STROJNISTVO.com • Poglej temo - Hidravlični oven?

Hidravlični oven?

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a fikab » 1.8.2006 11:40

gbosstjan napisal/-a:Še nekaj sem pozabil. Lahko imaš tudi tako veliko napajalno cev kot jo imaš šedaj. V tem primeru boš moral nastaviti ovna na primerno večji pretok (kakih 20l/min)in uporabiti mehanizem za avtomatsko zaganjanje, ko se rezervoar pri izviru spet napolni. Glede podrobnosti me kontaktiraj na email.

zakaj preko e-maila zanimivo je tudi za nas, ki na to študiramo, da bomo v bljižni prihodnosti to montirali.
fikab
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jmilavec » 3.8.2006 6:25

sam sm izdelal že nekaj hidravličnih ovnov vendar je bilo potrebno pri usakek posebaj prilagoditi parametre saj se že same lastnosti vode zelo razlikujejo kar zelo vlpliva na samo delovanje.sam sm izdeloval ventile iz medenine saj imajo zelo veliko lastno težo in ni bilo potrebna dodatna obtežitev. zelo pa je pomembna tudi vlikost luknic v ventilu skozi katere odteka odvečna voda sam moramo na ventilu doseči 50-60 udarcev na minuto kar nam daje najbolše izkoristke.za dovodne cev pa sem v vseh primerih uporabil jekle cevi 2" saj pri plastičnih prihaja do širjenja cevi zaradi nastajajočega tlaka kaj zmanša učinkovitost delovanje.
jmilavec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jmilavec » 3.8.2006 6:36

kat pa sm zasledil v vašem pogovoru gradite na izračunnih in teoriji zato mislim da vam use skupaj tudi ne deluje ker to so pogoji za idealno delovanje. sam sm se tudi tako lotiv samega konstruiranja vendar mi tudi ni deoval dokler nisem use skupaj začel prilagajati pogojem zato se osebno nebi naslanjal na teorijo.
jmilavec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jure55 » 8.8.2006 10:46

Tu prilagam še sliko hidravličnega ovna.
Sedaj je narejena še ta sprememba, ba sem naprimarnrm vodu 3/4 coledal nepovratni ventil 1 cole pred tlačno posodo, to je na meji primarnega in sekundarnega voda. Nato je naprej sekundarni vod 1/2 cole.
Kot se vidi je vse skupaj sestavljeno iz vodovodnih priključkov.To še nisem pizkusil kako se sedaj obnaša. To pride na vesto drugi teden. Imam pa tudi že v mislih
drugo konstrukcijo, brez vodovodnih priključkov, temveč
v kvader izvrtane izvrtine z ustreznimi priklopi.
Slika
jure55
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a gbosstjan » 22.8.2006 8:53

Kot vidim si na primarni strani dal priključek za alkaten cev. S to cevjo bo oven deloval mnogo slabše kot s kovinsko cevjo. Plastika zaradi raztezka blaži tlačne udare. Za dobro delovanje moraš obvezno uporabit kovinsko cev.

Tudi krivino 90°na primarni strani ti odsvetujem. Vsako vrtinčenje ti hitro poslabša pospešek vode, kar pomeni da zaradi slabega pospeška izgubiš več vode na prosto skozi primarno cev.

Kar se tiče pa mase udarnega ventila je pa tako, da je "velika" masa ponavadi potrebna če so luknje v ventilu premajhne in se zato ventil zaradi dušenja prehitro zapre. Večja masa pomeni tudi to, da se ventil porej stolče. Priporočam tako izvedbo ventila da steblo zgoraj gleda ven (podobno kot motorni ventili). Tako na steblo lahko damo omejilec hoda, s katerim uglasimo delovanje.
gbosstjan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gbosstjan » 22.8.2006 9:02

Še nekaj sem pozabil. Če prav vidim imaš primarno cev debelejšo, kot je cev telesa ovna. Primarna cev se ne sme reducirati pred ovnom ampak šele v ovnu - v preseku udarnega ventila. Zaradi manjših izgub priporočam, da je telo ovna debelejše od dovodne cevi. V mojem primeru je bila dovodna cev 3/4", cev telesa ovna pa 5/4". Poleg manjših izgub pri krivini pred ventilom je prednost tudi ta, da je več prostora za udarni ventil. Ventil lažje oblikuješ tako, da je manj izgub (ostrih robov, ploskih površin pravokotno na tok, ipd).

Torej, uporabi cev za telo ovna debelejšo od primarne cevi.
gbosstjan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gbosstjan » 22.8.2006 9:04

Aja, s kje pa si? Mogoče bi se lahko kaj srečela in stvar predebatirala.
gbosstjan
Pripravnik
Pripravnik

hidravlični oven

OdgovorNapisal/-a markojaklic » 6.1.2007 21:53

gbosstjan fasciniran sem nad podatkom o 76% izkoristku hidravličnega ovna. Sam imam z ovnom nenehno težave in rabil bi strokovnjaka kot si ti za nasvet in eventuelno preureditev ovna. mi lahko odgovoriš? Hvala in LP Marko
markoj
markojaklic
Novinec
Novinec

Hidravlični oven

OdgovorNapisal/-a zasavc » 16.7.2007 13:39

Lep pozdrav vsem,

Tudi sam sem se odločil za montiranje hidravličnega ovna, ko sem spremljal vaš forum.

Vendar pa sedaj potrebujem vašo pomoč pri nastavitvah:

Sedaj imam pritoka vode na izviru cca. 6 lit/min in cev do ovna 5/4 cole dolžine 24 metrov. Višinska razlika od zbiralnika do ovna je cca. 12 metrov.
Popit mi je predlagal hidravlični oven Št. 2 z premerom ventila ( večji del) cca. 67 mm. Ker sem zaradi majhnega pretoka moral zamašiti luknjice sem ga moral obtežiti z 7 kg. Ta teža mi je pa potem čisto obrabila ventil. Nato sem pri njem vzel najmanšji ventil cca. 55 mm in se je pokazalo za boljše, ampak še vedno ni bilo OK. Potem mi je en sosed izdelal ventil premera 40 mm in sedaj mi pri dveh luknjah fi 6 mm ni več potrebno obtežiti ventila. Ima pa tudi sigurno 90 - 100 udarcev na minuto - kar pa tudi zaradi prevelikega števila udarcev ne da dobrega izkoristka, saj na višino cca. 70 metrov prečrpa 1 litr/min.
Izdelal bom še en ventil premera 25-30 mm, luknji bom zmanjšal na 4 mm in s tem bom sigurno tudi zmanjšal udarce na min. Zanima me vaše mnenje, če grem v pravo smer z nastavitvami ali mi lahko predlagate kaj drugega.

Hvala,
Igor
zasavc
Pripravnik
Pripravnik

Oven (kuštrun)

OdgovorNapisal/-a foxtrot » 7.8.2007 9:23

Vsem razpravljalcem na temo;hidravlični oven(štosheber) en lep pozdrav!
Precej je bilo napisanega in povedanega,toda žal bistva do sedaj še nisem zasledil.V informacijo samo to,.da sem cca65 ovnov napravil in uspešno montiral po skoraj celotni bivši Jugi,kjer še danes po več kot 25.letih uspešno delujejo.Res pa je,da sem se prilagajal na potrebe posameznega terena in potrebne količine vode,tako na dovodni,kot tudi na odvodni strani.
Naj povdarim,da je za dobro delovanje potrebno upoštevati prav vse faktorje;H1,H2,naklon in dolžino dovodne cevi,Q1,Q2,(Q je količina vode na minuto),izkoristek ovna(%)odvisen od same izvedbe ovna,ter nazadnje tudi od materiala,iz katerega je oven napravljen,saj za večje višine niso dovolj dobri materiali,katere omenjate na forumu,vsled prevelike obrabe in končno tudi sama medenina ali bron ne zdržita tako visokih pritiskov,kot prokrom 13,katerega sem sam uporabljal.Pa tudi na sam zrak v ekspandijski posodi ne smemo pozabiti,saj je vitalnega pomena za samo delovanje,kajti brez le tega tudi delovanje ni takšno,kot bi moralo biti.Zato sem jaz uporabil še tretji ventil,ki je namenjem za to ,da poskrbi za vedno dovolj zraka v ekspandijski posodi.
No,nanizal sem par nujnih vitalnih parametrov za dobro delovanje hidravličnega ovna.Za podrobnejše informacije pa,kdor želi,lahko kontaktira preko e-maila.

Pozdrav vsem z geslom;nazaj k naravi.
Pa veliko uspehov.
ps:moj email; nikoholesek@gmail.com
:lol:
Teorija je eno,praksa pa drugo,vendar eno brez drugega ne gre!
foxtrot
Novinec
Novinec

Re: Hidravlični oven?

OdgovorNapisal/-a Bojan11 » 12.7.2022 21:14

Pozdravljeni,
mene pa zanima, ali je možno, da oven še lahko deluje, pri 3L vode na min., pri izviru?
Hvala.
Bojan11
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 14.7.2022 11:49

Zelo dvomim. 3l na min je curljanje in voda ne bo dobila dovolj zaleta, da bi 'ruknila' ... pravzaprav niti pretok ne bo dovolj močan, da bi sploh zaprl bat/ventil.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 14.7.2022 14:41

Najbolje, da se ob izviru naredi zajezitev, oziroma rezervoar. Nato pa spuščati vodo po nekaj ur dnevno, če je to možno. Možno tudi na tem višjem nivoju tudi narediti zalogo.
Odvisno od potreb. Je pa res, da pri ovnu nekaj vode, ki jo oven porabi za delovanje gre po potoku naprej.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bojan11 » 16.7.2022 12:24

Na zajetju imam 500l kad, iz nje gre colska cev 15m do ovna, višinska razlika 2 do 3m. Imam avtomatski sprožilec, vendar mi sedaj verjetno zaradi malo vode, ne zapre, ko se voda porabi iz kadi. Ventila ne dvigne. Imam ventil iz medenine, ali brona, ne vem točno, premer je 67mm. Je pa to oven št.2, od Popita. Ali bi bilo kaj drugače, če bi bil ventil iz kakšnega lažjega materijala, da bi ga zaprlo, ob porabljeni vodi?
Hvala vsem za nasvete!
Bojan11
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a cnc-123 » 20.7.2022 19:56

Pozdravljeni

Mi lahko kdo razlozi od cesa zavisi velikost (volumen) tlacne posode pri ovnu?
Verjetno je povezano z pretokom?

Lp
cnc-123
Sodelavec
Sodelavec

Prejšnja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost