STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstresek iz pocinkanega zeleza

Nadstresek iz pocinkanega zeleza

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Re: Nadstresek iz pocinkanega zeleza

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.6.2019 7:27

Demz napisal/-a:Seveda gre. V Adriji so ta sistem krasno skusili :P . Pa - če se ne motim, je zadeva bila celo cinkana, narejena iz poc. pločevine :D
Ali kdo misli, da je pocinkana pločevina močnejša od črne?
Nisem zasledil, da bi se sodni postopek že končal. Po moje je kriv statik. Sem takrat z približnimi podatki kontroliral nosilec, pa je precej prekoračil mejo plastičnosti. Kje je še faktor varnosti.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.6.2019 7:47

Ja. Pa - ne moreš pričakovati, da bo pločevinast nosilec iz 4 mm pleha, enako nosilen kot konstrukcijski IPE profil. Ta zadeva se je začela dogajati leta 2009, ko je udarila recesija k nam in so vsi nekaj začeli šparat ! :o To je blaznost! Jaz sem se takrat umaknil iz gradbeništva, ker so mi projektni vodje začeli vsiljevati takele konstrukcijske rešitve.

Pri krivljenih pločevinastih profilih - že res da se da narediti mnogo lažjo konstrukcijo (mimogrede, da pa tudi mnogo več dela, naročnik pa želi vse plačevati "na kilo :o ") , toda takoj imaš zraven resno grožnjo zaradi torzije. Nima smisla! Ko se bo podrlo, kakor se tudi je, bom pa jaz kot izvajalec kriv? Kdo je tu nor?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.6.2019 11:33

ne moreš pričakovati, da bo pločevinast nosilec iz 4 mm pleha, enako nosilen kot konstrukcijski IPE profil.
Sicer ne spada v temo. Tudi pločevinasti nosilec ima lahko enako nosilnost kot valjani, le dimenzije morajo biti ustrezne. Vloga statika!
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.6.2019 12:08

Ja. Jaz osebno sem zaljubljen v pločevino, od nekdaj. Toda še kako je treba upoštevati pasti take konstrukcije! Zato so pa klasični jekleni konstrukcijski profili tako "pre"dimenzionirani! Ostrešje narejeno s klasično jekleno gradnjo, bi tehtalo npr. 3 tone, iz pločevinastih profilov pa tono, morda 1,5 tone :o .

Če narediš čisto vse kot treba. Toda v slovenskem gradbeništvu so se te rešitve risale na roko, kar vmes med gradnjo samo. Potem se pa zadeva podre! :-? Ali pa zarusta, kot je to bilo v Laškem v Termah, kjer so zopet šparali in uporabili kar navaden 4301 namesto 4404. Metalurška analiza je seveda pokazala,da so rezultati meritev materiala "v mejah", zavarovalnica je plačala in še ... bla bla bla. Volk cel in koza sita :-? . Pa nekaj denarja se je (zagotovo) vmes pretočilo.

Po strokovni plati je pa taka metoda dela zelooooo daleč od strokovnosti. Upam da se strinjate.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.6.2019 13:14

Toda v slovenskem gradbeništvu so se te rešitve risale na roko, kar vmes med gradnjo samo.
S tem se prav gotovo ne strinjam, čeprav sem bil, ne enkrat, pod enakim pritiskom. Rok dobave je tudi upoštevanja vreden faktor.
Priznavam pa ekonomsko plat. To pa ne pomeni, da mora biti lažja izvedba cenejša od težje. Je treba upoštevati še druge vplive = prav gotovo je razlika, če je neka konstrukcija statična ali je premična (žerjav, …).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.6.2019 14:05

S spoštovanjem, Žerjavar, prosim upoštevaj, da je bila tvoja profesionalna kariera v "normalnih" časih. Današnji časi pa nikakor niso "normalni", ampak podivjani. In kot si bežno omenil, je ravno ekonomska pot tista, ki jih je pognala v to smer.

Jaz bi se čisto strinjal, da se zadeve optimizirajo, toda ne na račun golih izvajalcev. Bom napisal direkten primer : konzola za podest, ki je bil dolg okoli 150 metrov, narejena iz HEA 180, dolžine 2500 mm, spodaj enkrat podprta, vse skupaj prišraufano na betonski zid s TSA sidri, po projektu so bile naležne prirobnice (ki ležijo na zidu) debele 30 mm. Projektni vodja je pa na sestanku rekel : "Torej tu boš dal 20 mm, sicer se nam bodo vsi smejali. Pa HEA 160 namesto 180. "
- "Ja, ko boš podpisal tule, da zahtevaš spremembo, pa spremenili bomo klavzulo v naročilu, da sem plačan po projektnih količinah in ne po vgrajenih, kot pravkar želite !"

S tem, da sem imel potem kar nekaj dela, da sem prekonfiguriral kosovnice. Ko se bo pa karkoli naredilo, bodo pa najprej mene iskali :evil: !

Zašel sem iz teme, toda želel sem opozoriti na pasti, ki jih doživljajo izvajalci na terenu. V teh naših, podivjanih časih, ko niti spodobnega šlosarja ne najdeš več nikjer, razen če je bosanac.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 12.6.2019 15:17

Žerjavar napisal/-a:
Bi se pa iz strehe iz spiravcev podaljsalo naprej nato na nosilne stebre in pokrilo..
Zakaj nebi naslonil na kapno lego, da ne obremenjuješ obstoječih špirovcev?
Počez pa bojo u profili,
Kaj je počez? Predvidevam da špirovci (nosilci v smeri poševnine).
Zakaj UNP? Predlagam IPE ali PC še ceneje les.
satovje..mora pa bit dokaj mocno, pozimi lahko zapade kar nekaj snega:
V tehničnih podatkih kritine najdeš potreben razmak podpor glede na predviden sneg (160 kg/m2)
To se dela za kolega, on si zeli tako imet,
Si v stanju variti jekleno nosilno konstrukcijo, pa ne veš, da pocinkanega železa nima noben trgovec za prodati.

Na kapno lego ne morem, ker ni prostora.. Tako je narejena streha, bi moral precej razkrit.
Tako je, nosilci v smeri posevnine.. Glede kritine ni pa se nic tocno doreceno, je se stvar odlocanja, hvala za predloge..
Kako ni trgovca? V blizini je tehnicna trgovina kjer prodajajo pocinkano zelezo kakrsno zelis..
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.6.2019 15:47

je tehnicna trgovina kjer prodajajo pocinkano zelezo kakrsno zelis
Preveri, verjetno te zavajajo. Prodajajo pocinkano jeklo pod imenom železo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.6.2019 17:52

Katera tehnična trgovina je pa to, da tako masovno ponuja pocinkan material?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 12.6.2019 17:59

Žerjavar napisal/-a:
je tehnicna trgovina kjer prodajajo pocinkano zelezo kakrsno zelis
Preveri, verjetno te zavajajo. Prodajajo pocinkano jeklo pod imenom železo.

Bom preveril...
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.6.2019 19:36

oskar:
žerjavar je malo "poreden", veš tisto kar ti misliš in pišeš, da je želejzu, to so jekla, se mi zdi, da želejza še nisi imel priložnosti videti ali pač..., anglosai pravijo: ajron in still, nemci eisen in stahl, italiani ačajo in fero, južno od kolpe željezo in čelik itd, dobri pri nas je pa vse kar je jekleno kar želejzu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.6.2019 19:53

Jej, Vili, kok si ti en dober človk!
Sedaj pa še razloži možakarju razliko med železom in jeklom, da bodo vsi mladinci tule vendarle enkrat za večno doumeli, da se ne gre zezat z enim takim osnovnim izrazom. Ker ljudje enostavno ne razumejo ... večinoma so pa trgovci :o . Ko bo šel tja "preverit", bo še vedno v temi.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.6.2019 20:29

ma demz, sem kot usmiljena sestra, sama presveta dobrota... :D :D :D , samo še nebeški sij mi manjka...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 12.6.2019 21:18

Če se prav spomnim pri Adriji projektanti niso na vitkem C-profilu stojine ojačali z rebri, nisem poslušal Kovačeca, zato ne vem na kakšnih razdaljah bi morala biti. Poleg tega rebra ne smejo biti zavarjena na pasnico, da je ne oslabite. Stojina se je zato uklonila in se je streha scijazila k sreči samo na avtodome.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 12.6.2019 21:33

čiro1950 napisal/-a:Če se prav spomnim pri Adriji projektanti niso na vitkem C-profilu stojine ojačali z rebri, nisem poslušal Kovačeca, zato ne vem na kakšnih razdaljah bi morala biti. Poleg tega rebra ne smejo biti zavarjena na pasnico, da je ne oslabite. Stojina se je zato uklonila in se je streha scijazila k sreči samo na avtodome.

Zdravo.. Rebra ne smejo biti zavarjena na pasnico.. Lahko razlozite? Hvala
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost