STROJNISTVO.com • Poglej temo - Elektromotor Sever vprašanje - mešalec za meso

Elektromotor Sever vprašanje - mešalec za meso

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a vili » 25.11.2012 18:00

lepo narejeno "flašmašina", sicer smo mislili, da bo to neven kaj, ampak kljub temu, samo zaščiti prosto vrtečo gred, da ne bo kaj narobe, pa štrleči "šrauf", pa nekaj kratkih v rit.i pri kolinah (folklora temu se ni moč izogniti :D ) in pazi na prste, ko boš filal "flašmašino", če te bo zagrabilo, bo zagrabilo, ne boš potegnil prstov ven, bodo šli v klobase, če bo tebe ok, samo da ne koga drugega :oops:, ne boš prvi, bog ne daj, da so poleg otroci, veš pa, da so, ti bi najbolj pomagali :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 25.11.2012 18:43

Živjo. Lepo narejeno, bodo velike klobase...?? :D
Spodaj prilagam sliko vezave za spremembo smeri vrtenja. Narisani sta dve varianti, z veliko logike ali nekaj znanja o elektriki bi moglo iti.

Slika

Veliko kreativnega duha...
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Silvob » 26.11.2012 21:56

Slika

Slika
Slika
Pozdravljeni strojniki

Nisem ne strojnik in ne električar vendar že par let prebiram vaš forum ,ki je odličen glede nasvetov, kateri pridejo še kako prav ko se pojavijo problemi. Tu se najde skoraj vse.
Pokomentiral,bi glede tega motorčka pri mlinu za meso, mislim da je od molznega stroja od Virovitice. Obstajata dva tipa moči o,22kw in o,33kw. Drugi bo kar vredu , prvi se bo pa gotovo pregreval. Sam sem naredil že tri take strojčke ,pa se pojavi problem pri mlinčkih saj od teh novejših nobeden nima pravilno speljanega vretena in zato slabo požirajo - posledica pa je mečkanje mesa, kar pa za nobene klobase ni dobro. Na kakšnem boljšjem sejmu bi se verjetno našlo kak starejši mlin Nemški al pa Titanov, ti imajo dobro speljanega polža na teh novih mlinih ,ki pa so sedaj naprodaj pa se da polž prebrusit da mu razširiš kanale in ga poglobiš pa gre odlično , samo imaš z biaxsom dve uri dela.
Prilagam par slik kako sem zadevo rešil sam, samo da je moja konstrukcija lesena (akacija).
Zadnjič spremenil Silvob, dne 26.11.2012 22:08, skupaj popravljeno 1 krat.
Silvob
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 26.11.2012 22:01

Aha. Sem mislil da je kje predstavljen model polža.
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Silvob » 27.11.2012 7:37

Ko bo čas bom poslikal .Imel sem srečo ,ker je bil doma ročni mlin št. 20 zelo star in ko polž v novem ni požiral tako kot treba sem bolj za hec zamenjal vreteni , zdaj pa gre kot šus, malo je čudno , da pašeta navzkriž saj je na starem mlinu oznaka 20 na novem pa 22. Na kolinah sem že zamlel okrog 90 kg mase za klobase in od treh prašičev špeh ,pa ni bilo nobenih težav z motorjem. Tisti ki fila pač naj uporablja tak bat kot je na sliki, ker je škoda prstov. Nad mlin sem pa naredil montažno mizico z tulcem ,če se uporablja samo tulec že odrasli več ne seže s prsti do polža. Privit je pa samo z krilatimi maticami, da ga lahko hitro brez orodja razdreš.
Za tulec sem uporabil plastično cev na kateri je navita folija za balirko.
Silvob
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kumby » 27.11.2012 8:02

Silvob super imaš to narejeno.Si mi dal dobro idejo,da bom nekaj podobnega za zaščito prstov naredil tudi sam.Tako bo zadeva veliko bolj varna. Moj elektromotor je od molznega stroja Virovitica z močjo 0,3kw.Zamima pa me, če bi takšen motor bil dovolj močan za mešalec za meso, da bi mešal cca 35kg mase mesa s prostornino 60L????
Kumby
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Silvob » 27.11.2012 12:09

Za mletje mesa bo dober , če bo mlin št. 22 za 32pa je verjetno preslab, za mešalo pa nimam pojma. Za mletje je priporočljivo nekje od 60 do 70 obratov, pri mešalu so pa verjetno nižji obrati. Lahko , da se motim ,me bo že kdo popravil, sami mešamo kar na roke saj nas je vedno dovolj na kolinah pa še bolj veselo je,javascript:emoticon(':D')
Silvob
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kumby » 1.12.2012 14:02

Tako, včeraj sem preiskusil mojo mesoreznico na domačih kolinah.Imeli smo 2 gujdeka po cca 230kg.Mašinca je zmlela 80kg mesa in ni bilo nobenih problemovDanes pa sem zmlel še nekaj špeha.Edimo malo je glasna.V reduktorju je bila prej mast in sem zdaj tudi nafilal reduktor z mastjo do vrha, vendar bi bilo mogoče bolje naliti še noter malo olja, potem nebi bila več tako glasna.

Glede polža, pa ima mesar isto zadevo, čisto isti motor,vendar ima Titanovo mesoreznico, ki ima čisto drugačen in mnogo globlji polž.Vendar smo mleli z mojo mašinco in je šlo malo počasneje.Tudi polnjenje klobas pri moji mašinci je šlo malo počasneje.A potem lahko poskusim ta svoj polž malo pobrusiti z tisto pahljačo in z biaxom?Moram biti pri tem pazljiv ali pač na celotni dolžini polža malo poglobim kanale? Mislim da bo kar težko dobiti kakšen takšen stari polž od Titana.
Kumby
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Silvob » 3.12.2012 9:37

Zdravo Kumby

Malo primerjaj Titanov polž z tem svojim, takoj boš videl razliko,poskusi ga prebrusiti tako , da bo čimbolj podoben tistemu ki bolj požira. Rob spirale polža na vrhu naj bo širok okrog 2 mm pa tudi sredina polža je verjetno elipsasta , to vse lahko pobrusiš z malim fleksom in na koncu še lepo spelješ radius v sredini z biaksom. To si lahko predstavljaš tako , kot da bi sekal ovinke na cesti.
Poskusi narest tako boš videl , da bo dosti bolj hiter.
Olje 90 sem pa tudi sam nalil noter , pol vazelina in pol olja, mora pa vse skupaj dobro tesniti .
Takega mlina se sploh ne splača iti delat, razen če imaš svoj motor ( na bolšjaku hočejo zanj 100 eurov) in lahko v celoti vse sam narediš- je pa užitek ko zadeva rata mar ne.

Lp
Silvob
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost