STROJNISTVO.com • Poglej temo - Laserski razrez vezanih plošč

Laserski razrez vezanih plošč

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Laserski razrez vezanih plošč

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 27.12.2018 14:11

Pozdravljeni,

Prijatelj je dobil hčerko, za katero sem v CAD narisal gugalnega konjička. Dizajn sem naredil z uporabo 6mm vezanih plošč, katere bi mi moral nekdo razrezati z laserjem.
Za pripravo DXF datotek pa bi potreboval vaš nasvet:

1. ali mi lahko kdo svetuje koga v okolici gorenjske/notranjske, ki se ukvarja z laserskim razrerom,
2. Kje dobiti najcenejše vezane plošče? Vezane so precej toge in drage, kar za gugalnik ni tako bistvenega pomena, torej če kdo pozna kakšen cenejši substitut (MDF? samo ne vem ali se robovi grdo žgejo pri laserskem razrezu) ali kakšne smrekove plošče?

Za odgovore se že v naprej zahvaljujem.

Lep pozdrav,

Luka
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Laserski razrez vezanih plošč

OdgovorNapisal/-a tehnik » 27.12.2018 15:02

Mogoče bi bil bolj primeren vodni razrez ? Vprašaj pri podjetju iz Vodic: http://www.xrez.si/ Režejo vse mogoče materijale. Za les najbolje vprašati pri kakšnem mizarju, če ima kakšne ostanke primernega lesa za gugalnik.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 28.12.2018 9:35

Omadona, no!
Laser za "šperplato", za otroško igračo? "Štihžago" v roke, pa malo "šmirglpapirja", pa zdrave pameti tudi; poguglaj, kaj je to.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 28.12.2018 11:45

Zraven pa še en debel kos kruha z zasko in kumarcam', pa bo, ane?

Prosil bi, da tisti, ki nimate konstruktivnega odgovora, ne komentirate. Boste prihranili tako moj dragocen čas, kot tudi svoj. Hvala.

@tehnik
Hvala, vodni razrez je zanimiva opcija, bom preveril.

Lep pozdrav.
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.12.2018 13:19

jakson,

slavc ti je lepo napisal, ja vzameš "šniclarko" in boš zmagal, in boš v izdelek res vložil nekaj duše, ogromno "dodane vrednosti", ta otrok bo to doživljal čisto drugače, iz izdelka bo sevala neka "pozitivka", kot plus na akumulatorju, ne pa kar neki hurčevi cnc - ji, frc frc pa fertik..., to zna danes že vsak..., pa ne sekaj, sikaj po slavcu, komentirati pa smemo ali ne, če si že tu gor, bo "svašta"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 28.12.2018 13:31

@vili

Vsak sme komentirati, me pa res po forumih vedno ponovno preseneča to, koliko ljudi rajši podaja svoj subjektiven in "večvrednostni" pogled, namesto da samo odgovori z odgovorom na zastavljeno vprašanje ali pa rajši preskoči temo. Če bi imel čas za lastnoročno izdelavo, potem verjetno ne bi spraševal po laserskem razrezu.

Ne vem zakaj nekateri čutijo ta večvrednostni kompleks, se spuščajo na osebni nivo in takoj podajajo opazke, kot češ "pogooglaj kaj je to žaga,... ne bodi len...".

Res ne pričakujem veliko, želim samo, da odgovorijo tisti, ki imajo odgovor na katerega iz med mojih sicer zelo jasno zastavljenih vprašanj. To je vse. Če pa so to prevelika pričakovanja, potem bom pa pač zapustil forum.

Lep pozdrav.
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tucko » 29.12.2018 13:47

Če boš dal na laser rezat po verjetno črn rob.
Z vodo ne vem kako bi šlo (suh les in voda nista prijetelja :wink: )
Najceneje in najbolj enostavno dilo po pazduho in do najbljižjega tišlerja ki ima "patžago"oz. tračno žago in je zadeva rešena.

p.s.
kolikor časa si zabil za risanje na računalnik bi bil gugalnik že sestavljen :wink:
tucko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 29.12.2018 14:07

tucko napisal/-a:kolikor časa si zabil za risanje na računalnik bi bil gugalnik že sestavljen :wink:

Če bi vsak inženir dobil €, ko to sliši, bi bil miljonar. :D
Potem pa smo, kjer smo. Sicer je malo neumna primerjava, samo vse se začne z dobrim načrtovanjem, tudi en gugalnik oz. je lahko dobro čisto začetno izhodišče za najmlajše za projekte, ki jih bodo čakali, če se bodo znašli v teh vodah.
Kako bo izdelano se naj pa sam odloči. Če hoče laser pa naj bo laser. Za najmlajše je sicer tudi po moje dobro, da se spoznajo z osnovami. Če pa otrok še ne sodeluje pri izvedbi, potem je pa tako vseeno. Bo videl samo gugalnik.
Išči pri modelarjih. Včasih je bil laser luksuz, danes pa je vedno bolj razširjen.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 29.12.2018 19:54

grega09 napisal/-a:
tucko napisal/-a:kolikor časa si zabil za risanje na računalnik bi bil gugalnik že sestavljen :wink:

Če bi vsak inženir dobil €, ko to sliši, bi bil miljonar. :D
Potem pa smo, kjer smo. Sicer je malo neumna primerjava, samo vse se začne z dobrim načrtovanjem, tudi en gugalnik oz. je lahko dobro čisto začetno izhodišče za najmlajše za projekte, ki jih bodo čakali, če se bodo znašli v teh vodah.
Kako bo izdelano se naj pa sam odloči. Če hoče laser pa naj bo laser. Za najmlajše je sicer tudi po moje dobro, da se spoznajo z osnovami. Če pa otrok še ne sodeluje pri izvedbi, potem je pa tako vseeno. Bo videl samo gugalnik.
Išči pri modelarjih. Včasih je bil laser luksuz, danes pa je vedno bolj razširjen.

@Tucko
Nisem popolnoma neuk glede obdelave lesa, v bistvu ga zelo rad ročno obdelujem, samo tokrat res nimam časa, bi pa rad podaril darilo, ki je še zmeraj plod moje ideje. Želel sem lasersko obdelavo, ker sem jo pred leti že uporabil za izrez konstrukcije namiznega CNC stroja in je super izpadlo. Za vodo so mi predlagali drugi in sem poslal par povpraševanj, da vidim cenovno primerjavo. Očitno je postopek prijazen obdelavi z lesom.

@Grega
Hvala za razumevanje. Kot rečeno, laser je edino kar sem poznal, da nima omejitev glede notranjih radiusov in da je sorazmerno poceni, pa tudi finish rezanih površin je dober - ni take krize kot nekateri pravijo, tako ali tako pa bom vse skupaj pobarval in zakril morebitno "zažgano" plast.

Ko bo narejeno, pošljem sliko in boste videli za kakšen dizajn gre :)
Lep pozdrav.
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov