiš toliko kolikor plačaš :lol:

Kar se tiče orodnih jekel, ne vem, ker jih ne uporabljamo, ampak glede na uporabniško ime, bi rekel, da gre za užaljeno konkurenco. DRugače je pri nerjavnih jeklih, veliko sreče dobiti prirobnico ali zavihek, ki ni narejena na kitajskem, indiji ali indoneziji.
https://www.youtube.com/watch?v=bi8YhRY7xQk

ČE slučajno kdo ve, kje dobiti zavihke za leteže prirobnice, ki bodo dejansko mersko takšni kot so v standardu mi naj pove, ker jih še nisem videl...
Zadnjič spremenil borisk, dne 8.10.2020 7:41, skupaj popravljeno 1 krat.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 8.10.2020 7:33

borisk napisal/-a:je dejansko kdo naredil kemično analizo, vsaj z XRF pištolo?

Vidiš že po tem, kako je dovzetno za površinsko rjo pri enakih pogojih skladiščenja.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 8.10.2020 7:51

zanimiv postopek ugotavljanja kemične sestave, a to na reklamacijski zapisnik napišeš?

kaj pa delate pri vhodni kontroli? Pogledate če je paleta cela?
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 8.10.2020 20:52

borisk napisal/-a:zanimiv postopek ugotavljanja kemične sestave, a to na reklamacijski zapisnik napišeš?

kaj pa delate pri vhodni kontroli? Pogledate če je paleta cela?

Orodja ki smo jih kupovali od kitajcev so točno to kar plačaš. Ne vem o kakšni užaljenosti nad konkurenco govoriš, ker imamo izdelavo orodij popolnoma outsorce-ano. Mi s temi orodji samo delamo.

Smo pa dobro seznanjeni s tem kar kitajci ponujajo in vemo kaj pričakovat za nek budget. Ker se pogovarjamo o "šparanju" je na mestu da opomnim na osnovne metode varčevanja.

Če najdeš zanesljivega kitajca, ki gi je pripravljen narest POCENI kocko... Res ti naredi delujoče orodje, tolerance so not, vse dela ampak... s tem orodjem ti ne boš naredil serije milijon kosov.

Če hočeš orodje narejeno z vsemi detajli, kakšna toplotna obdelava jekel, kakšni nitridirani vložki, ekstra hladilni/temperirni kanali itd. te pa cena na koncu pride glih en tolk kot če bi dal delat orodjarju do katerega imaš max uro vožnje.

S kitajcem profitiraš kaj točno ? Nič. En dodaten logistični problem imaš, če TI delaš z orodjem in rabiš popravek/spremembo ali uveljavljaš reklamacijo.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost