STROJNISTVO.com • Poglej temo - Generator električne energije-650w-950w

Generator električne energije-650w-950w

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Re: Generator električne energije-650w-950w

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.11.2019 23:33

Palba napisal/-a:Jaz bom predelal el. omarico v hiši...da ob izpadu štroma preklopim na napajanje objekta iz TG (traktorski generator)

Če si ..."laik glede štroma" (kot si na začetku napisal)... NE tega delati sam !!!

Traktorski agregat bo uporaben edino za električni grelec ker nima regulator frekvence !!
Če boš imel njihanje frekvence od 40-60 Hz bo kar cirkus po hiši...
Njihanje napetosti +-10% ni tako problematično pred vsem danes ko so elektronske naprave napajane s samoreguliranjem ... nekatere celo 110-240 V !!
Mogoče bi si lahko pomagal s kakšnim frekvenčnim pretvornikom ki bo stabiliziral in frekvenci in pa napetost !! A je traktorski generator tro-fazni??
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Palba » 13.11.2019 8:09

Če si ..."laik glede štroma" (kot si na začetku napisal)... NE tega delati sam !!!
---- To bo opravil štromar.

Traktorski agregat bo uporaben edino za električni grelec ker nima regulator frekvence !!
- Zakaj že??? Prodajalec mi je rekel, da kmetje kupujejo TG bvrez AVR (30 kW)
za poganjat "cele kmetije" (molzni stroji,hladilnice itd itd...te imajo sigurno elektronko) pa
menda ni nobenih težav! Seveda so to samo besede prodajalca!

Če boš imel njihanje frekvence od 40-60 Hz bo kar cirkus po hiši...
- mislim, da pri takem TG ne bi smelo biti težava!! Navedeno ima 50 Hz.
http://www.proficenter.si/ponudba/elekt ... regat-av18

Njihanje napetosti +-10% ni tako problematično pred vsem danes ko so elektronske naprave napajane s samoreguliranjem ... nekatere celo 110-240 V !!
-- Se pravi imam lahko brez težave zgoraj omenjen TG, kateri imam "samo" 5% +/- nihanje
Mogoče bi si lahko pomagal s kakšnim frekvenčnim pretvornikom ki bo stabiliziral in frekvenci in pa napetost !!
-- Potem je verjetno že vseeno , če si nabavim TG z VAR
:wink:

A je traktorski generator tro-fazni??[/quote]
-- JA, imel bo 3 faze...10-18 kW moči (odvisno od cene)

Lahko da bom nabavil pa tega
http://www.proficenter.si/ponudba/elekt ... regulacijo
Palba
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.11.2019 9:34

Tule bi samo omenil pomembnost točnosti frekvence 50 Hz v omrežju. Ne me zdaj za besedo držati, nekako operiram s podatkom, da so odstopanja frekvence lahko zelo majhna, nekje 50 Hz +-0,05 Hz. Pri večjih odstopanjih frekvence lahko pride celo do izpadov v elektroenergetskem sistemu, zato je pomembno, da se jo drži tam kjer je treba.
Eden pretekli majhen znan primer težave je tule:
https://www.eles.si/novice/ArticleID/12903/Frekvenca-celinske-Evrope-znova-na-standardizirani-frekvenci-50-01-Hz
Kako pa še drugače lahko vpliva na naprave pa ne vem. Bi moral kakšen elektrotehnik povedati...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2019 10:04

ja grega imaš prav, v generalnem omrežju ni zahebancije, hitro lahko pride do pihdarije, preden ga ne sihroniziraš z mrežo ne moreš niti notri..., sicer vrže ven generator (moja praksa...., jebena), ki ne sledi, generalnemu omrežju, ne to niso šale, ker lahko notri v mreži dobiš kar nekaj..., samo za "doma" je vseeno.., ma kaj vem no...
Zadnjič spremenil vili, dne 13.11.2019 10:08, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Palba » 13.11.2019 10:07

Odlično...več glav...več zelja :lol: :wink:
Hz smo "zrihtali"....z napetostjo pa tako in tako naj nebi bilo težav, če niha. :D

Po besedah nekaterih je težava v nihanju ...mislim, da napetosti (ne Hz) ...in ko imaš na 2,5kW agregat že priključen porabnik 1,5kW...nato se ti vklopi še z. skrinja (poraba 100w...zagonski tok pa kar 6x večji, celo 12x večji !?!?)..takrat močno zaniha napetost (0,5s)-to naj bi bila slabost za naprave z elektroniko (računalniki,elektronika na peči...) ali obratno...ko se ti skrinja izklopi generator ne reagira tako hitro (brez AVR) da bi zmanjšal obrate/napetost...in zato pride do povečanja napetosti...kar ni dobro za elektroniko.
Se motim?? Z veseljem me popravite, da ne tavam v temi !! 8) :wink:
Palba
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2019 10:14

nič ne boš zmanjševal vrtljajev, ker ti določajo frekvenco toka, ti morajo zagotavljati tistih 50Hz - jev, ja, na generatorju samo povečuješ ali zmanjšuješ plin ali na HE dotok vode, generator se mora vrteti s sinhrono hitrostjo, drugače pade...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Palba » 13.11.2019 10:45

Razumem!

Ampak se vedno ne vem....ali kupiti enega ali drugega?? Za potrebe v hiši (kotlovnica na drva, 2x z. skrinja, 2x hladilnik, nekaj varčnih žarnic)
Indukcijski kuhalnik ne rabi delat,(imam plinskega) tv, PC, pomivalni , pralni stroj tudi ne...
To je toliko, da imamo OSNOVNO! :D

http://www.proficenter.si/ponudba/elekt ... regat-av18

http://www.proficenter.si/ponudba/elekt ... regulacijo

Me pa pri malem bencinarju moti to...da ko ga bom po nekaj letih rabil, nebo vžgal! :x
Največkrat je tako!! Ko rabiš ne dela.
Ne da se mi glih vsake pol leta ven nosit G in "kurblat, nalivat bencin, menjat olje na vsako leto itd itd...da ostane v kondiciji.

Zato se nagibam na TG...ta lahko stoji 10 let in ko ga rabiš dela (UPAM !!?? :o :oops: )
Traktor je pa vedno v delovni kondiciji!
Pa še full rezerve v kW ima TG....kajti mali bencinar bi bil že kaj na meji!
Seveda vsak ima svoj pogled.
Palba
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.11.2019 11:02

Palba napisal/-a:Me pa pri malem bencinarju moti to...da ko ga bom po nekaj letih rabil, nebo vžgal! :x
Največkrat je tako!! Ko rabiš ne dela.
Ne da se mi glih vsake pol leta ven nosit G in "kurblat, nalivat bencin, menjat olje na vsako leto itd itd...da ostane v kondiciji.

Ja, to je pa večna hiba ideje, ki jo imajo ljudje, da bodo napajali hišo preko agregata. Res ga je treba najmanj na vsake pol leta malo testirati, ker drugače vse skupaj nima smisla.

Pri bolj resnih stvareh je primer en oddelek na IJS. Tam za eno porabo kar redno ženejo agregat, ker drugače imajo probleme na letnih pregledih. Samo to ni privat hiša.

Zato sem pa prejšnjič rekel. Če se hočeš to iti resno, je po moje bolj primeren sistem z baterijami. Komercialni primeri so:
https://www.powervault.co.uk/ - ta mislim, da ima rabljene baterije iz Renault Zoe.
https://www.ekodom.si/tesla.html
Samo to so še €€€.

Za poceni varianto je pa po moje bolje potegniti podajšek iz agregata, če že misliš napajati tistih nekaj skrinj, ko pride do tega.

Bo pa tega v prihodnosti verjetno vedno več. Na izpade mislim. Še posebej, če ne bomo nič naredili na investicijah produkcije elektrike. Zato mogoče razmišljati v tej smeri ni tako neumno.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.11.2019 11:04

Če generator ni umrežen je seveda vseeno ali je frekvenca 55 ali pa 45 Hz... če pa so nihanja... hm ..ko priklopiš kakšen močnejši porabnik vedno agregat malo počepne dokler se ne stabilizira... Sicer pri mejnih obremenitvah motorjev bi lahko prišlo do prekomernega gretja če frekvenca ni v mejah določenih za ta porabnik, nekateri pa brez problemov prenesejo 50 kakor tudi 60 Hz (samo so potem tudi obrati različni pri asinhronih motorjih) če so tako konstruirani. Pri elektronskih napravah pa kakor katera ...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 13.11.2019 11:11

Pri premajhnem bencinskem agregatu lahko nastane težava tudi pri trenutni preobremenjenosti, ko zadeva "počepne", elektronika izklopi, . . . Tudi traktorski se obnaša podobno.

Pred leti, ko je bil žled, je sosed imel težavo s traktorskim agregatom, ko je "počepnil" pri zagonu hladilne cisterne za mleko. Molzni stroj (4 krave na enkrat) je na srečo delal, da je vsaj pomolzel, mleko pa zlil v jamo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.11.2019 11:14

Palba napisal/-a:....Zato se nagibam na TG...ta lahko stoji 10 let in ko ga rabiš dela (UPAM !!?? :o :oops: )
Traktor je pa vedno v delovni kondiciji!
Pa še full rezerve v kW ima TG....kajti mali bencinar bi bil že kaj na meji!
Seveda vsak ima svoj pogled.

Ja.. !! ....to je zelo praktično rzmišljanje in mislim da je to dober razlog za TG !!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.11.2019 11:27

Nekoč sem zagnal en 5kW agregat (Torpedo, dizel) in ko je laufal v przno ni hotel pognati navadni hladilnik !! ...da rešim problem sem prikopil močnejši omski potrošnik (grelec, cca 1kW) in po tem hladilnik in ni bilo nobenega problema pri zagonu hladilnika !!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Palba » 13.11.2019 12:43

[quote="Deutz"]Če generator ni umrežen .....Kako to misliš UMREŽEN ?? A da ni naj priklopljen noben porabnik??
Palba
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Palba » 13.11.2019 12:51

Zato sem pa prejšnjič rekel. Če se hočeš to iti resno, je po moje bolj primeren sistem z baterijami. To meni ne pride v poštev!! Ker se izpad ne pojavlja vsak teden (in tudi , če bi se bi imel nekega bencinajrja na avtomatski vklop)...ampak 1x/ leto (mogoče)...in baterijski sistem je predrag!!
Za poceni varianto je pa po moje bolje potegniti podajšek iz agregata, če že misliš napajati tistih nekaj skrinj, ko pride do tega.
Ne da se mi ubadat z tistimi podaljški in priprta vhodna vrata...
Zato bo štromar predelal omarico za napajanje z G....in tako imam vso hišo pod napetostjo! :D

Palba
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.11.2019 17:26

Palba napisal/-a:Zato bo štromar predelal omarico za napajanje z G....in tako imam vso hišo pod napetostjo! :D

Samo pazi da bo vse po predpisih uzemljeno in da se ne zamenjajo 0 in faza !!! ...ker ti po tem lahko pride ohisje pod napetost v primeru da je v hiši kje izvedeno ničenje.!!

Pa še pazi da bo sklopka ki bo preklopila iz omrežja na agregat prvo izklopila omrežje da ne bi agregat prišel v stik z omrežjem.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 27 gostov