STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrtanje globokih lukenj

Vrtanje globokih lukenj

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Vrtanje globokih lukenj

OdgovorNapisal/-a Baza » 8.1.2021 20:42

Pozdravljeni.

Zanima me s čim vrtate globoke luknje(cca 500mm).Sedaj vrtam globoke luknje z gun drills svedri.Vrtam predvsem 1.2312,1.2343,Ck 45... Na netu sem zasledil na strani od Walterja HM svedre, ki imajo do 10x večji pomik kot gun drills.(link:https://www.youtube.com/watch?v=n9RnTHl92aY)

Zanima me če ima kdo kakšne izkušnje kako se te svedri obnesejo?

Hvala
Baza
Pripravnik
Pripravnik

Re: Vrtanje globokih lukenj

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 8.1.2021 22:54

Pozdravljen,

s spiralnimi svedri se da globoko vrtat, vendar rabiš namesto puše pilotno izvrtino s krajšim svedrom. Minimalno vsaj 1,5xD, če pa je konkretno dolga izvrtina pa še 5xD. Spiralna izvrtina naj bo 2 stoti večja od namenskega premera. Pri nas smo imeli aplikacijo mislim da 70xD, kjer je zaradi taktnega časa bilo potrebno vrtat s spiralnimi svedri, glih iz razloga večjega podajanja. Zadeva sicer ni šla v prvo, problematično je bilo odvajanje špen, ker so se nam lepile špene (material: jekleni odkovek). Ne vem kaki premer svedra imaš, ampak boš potreboval kar konkretno pritisk skozi vreteno in po možnosti hlajenje z emulzijo. Ima pa tudi Kennametal spiralne svedre za globoke vrtanje.

Kar se tiče delovnih režimov mislim da je rezilna bila nekje 80 m/min rezilne , podajanje na zob pa odvisno od premera svedra ampak nekje med 0,1-0,16 mm/z. Iz izvrtine smo šli podobno kot z gun drillom, torej z manjšimi vrtljali.

Kdaj pa uporabit spiralne svedre je pa čisto odvisno od vaših potreb, predvsem po toleranci cilindričnosti. Do x40 še brez strahu s spiralnimi svedri, kaj več pa je že za razmislit o alternativi.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vrtanje globokih lukenj

OdgovorNapisal/-a Baza » 12.1.2021 20:20

Najlepša hvala za odgovor.

LP
Baza
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani