STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mlin za mletje sadja

Mlin za mletje sadja

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Krpan » 17.8.2009 20:50

Sam sem mlel z obema. Klasičnim z valji in z "mikserjem" z vetrikalno osovino. Kapaciteta prvega je 5 kg sadja na minuto, mikser pa bi zmlel tudi 100 ali več kg na minuto, če bi jih lahko kdo tako hitro natresal vanj.

Kar se tiče kapacitete mletja ima mikser zagotovo prednost.

Kar se tiče učunkovitosti mletja prevga reguliraš z primikanjem valja k steni, drugega pa z številom klin.
Po občutku bi rekel, da je mikser boljši, saj je bolj prilagodljiv. Če sem imel preveč klin mi je jabolka spremenilo v kašo, ki mi je lezla skozi letvice na preši. Zato sem jih nekaj odvzel.

Kar se tiče samogradnje bi se odločil za mikser, ker ne potrebuješ nobenih prenosov, če bi motor vgradil pod kline. Potreboval pa bi semering, ki bi tesnil vodo. da nebi tekla po motorju. Mikser pa bi moral biti obvezno iz pločevine. Lesene variante ne pridejo v poštev. Pa saj smo strojniki mar ne...
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spital » 17.8.2009 21:00

Tudi mi imamo podobnega kot je zelen od T_Eclipse, s to razliko da so noži ravni in ne nazobčani. Tako pri strganju sadja večina olupa ostane cela, res pa je zato počasnejši (baje imamo vedno dober jabolčnik - izjave raznih pivcev, ki se oglasijo na krigel ali dva).

Da ne načenjam nove teme, kako pa stiskate to zmleto sadje? Mi imamo še prešo s kamnom na vretenu, sicer posodobljeno na elektromotor. Problem pa mi dela ta brozga, ki jo stiskam. Ker je tako fina, da pod pritiskom izleti pri špranjah preše, ki so sicer namenjene iztoku soka. Zato iščem kakšno pametno plastično mrežo, z drobnimi luknjami (cca 1mm2), ki bi zdržala vsaj par 10 prešanj. Razne mreže proti komarjem in podbno se pričnejo cefrati in trgati že po 2-3 stiskih.

Ima kdo idejo za takšno mrežo, rabim jo cca 1x2m.
spital
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 17.8.2009 21:10

Kašo zmečeš v cenene vreče za krompir, ki jih skoraj zastonj kupiš v vsaki kmetijski trgovini.
Stiskalnico nato napolniš s takimi polnimi žaklji, po potrebi po predstiskanju domečeš še žakljev, odvisno od velikosti preše.
Ni vsemogočno, pomaga pa zelo. Probaj in poročaj.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mstrek » 28.8.2009 10:03

Ja, glede mlinov smo tudi mi že poizkusil vsemogoče. Imamo podobnega lesenega, potem tistega iz inoxa, ki je na prejšnji strani in prav takšen zeleni mikser ki je na zgornjem linku.
Leseni nam je služil dolgo cajta, dokler se ni razpadel. Potem smo kupili mikser...uf to pa je stroj. Res ne moreš tako hitro iztrest gajbe kot je on možen zmleti.
Mleli smo brez sita in samo z enim nožem. Velika slabost je pa ker šprica ne vse strani. Ima prevelike obrate. Ta stroj je bolj narejen za zrnje mlet. Pa tudi smo imeli precej problemov s prešanjem, ker je prav tako špricalo na vse strani.
Mlin iz inoxa, je nekoliko boljši ker melje bolj grobo. Vendar pa jabolka frčijo na vse strani (ven jih meče). Potreben je elktro motor z manjšimi obrati ali pa primeren jermenični prenos za zmanjšanje obratov. Slabost je še ker nima velike storilnosti. Vedro jabolk je potrebno počasi stresat...pa pri prešanju je slabši izkoristek, ker je bolj grobo zmleto.
Še eno priporočilo je, da se ne preša takoj...pač je dobro da zmleto sadje kakšen dan stoji v kadi, da se zmehča (če se melje za kis).
Se mi pa zdi ta inox mlin kar dober za manjšše količine in nima zahtevnega vzdrževanja, te je lahek za prenos.
Cena se mi pa zdi malo napihnjena.

Aja, pa glede mrežice za v prešo...da se kupiti original mreža za v prešo. Je pa takšna plastična, malo močnejša. Tista za komarje ni najboljša. Nekateri dajo noter kar staro zaveso iz okna. :lol:
mstrek
Pripravnik
Pripravnik

Re: Mlin za mletje sadja

OdgovorNapisal/-a chipper » 21.9.2009 20:00

Ko sem bil še zaposlen pri obrtniku, kjer smo delali samo usluge, sem večkrat delal valje z ležaji, s tem da je bil valj iz češnjevega lesa in osmimi rosfrai nazobčanimi klini, leseno ali pločevinasto ohišje, odvisno od želje stranke, z enim ali dvema valjema!
Ali pa mixerje za prašičjo hrano, ki ima šest rosfeai nožev, če pa se ta uporablja za mletje jabolk se pa odvzamejo dva ali trije noži, odvisen od želje kako na debelo ali drobno mora biti zmleto.
Ti moje izdelave mixerjev so imeli to prednost, da je bil motor ločen od osi in če je že spustil semering ni sok tekel na motor, kot je to pri tistih serijsko izdelanih.
Sadje ali pa prašičjo krmo si lohka stresal iz gajbe, ne pa po jabolko zelo po malem, kot je to pri tistih iz prodaje v zadrugah in raznimi trgovinami s takimi stroji!
chipper
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 21.9.2009 20:49

Sam sem probal že vse mline za mletje sadja.
Najboljše se je obnesel mlin kateri sadje naseka na kocke s stranico cca. 5mm.
Sam mlin pa tudi ni neko čudo, en profil-kotnik (pa čist nič oster) potiska sadje skozi okrogle odprtine cca. 22mm.

Prednost tega mlina je tudi, da se ga lahko montira na prešo. Zmelto sadje pada direktno v rezervoar preše in če je preša zaprt sistem, se močno zmanjša oksidacija mošta, kar je pa tudi cilj.

Ta mlin v kombinaciji s pnevmatsko stiskalnico omogoča izplen 70-75% (stare domače sorte jabolk).
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

Mlin za sadje ( novo vprašanje na staro temo)

OdgovorNapisal/-a frakl » 28.8.2011 9:38

Zanima me nekoliko večji mlin za sadje, ki bi bil opremljen z polžno ali mono črpalko za potiskanje zmletega sadja v kad ali prešo?
Mlin po vzoru pecljalnikov z črpalko za grozdje. S tem, da je pri grozdju centrifugalna šrpalka, ki pa bi pri sadju naredila preveč kašasto maso. Ali je kdo že delal kaj takšnega? Ali ve kdo za koga, ki jih izdeluje?
Zasipnica pa bi bila za boks zaboje cca 300kg!
delam kot zamorc!
frakl
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 28.8.2011 15:31

Pa tudi smo imeli precej problemov s prešanjem, ker je prav tako špricalo na vse strani.

Še eno priporočilo je, da se ne preša takoj...pač je dobro da zmleto sadje kakšen dan stoji v kadi, da se zmehča (če se melje za kis).

Aja, pa glede mrežice za v prešo...da se kupiti original mreža za v prešo. Je pa takšna plastična, malo močnejša. Tista za komarje ni najboljša. Nekateri dajo noter kar staro zaveso iz okna. :lol:[/quote]

Če imaš tudi na fino zmleto sadje ,( kot je mlin za mletje hrane za živali ) se da lepo prešat z pnevmatsko stiskalnico ( manjši pritisk kot klasična, boljši izplen, manj usedlin..... )ter se rešiš problemov z špricanjem in je bolje čim prej po mletju stiskat, zaradi zmanjšanja oksidacije, s tem pa tudi kakovost mošta boljša , sicer pa lahko če hoče kdo, ki ima takšen mlin ,ter kakšno srednje veliko količino sadja praktično stisnemo ,ali če ga kaj zanima še z zvezi s tem na ZS.
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 28.8.2011 18:10

Kakšne količine letno?
Za resno delo je mlin tukaj , ki jabolka opere in melje. Zmleta jabolka lahko padajo direktno na tračno preše ali ...
V kolikor pa želiš polža je pa tukaj , res da za pivski slad, ampak bi tudi zmleta jabolka transportiral.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frakl » 28.8.2011 20:58

Ja po vodoravni liniji jih že potiska, ampak ko je potrebno do 4m v višino, pa se izceja tekočina iz polža nazaj pod mlin? Ali imaš drugačno izkušnjo s to napravo?
Ker pretiranih vrtljajev tudi ne sme biti! Količine zaenkrat niso nevem kako velike 20-30t letno. Je pa problem, ker je glavnina v sezoni, ko se obirajo. Morda se najde še kakšna ideja?
Hvala ti za ta predlog!
delam kot zamorc!
frakl
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 30.8.2011 17:18

Te polži so namenjeni za poševno potiskanje sipkih materialov. Tekočino, ki bi v tem primeru stekala nazaj v korito polža, ki bi jo z črpalko prečrpaval direktno v rezervoar (mimo preše).
V tvojem primeru bi bilo bolj smiselno razmišljati o transportiranju celih jabolk do preše. V kolikor boš jabolka predeloval v sok je zelo pomembno, da iz zmletih jabolk v čim krajšem času stisneš sok ... oksidacija.
Količine 20 do 30 ton letno so majhne in se ti ne bo poplačalo eno resno postrojenje.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frakl » 30.8.2011 18:15

Res je količina majhna in bi bilo morda res bolje razmišljati v tej smeri, kot jo predlagaš! Toda, tudi za to bi bili potrebni specialni stroji. Katera varaianta bi bila najugodnejša?
delam kot zamorc!
frakl
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 30.8.2011 19:11

Sam imam mlin in prešo je opisano malo višje. Pasterizator za jabolčni sok pa kapacitete 60-70 L/h.
Ampak to je zgolj moj hobi, letno predelam max. 1 tono sadja.
Vsako leto pa v firmi nadgrajujemo in vzdržujemo eno linijo, ki letno predela krepko med 100 in 200 ton sadja.
Tako, da se en malo spoznam na te zadeve.
Večji predelovalci sadja uporabljajo večinoma tračne preše, manjši pa kasetne preše. Za mlin pa pravijo da je najboljši tisti, ki sadje razreže na zelo majhne koščke, ne pa ga zmelje v kašo.
Za profesionalno opremo poglej na www.voran.net .
Vse je odvisno od tega kaj imaš že doma, kakšne načrte imaš v prihodnje in koliko si pripravljen sprazniti štumf. Ob vsem tem pa upoštevaš, da je cena predelave, od sadja v gajbicah do soka v steklenicah (brez steklenic), cca. 0,3 EUR.
S katere regije pa si?
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 30.8.2011 19:14

Sam imam mlin in prešo je opisano malo višje. Pasterizator za jabolčni sok pa kapacitete 60-70 L/h.
Ampak to je zgolj moj hobi, letno predelam max. 1 tono sadja.
Vsako leto pa v firmi nadgrajujemo in vzdržujemo eno linijo, ki letno predela krepko med 100 in 200 ton sadja.
Tako, da se en malo spoznam na te zadeve.
Večji predelovalci sadja uporabljajo večinoma tračne preše, manjši pa kasetne preše. Za mlin pa pravijo da je najboljši tisti, ki sadje razreže na zelo majhne koščke, ne pa ga zmelje v kašo.
Za profesionalno opremo poglej na www.voran.at .
Vse je odvisno od tega kaj imaš že doma, kakšne načrte imaš v prihodnje in koliko si pripravljen sprazniti štumf. Ob vsem tem pa upoštevaš, da lahko iztržiš za predelavo, od sadja v gajbicah do soka v steklenicah (brez steklenic), cca. 0,3 EUR.
S katere regije pa si?
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frakl » 31.8.2011 10:58

Res govorimo o mlinu za sadje, čeravno bi bil bolj pravilni izraz strgalnik ali drobilnik. Saj sadje za stiskanje naj nebi bilo zdrizgano, ker ga je potem zelo težko stiskati. Jaz sicer mase ne stiskam, ampak jo puščam prevreti v zdrobljeni strukturi, z ne preveč drobnimi delci.
jan.23, kje bi se dalo videti to proizvodno linijo? jaz sem sicer iz štajerske?
Trenutno še tudi sam uporabljam klasični strgalni mlin z motornim pogonom. Največjo težavo mi trenutno predstavlja zmleta masa, ki jo moram nato ročno premetati v 1000L vrelne cisterne! Zaradi tega sem se v prvi vrsti zanimal za črpalko?
delam kot zamorc!
frakl
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost