STROJNISTVO.com • Poglej temo - Balkonska ograja

Balkonska ograja

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Balkonska ograja

OdgovorNapisal/-a masinist » 26.7.2020 16:47

Na domačem balkonu imamo namen zamenjati ograjo.
Konstrukcijo bi naredil (zvaril) mojster iz kvadratnih poliranih inox cevi:
stebri in ročaj 50x50x1.5
povezave med stebri 30x30x1.5
Na stebre bi bil privarjen kotnik deb.3mm za pritrditev polnila.
Dolžina polj bi bila 1,8m.

Za polnilo pa bi dal pravokotne aluminjaste cevi 60x20x2, ki bi jih prašno pobarval.
V cev bi vstavil izdelano aluminjasto ploščico (modre barve na sliki), ki bi imela skozni navoj M8 in utor za O ring. S tem bi imel rešeno zaprtje cevi in tudi privijačenje cevi na konstrukcijo.

Zanima me ali lahko pričakujem kakšne negativne posledice zaradi galvanskega spoja med inox-om in aluminijem? Razmišljal sem, da po potrebi dal vmes npr. plastično podložko (zelene barve na sliki)?

Ali ima kdo še kakšne druge pomisleke, pri izvedbi takšne ograje?

lp, masinist
Priponke
ograja102.JPG
ograja102.JPG (75.49 KiB) Videno 6945 krat
ograja101.JPG
ograja101.JPG (120.82 KiB) Videno 6945 krat
ograja100.JPG
ograja100.JPG (125.07 KiB) Videno 6945 krat
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Balkonska ograja

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.7.2020 19:56

O ring ne bo tesnil, saj ima Al pravokotna cev v kotih minimalni radius. Bi rekel, da ne kompliciraj in delaj brez tesnila - na bočnih prirobnicah omogoči prezračevanje in odtekanje eventuelnega kondenza itd.

Galvanski spoj ne bo kritičen, ker imaš Al polnila prašno barvana, torej električno izolirana od NR konstrukcije ograje. Električni spoj je pa vendarle skozi pritrdilne vijake. Če že - bi tu kompliciral.

Še ena taka dizajnerska pripomba, če smem : zakaj pritrditve za polnilo s kotnikom, če bi pa lahko na samem stebru navaril pritrdilne ploščice, glede na risbo bi jih lahko celo utopil v notranjost profila Al cevi in bi bilo tudi iz notranje strani elegantno.

Ograjo delaš tudi zase, ne samo za sosede. :wink:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 26.7.2020 21:12

O ring sem dal predvsem z namenom, da drži aluminjasto ploščico pred montažo v fiksnem položaju. Drugače bi lahko padla ven ali pa se premaknila proti notranjosti cevi.
Glede tesnenja ne vem ali je potrebno pri vodoravnih ceveh ograje ali ne? Videl sem že podobne ograje, ki so imele popolnoma odprte konce (čebele, ose??).
Kaj pa predlagate glede vijaka s metričnim navojem M8? Lahko je bruniran, pocinkan, inox...?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 27.7.2020 6:32

Odprtine v profilih lahko zapreš s PU peno, vijake pa daj nerjavne.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 10.8.2020 16:42

fikus_ napisal/-a:Odprtine v profilih lahko zapreš s PU peno, vijake pa daj nerjavne.

Zakaj bi to delal ? 100% diht ne bo naredil bo pa ustvaril dodatno površino kjer se lahko nabirata vlaga in kondenz. Pa še tisti ki bo ograjo odstranjeval te bo preklel čez vse svete ko bo na PUR-svinjarijo naletel. Po mojem je bolj zdravo narest zadevo "zračno z odprtinami za odtekanje vode in kondenza.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 10.8.2020 17:07

ograja102_komentarji_duro.png
ograja102_komentarji_duro.png (297.39 KiB) Videno 6510 krat

Moja malenkost... Celotno konstrukcijo se da sicer precej poenostavit. Mogoče se zvečer poigram v SW in pokažem kako bi to poenostavil, brez potrebe po komplikacijah s tesnenjem ipd.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 10.8.2020 19:15

Duroplast, avtor vprašanja se boji, da se bodo v alu profilih naselile ose. Kondenz ni nevaren, ker so predvideni alu profili!
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.8.2020 20:25

fikus:
jaz imam pod vrati na prtljažnih vratih avta na vsaki strani po en mali osir že par let, ju ne odstranim, res je lepo..., kdor vidi se samo čudi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.8.2020 6:44

Duroplast napisal/-a: Celotno konstrukcijo se da sicer precej poenostavit. Mogoče se zvečer poigram v SW in pokažem kako bi to poenostavil, brez potrebe po komplikacijah s tesnenjem ipd.
Moj predlog:
- Ne vidim potrebe po palčki med vrhom stebra in zgornjo obrobo ograje. Je le lepotni vključek.
- Ne vidim razloga po dveh ceveh na zgornjem robu ograje. Tam rabiš le eno cev, ki bo vzdržala točkovno horizontalno silo 300 N ali kontinuirano 300 N/m.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 11.8.2020 8:04

Najprej hvala za vse podane pripombe in predloge.
- Inox kotnike za pritrditev aluminjastih cevi bom zamenjal s inox pločevinastimi trakovi debeline 3mm.
Ni potrebe po kotniku in tudi pride do kopičenja zvarov na vogalu stebrička, kot je že omenil Duroplast.
- Aluminjaste cevi ne bom 100% zatesnil. Če bi hotel to narediti bi bilo potrebno kompletno zavariti, kar pa je precej dela, stroškov in tudi deformacij.
V cev bo vstavljen namensko izdelan element iz aluminija, ki bo imel navoj M8 in bo služil za pritrditev Al letvic na inox konstrukcijo. Reža med tem elementom in cevjo bo cca 1mm. To pomeni, da bo nekaj vode prišlo v cev, vendar bo lahko tudi odšla ven. Na namenskem elementu bo O -ring katerega glavni namen je fiksacija tega elementa pred in med montažo.

Strinjam se da bi bila na vrhu dovolj ena inox cev. Vendar večina inox ograj, ki sem jih videl ima tako narejeno in je zgolj zaradi vizualnosti. Mojstri imenujejo zgornjo cev ročaj. Kot sem videl za pritrditev ročaja uporabijo okrogli inox fi10 ali pa fi12, ki ga privarijo na zgornjem in spodnjem koncu. Tudi meni na oko deluje takšna pritrditev malce podhranjena. Če ima kdo kašno boljšo idejo naj prosim pove.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.8.2020 10:46

Strinjam se da bi bila na vrhu dovolj ena inox cev. Vendar večina inox ograj, ki sem jih videl ima tako narejeno in je zgolj zaradi vizualnosti.
Točno, je stvar izgleda.
Take ograje imajo običajno nosilno konstrukcijo (stebri in gornja cev) ter polnilo, ki daje izgled samostojnosti. Običajno sta to zgoraj in spodaj cev, vmes pa vertikalne palčke.
Ti boš imel za polnilo Al.cevi horizontalno, ni potrebe po zgoraj dveh RF ceveh
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.8.2020 14:22

Ne izgleda, poleg tega je Al cev šibka in je prav, da je nad njo ustrezno nosilna prečka. Ni pa treba pretiravati, ker potem pa spet ne izgleda.
To je tako kot keson pri tovornjaku, zgornji rob je zavihnjen ravno zaradi nosilnosti, vmes je pa že 1 mm debel pleh dovolj.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 11.8.2020 14:34

Tole ograjo sem malo kopiral.

lp, masinist
Priponke
ograja.jpg
ograja.jpg (64.65 KiB) Videno 6267 krat
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.8.2020 15:27

- Na vrhu stebrička, tam ko je Duroplast pokazal št. 1, se nabira voda. Torej izdelati konveksno. Saj ni treba zelo, čisto malce, je neopazno vendar bistveno.
- Pritrditve stebričkov na steno (rob balkona) - zaradi dežja in kondenzatov se spodaj po fasadi naredi grda špura. Narediti odcedni rob, je prav tako pomemben. Ne prvo leto,čez dve leti pa že. :wink:

Pa še kopica detajlov, na katere večina ne pomisli. Samo da je najceneje ... (ograje so za študentarijo in fušarje :evil: , C1 klasa )
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 11.8.2020 16:19

Namesto polnila z navojem lahko uporabiš takšno matico
https://shop.kvt-fastening.at/en/itemgroup/7707.html

Dobiš jih v maticamb, tu-li, . . .

Za zapiranje profila uporabiš kakšno plastiko.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost